Μήπως είσαι single; Δες πως η μοναξιά επηρεάζει την υγεία σου!

Το να παραμένεις μόνος σου για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να αποβεί πολύ… διασκεδαστικό και ευεργετικό, αφού είσαι απόλυτα ελεύθερος να βγεις, να φλερτάρεις, να διασκεδάσεις μέχρι πρωίας, να ανακαλύψεις καλύτερα τον εαυτό σου και όλα αυτά, χωρίς να χρειάζεται να δώσεις τον παραμικρό λογαριασμό σε κανέναν.


Ωστόσο, η μοναξιά μπορεί να επιφέρει και τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ειδικά μάλιστα αν δεν είσαι έτοιμος να αποδεχθείς την κατάσταση ως έχει και να τη διαχειριστείς με το σωστό τρόπο.

Έτσι, ο καιρός περνά και αρχίζεις να νιώθεις έντονα το αίσθημα της μοναξιάς να σε «πνίγει», και συχνά πιάνεις να κατηγορείς τον εαυτό σου, με αποτέλεσμα να μπαίνει και όλη η υπόλοιπη ζωή σου μέσα σε αυτό το κλίμα της άσχημης ψυχολογίας και να «βουλιάζεις» λίγο λίγο κάθε μέρα. Και ο αντίκτυπος δεν υπάρχει μόνο στην ψυχολογία και την κοινωνική σου αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, αλλά ακόμα και στην ίδια σου την υγεία.

Δες λοιπόν εν συνεχεία πως η παρατεταμένη μοναξιά μπορεί να επηρεάσει πέρα από την ψυχική, και τη σωματική σου υγεία!

Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου αρκετά

Έρευνες έχουν δείξει κάτι που ίσως ποτέ να μην σκεφτόσουν, όμως πολλές φορές συμβαίνει. Όταν είσαι μόνος σου, είναι πιο πιθανό να τρως περισσότερο ανθυγιεινά, αφού μπορεί να επιλέγεις να περνάς τα μοναχικά σου βράδια παραγγέλνοντας απ” έξω ή δοκιμάζοντας τις δυνατότητές σου στη μαγειρική. Επιπλέον, όταν κάποιος μαγειρεύει και για άλλους προσπαθεί να δημιουργεί ένα πιο ολοκληρωμένο γεύμα, που περιέχει όλα τα είδη θρεπτικών συστατικών. Όταν είσαι μόνος σου, απλά τρως οποιοδήποτε πρόχειρο γεύμα βρεθεί μπροστά σου

Είσαι πολύ συχνά άκεφος

Σύμφωνα με έρευνες, όσο περισσότερη μοναξιά νιώθεις, τόσο πιο πιθανό είναι να παρουσιάσεις καταθλιπτικά συμπτώματα. Όταν είσαι μόνος, οι ορμόνες που σχετίζονται με το στρες, όπως η κορτιζόλη, αρχίζουν να ενεργοποιούνται, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει τελικά σε κατάθλιψη. Η καλύτερη αντιμετώπιση; Μα φυσικά η κοινωνική αλληλεπίδραση, που μπορεί να έχει εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα με τη λήψη αντικαταθλιπτικών. Βγες λοιπόν, γνώρισε κόσμο, μίλα με τους ανθρώπους. Και ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να καταλήξει!

Είσαι πιο επιρρεπής σε καρδιακές παθήσεις

Έρευνες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έχουν αποδείξει πως τα άτομα μέσης ηλικίας, που δεν έχουν κάποιο σύντροφο, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νόσων, που φτάνει σε ποσοστό ακόμα και το 24%. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο κυρίως λόγους. Από τη μία, ένα μοναχικό άτομο είναι πιο επιρρεπές στις επιπτώσεις του στρες, αφού δεν έχει κάποια σταθερή κοινωνική και συναισθηματική στήριξη, πράγμα που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Από την άλλη, όταν είσαι μόνος είναι πιθανότερο να είσαι σωματικά λιγότερο ενεργός ή να μην τρως σωστά. Και στην τελική, αν δεν αισθάνεσαι καλά και αναβάλλεις την επίσκεψή σου στο γιατρό, το ταίρι σου σίγουρα θα επιμείνει μέχρι τελικά να σε πείσει.

4. Έχεις πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα

Η μοναξιά μπορεί να καταπονήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Οι μοναχικοί άνθρωποι παράγουν περισσότερες ορμόνες που σχετίζονται με φλεγμονές, στην προσπάθειά τους να αποβάλλουν το υπερβολικό άγχος, σε σχέση με αυτούς που είναι ενεργοί κοινωνικά. Οι φλεγμονές σχετίζονται με πολλές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη, αρθριτικά και τη νόσο του Αλτσχάιμερ.