Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από την Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στην Μυτιλήνη

Η Κ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει σε συνεργασία με τη δημιουργό κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στις «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» 2014.


Οι συμμετέχοντες εμπνέονται από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και δημιουργούν τις δικές τους κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. 

Στόχος του προγράμματος είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν βιωματικά την αξία της ανακύκλωσης για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη μας, καθώς και τις σχετικές με την ανακύκλωση πρακτικές των αρχαίων κοινωνιών (αγγεία, γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές κ.α.).

Εκ μέρους της Κ΄ ΕΠΚΑ το πρόγραμμα επιμελείται ο αρχαιολόγος δρ Γιάννης Κουρτζέλλης ενώ συμμετέχει η περιβαλλοντολόγος του Πανεπιστημίου Αιγαίου δρ Όλγα Ρούσσου.

Η Δράση απευθύνεται σε μαθητές των τριών μεγαλύτερων τάξεων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαίου στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Αναλυτικά η Δράση περιελάμβανε:

• Παρουσίαση της διάρθρωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος από τη δημιουργό κ. Φερενίκη Τσαμπαρλή.
• Εκπαιδευτική ομιλία από τον δρ Γιάννη Κουρτζέλλη, με θέμα: Ανακύκλωση στην αρχαιότητα. Παραδείγματα «ανακύκλωσης» υλικών στις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης και άλλων ελληνικών μουσείων.
• Εκπαιδευτική ομιλία από την δρ Όλγα Ρούσσου, με θέμα: «Η Ανακύκλωση στη Σύγχρονη Εποχή». ΚΑΙ

• Επίσκεψη μαθητών και συνοδών στο Κάστρο της Μυτιλήνης, όπου ξεναγήθηκαν και είδαν από κοντά απτά παραδείγματα ανακύκλωσης αρχαίου οικοδομικού υλικού στα τείχη και τις λοιπές κατασκευές του Κάστρου.


Κείμενο-ΦΩΤΟ Δήμητρα Χρυσοπουλου (δημοσιογράφος ΝΕΡΙΤ)