Οι Πρόσκοποι της Λέσβου τίμησαν τη μνήμη πέντε Προσκόπων που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας (ΒΙΝΤΕΟ,ΦΩΤΟ)

Οι Πρόσκοποι της Λέσβου, η τοπική κοινωνία κι η Πολιτεία τίμησαν την Κυριακή 26 Οκτωβρίου τη μνήμη πέντε Προσκόπων που έπεσαν στα βουνά της Αλβανίας στη διάρκεια του Ελληνοιταλικού πολέμου 1940-1941, εκτελέσθηκαν  ή και πέθαναν από τα βασανιστήρια στη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του απέριττου μνημείου των Προσκόπων «που έπεσαν στη μάχη των λαών ενάντια στον Ιταλικό φασισμό και το γερμανικό Ναζισμό» και σαν βασικό σημείο αναφοράς έχει το δένδρο πάνω στο οποίο δέθηκε ο Πρόσκοπος Πέτρος Γκεργέτσος και εκτελέσθηκε από τα γερμανικά Ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής στις 4 Μαίου 1942. Το μνημείο απέχει μόλις λίγα μέτρα από την Προσκοπική Εστία του 2ου Συστήματος Προσκόπων Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με τα αρχεία της Προσκοπικής Κίνησης εκτός του Προσκόπου της 2ης Ομάδας Προσκόπων Μυτιλήνης Πέτρου Γκεργκέτσου, μέλη Προσκοπικών Συστημάτων της Μυτιλήνης ήταν οι: Τσόλας Θεόδωρος της 3ης Ομάδας που έπεσε στα βουνά της Αλβανίας το Δεκέμβριο του 1940. Νικολαϊδης Δημήτριος της 1ης Ομάδας που πέθανε εξαιτίας τραυματισμού του στην Αλβανία το Νοέμβριο του 1941. Καραφύλας Μιχάλης υπαρχηγός της 2ης Ομάδας που πέθανε μέσα στο Διδασκαλείο της Μυτιλήνης από τα βασανιστήρια το Δεκέμβριο του 1942. Και τέλος Ζλατόγλου Γεώργιος της 2ης Ομάδας που εκτελέσθηκε και αυτός στα Τσαμάκια στις 14 Σεπτεμβρίου 1943.

Παρόντες στην εκδήλωση η Αντιπεριφερειάρχης βορείου Αιγαίου Πόπη Γόμου, ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο πρώην Δήμαρχος Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος, εκπρόσωποι του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, πολλοί εκπρόσωποι άλλων αρχών και εθελοντικών οργανώσεων του νησιού και φυσικά μέλη και φίλοι της Προσκοπικής Κίνησης.

Ιδιαίτερα σημαντική η αναφορά με αφορμή το χτες, στα σήμερα. «Σήμερα σχεδόν 75 χρόνια μετά, είπε ο Περιφερειακός Έφορος Λέσβου Τριαντάφυλλος Σβώρος, η πατρίδα περνά ξανά δύσκολες ώρες. Πρέπει να δουλέψουμε ξανά για την πατρίδα, να κάνουμε το καθήκον μας για αυτήν. Αυτό το καθήκον όμως περνά μέσα από έναν και μόνο δρόμο. Αυτόν του βαθέματος της Δημοκρατίας. Ξέρουμε λοιπόν, θυμόμαστε, είμαστε αντίθετοι στους σύγχρονους διαδόχους των Ναζί κατακτητών με το δήθεν πατριωτικό πρόσωπο. Και σιγουρευόμαστε πως η παρέα μας, η παρέα των προσκόπων, έρχεται από πολύ μακριά και σκοπεύει να πάει ακόμα μακρύτερα…».