Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κτιρίου του παλαιού ελαιοτριβείου - σαπωνοποιείου Πέτρας

Με επισημότητα, λαμπρότητα και συμμετοχή των εκπροσώπων πολιτικών, στρατιωτικών αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, των αυτοδιοικητικών αρχών Α’ και Β’ βαθμού, καθώς και πρώην αυτοδιοικητικών του τέως Δήμου Πέτρας και με μεγάλη συμμετοχή Δημοτών και νεολαίας, πραγματοποιήθηκε την


Κυριακή 11 Μαΐου 2014, το απόγευμα, τα εγκαίνια της «Μηχανής», δηλαδή του κτιρίου του παλαιού ελαιοτριβείου - σαπωνοποιείου Πέτρας, το οποίο μετατράπηκε σε κέντρο πολυδραστηριότητας, πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, υπό την χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μηθύμνης, κ.κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε Αγιασμός, παρόντων των Αντιδημάρχων, Πέτρας – Ερεσού – Αντίσσης, Αντώνη Κουμαρά, Πολιτισμού – Παιδείας & Αθλητισμού, Κώστα Αστυρακάκη, Έργων Αυτεπιστασίας, Δημήτρη Μουτζούρη, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, Κλεάνθη Θεολόγου, και μελών της Δημοτικής Κοινότητας, του πρώην Δημάρχου Πέτρας, Παύλου Παπουτσάνη και Συμβούλων τους τέως Δήμου Πέτρας, των Διευθυντών και Εκπαιδευτικών, του Λυκείου, του Γυμνασίου, του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας, Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Λέσβου, εκπροσώπων τοπικών φορέων, μαθητών, χορευτικών και μουσικών συγκροτημάτων και μεγάλου αριθμού κατοίκων της περιοχής.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας & Αθλητισμού, Κώστας Αστυρακάκης, και ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε τα ακόλουθα:   

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί με την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού ελαιοτριβείου – σαπωνοποιείου «Ελευθεριάδη της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, προστίθεται στο νησί μας, αποκεντρωμένα, ένας ακόμα σύγχρονα αξιοποιημένος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της τρίτης φάσης – εργολαβίας του έργου, ανήλθε στο ποσό των 311.500 Ευρώ (με Φ.Π.Α.), με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013.
Συγκεκριμένα, στο κτίριο πραγματοποιήθηκε το έργο οικοδομικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, με τις εξής εργασίες: φωτισμός, ολοκλήρωση εργασιών ύδρευσης-αποχέτευσης, πλατφόρμες Α.Μ.Ε.Α., αντικεραυνική προστασία, σύστημα πυρανίχνευσης, κλιματισμός, ηχητικά συστήματα και σύστημα videoprojector, καθώς επίσης και ανάδειξη όψεων του κτιρίου και συντήρηση ξύλινων επιφανειών. Παράλληλα τοποθετήθηκαν καθίσματα, γραφεία, ερμάρια, πάγκοι εργασίας και βιβλιοθήκες. Ήταν το τρίτο έργο με το οποίο έγιναν παρεμβάσεις στο κτίριο και το οποίο ολοκλήρωσε τα δυο προηγούμενα, στα οποία δεν είχαν προβλεφθεί ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα το κτίριο να μην είναι ολοκληρωμένο και λειτουργικό, και το οποίο έγινε με δημοπρασία από την παρούσα Δημοτική Αρχή. Συνολικά, δε, οι εργασίες αποκατάστασης διήρκησαν, περίπου, μια δεκαετία.

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε όλοι, ο  χώρος του Παλαιού κτιρίου «Μηχανή Ελευθεριάδη», μπορεί πλέον να ανταποκριθεί πλήρως σε μια σειρά από ανάγκες πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, όπως μουσικές συναυλίες, επιστημονικά συνέδρια διαλέξεις, εκθέσεις συγκεντρώσεις πάσης φύσεως κλπ.»

Στο ως άνω υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, σύμφωνα με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρας, (τους έτους 2006), δόθηκε το όνομα του αείμνηστου Δημάρχου Πέτρας, Στέλιου Παυλή.

Επίσης, ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στα εκτελεσθέντα και εκτελούμενα έργα στον τέως Δήμο Πέτρας, όπως π.χ. η αποκατάσταση της ευστάθειας του Δημοτικού Σχολείου Πέτρας, πρόβλημα το οποίο υπήρχε εδώ και 8 χρόνια περίπου, η κατασκευή του μεγάλου έργου του βιολογικού καθαρισμού, που ολοκληρώνεται συντομότατα, έργο σημαντικό και πολύπαθο, το οποίο δημοπρατήθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή, ύψους 2.678.100,00 Ευρώ (με Φ.Π.Α.), χρηματοδοτούμενο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, ο έλεγχος των αγωγών του ως άνω βιολογικού καθαρισμού, οι οποίοι είχαν προκατασκευασθεί και παρουσιάζουν προβλήματα, η αποκατάσταση τμήματος του κεντρικού παραλιακού δρόμου που είχε καταρρεύσει εξαιτίας της θεομηνίας – μεγάλης θαλασσοταραχής του παρελθόντος, η επέκταση του ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού αυτού δρόμου, ύψους 80.000 Ευρώ περίπου, που εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007 – 2013, στο πρόγραμμα Ο.Σ.Α.Π.Υ. (Ολοκληρωμένα Σχέδια Ανάπτυξης Περιοχών Υπαίθρου).

Τέλος, ο κ. Βουνάτσος, επήνεσσε τον εργολάβο του πολιτιστικού κέντρου καθώς και τις Διευθύνσεις Προγραμματισμού & Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, για την άρτια ολοκλήρωση αυτού του έργου, όσο και για και για τα προαναφερόμενα έργα.

Επακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα, με τοπικό χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέτρας, μουσικό πρόγραμμα από τοπικό συγκρότημα μοντέρνας μουσικής και μια μικρή θεατρική παράσταση (μονόπρακτο), που έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην εκδήλωση.


Στο πλαίσιο των εγκαινίων του ανακαινισμένου ελαιοτριβείου – σαπωνοποιείου «Ελευθεριάδη» της Δημοτικής Κοινότητας Πέτρας, ο Δήμαρχος, υλοποιώντας σχετική δέσμευσή του, βράβευσε επιδίδοντας αναμνηστικά δώρα, τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου Πέτρας, που διακρίθηκαν στη «Μαθητιάδα», στη μεγαλύτερη γιορτή της μαθητικής νεολαίας, με μαθητές και μαθήτριες από όλους τους Νομούς της Ελλάδας, καθώς και από την ομογένεια από όλο τον κόσμο, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην κωμόπολη της Πρώτης Σερρών και έλαβαν δυο χρυσά και δυο αργυρά μετάλλια στους αθλητικούς αυτούς μαθητικούς αγώνες, καθώς επίσης και σ’ όλη την ομάδα των μαθητών, που έλαβαν μέρος στην αθλητική αυτή διοργάνωση, καθώς και στους συνοδούς Καθηγητές και στην Γυμνασιάρχη. Τέλος, ο Δήμαρχος παρέδωσε επιπλέον βιβλία τοπικού ενδιαφέροντος, για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Πέτρας.