Παγώνουν 40.000 εφάπαξ-Ποιους αφορά

Αναβολή μέχρι τον Μάιο του 2015 παίρνει η πληρωμή των νέων εφάπαξ για όσους έχουν αποχωρήσει με σύνταξή από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, εξαιτίας της εμπλοκής που έχει προκύψει στον υπολογισμό των ποσών που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι.


Η αναβολή έχει να κάνει με τις μειώσεις που προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος, αλλά και με την αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας να καθορίσουν επακριβώς τον ειδικό συντελεστή βάσει του οποίου τα εφάπαξ θα μειώνονται ανάλογα με τα ελλείμματα του κάθε φορέα.

Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα, μέχρι τον Μάιο του 2015 κανένα Ταμείο δεν μπορεί να βγάλει νέα εφάπαξ πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί να πληρωθούν σε όσους αποχώρησαν μέχρι τις 31/8/2013.

Στην πράξη, παγώνουν ως και 20 μήνες οι πληρωμές εφάπαξ από τα Ταμεία και τους λογαριασμούς Πρόνοιας του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, καθώς και των φορέων πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα για ασφαλισμένους που αποχώρησαν για σύνταξη μετά την 1/9/2013.

Αυτή η ανεπίσημη οδηγία έχει δοθεί μάλιστα, σε διοικήσεις που ζητούν να ενημερωθούν από αρμόδιους παράγοντες για το αν μπορούν να προχωρούν σε πληρωμές νέων εφάπαξ.

Η «τεχνητή αναστολή πληρωμών», βολεύει όπως φαίνεται και το υπουργείο Εργασίας καθώς ο νέος τύπος για τον υπολογισμό του εφάπαξ οδηγεί σε μεγάλες μειώσεις έως και 30% η ακόμη και 40% για τους φορείς που έχουν λίγα έσοδα, πολλές αποχωρήσεις και υψηλά ελλείμματα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που έχουν κάνει στο υπουργείο όταν καθορίζονταν νομοθετικά το νέο σύστημα υπολογισμού του εφάπαξ.

Στην πράξη, όσοι έχουν αποχωρήσει για σύνταξη από την 1η Σεπτεμβρίου του 2013 και μετά θα περιμένουν ως και 20 μήνες για να πληρωθούν το εφάπαξ και μάλιστα θα λάβουν και μειωμένα ποσά.

Η μόνη λύση που μπορεί να μετριάσει τις περικοπές είναι να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος, πράγμα που εξετάζεται μαζί με άλλα «εναλλακτικά σενάρια» στο υπουργείο Εργασίας.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ