Πόσο φυσιολογικές είναι οι δικές σας σεξουαλικές φαντασιώσεις;5 πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψιν σας!

Προβληματιστήκατε ποτέ αν τα ερωτικά ερεθίσματα που υποκινούν τη σεξουαλικότητά σας είναι λίγο –ή πολύ– παράξενα;

Μια νέα μελέτη που έρχεται από τον Καναδά και δημοσιεύτηκε στην έγκριτη επιθεώρηση “Journal of Sexual Medicine” ξεδιαλύνει τέτοιου είδους απορίες, διαχωρίζοντας τις «υγιείς» από τις παθολογικές σεξουαλικές φαντασιώσεις.


Οι ερευνητές από το Μόντρεαλ υποστηρίζουν πως είναι «φυσιολογικό» για έναν άντρα να επιθυμεί τη σεξουαλική επαφή με δύο γυναίκες ταυτόχρονα, ενώ μια συνήθης φαντασίωση για τις γυναίκες μοιάζει με σκηνή από τις Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι. Αυτά ήταν δύο από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξήχθη, η οποία φέρεται να αποτελεί το πρώτο επιστημονικά επιβεβαιωμένο τεκμήριο που περιγράφει τη σεξουαλική απόκλιση.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι μελετητές, δήλωσαν πως «αρκετές θεωρίες που αφορούν στις αποκλίνουσες σεξουαλικές φαντασιώσεις περιλαμβάνουν τον όρο ‘παραφιλία’». Ως παραφιλία ορίζεται η εμπειρία της έντονης ερωτικής διέγερσης από ασυνήθιστα ερεθίσματα (αντικείμενα, καταστάσεις ή πρόσωπα). Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν πως «δεν περιγράφεται στην επιστημονική βιβλιογραφία ποιοι ακριβώς είναι οι τύποι αυτών των φαντασιώσεων».

Σύμφωνα με τη «βίβλο» των ψυχιάτρων, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5), τέτοιου είδους φαντασιώσεις χαρακτηρίζονται μάλιστα ως «ανώμαλες». Ακόμη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει αναφορά σε «ασυνήθιστες» φαντασιώσεις στον ορισμό της παραφιλίας.

Έτσι, οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μόντρεαλ και την Ψυχιατρική Κλινική Philippe-Pinel έθεσαν το ερώτημα: τι ακριβώς σημαίνει ασυνήθιστη σεξουαλική φαντασίωση;

Ο επικεφαλής της ερευνητής ομάδας Christian Joyal δηλώνει πως «από κλινικής πλευράς, γνωρίζουμε τι σημαίνει παθολογική σεξουαλική φαντασίωση –περιλαμβάνει τη μη συναινετική σεξουαλική επαφή ή τον πόνο ή μια τέτοια φαντασίωση είναι απολύτως απαραίτητη για να προκύψει σεξουαλική ικανοποίηση».
«Πέραν τούτου, όμως, τι σημαίνει ασυνήθιστη σεξουαλική φαντασίωση; Βασικός μας στόχος ήταν να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες νόρμες που χαρακτηρίζουν τις σεξουαλικές φαντασιώσεις, ώστε να περιγράψουμε τελικά τον ορισμό της παθολογίας.»

Για να απαντήσουν στο παραπάνω ερώτημα, οι ερευνητές ζήτησαν από 1.500 ενήλικες (750 άντρες και 750 γυναίκες) να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. Σε αντίθεση με τις περισσότερες μελέτες που αφορούν στο θέμα αυτό, η συγκεκριμένη δεν περιελάμβανε αποκλειστικά και μόνο φοιτητές, αλλά άτομα από το γενικό πληθυσμό.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να περιγράψουν την αγαπημένη τους φαντασίωση λεπτομερώς. Τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι ερευνητές ήταν τα ακόλουθα:

1. Οι φαντασιώσεις τόσο στον αντρικό, όσο και το γυναικείο πληθυσμό ποικίλλουν σημαντικά, και έτσι λίγες θεωρούνται στατιστικά ασυνήθιστες ή παράξενες.
2. Οι άντρες έχουν περισσότερες σεξουαλικές φαντασιώσεις και μάλιστα τις περιγράφουν πιο γλαφυρά.
3. Σημαντικό ποσοστό των γυναικών (30-60%) φαντασιώνονται με κεντρικό θέμα την υποταγή (π.χ. δεμένα χέρια).
4. Για τις γυναίκες (αλλά όχι για τους άντρες), υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ φαντασίωσης και ερωτικής επιθυμίας. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι πολλές γυναίκες που περιγράφουν ακραίες ερωτικές φαντασιώσεις δεν επιθυμούν να τις πραγματοποιήσουν.
5. Οι φαντασιώσεις των γυναικών συνήθως περιλαμβάνουν το σύντροφό τους, ενώ οι φαντασιώσεις των αντρών περιλαμβάνουν συνήθως άλλες γυναίκες.


Πηγη teens.gr