Αλαλούμ με τις μεταδημοτεύσεις στη Λέσβο, που… «επιστρέφει» 180 εκλογείς-νέους δημότες της, σ’ άλλους δήμους

Στους ίδιους εκλογικούς καταλόγους της Λέσβου, σ’ αυτούς που εμφανίζονται χιλιάδες πεθαμένοι, δε χώρεσαν, όπως αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίησή τους απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών, και μερικές δεκάδες κάτοικοι του νησιού, που εγκαίρως και ακολουθώντας όλες τις τυπικές διαδικασίες, έκαναν μεταδημότευση ώστε να ψηφίσουν επιτέλους στον τόπο κατοικίας τους.


Μάλιστα, οι περισσότεροι απ’ αυτούς, για να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής, θα πρέπει ενώ ήδη έχουν γίνει δημότες Λέσβου, να ψηφίσουν στους δήμους απ’ τους οποίους έφυγαν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του αλαλούμ που σημειώθηκε, είναι ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, όπως και η σύζυγός του, ενώ θα ψηφίσουν στη Λέσβο για τις ευρωεκλογές, με το πρόβλημα που προέκυψε στους εκλογικούς καταλόγους, δε θα μπορέσει να ψηφίσει τον εαυτό του.

Παλαιότερα, πριν την εισβολή των υπολογιστών στην καθημερινότητά μας αλλά και στη λειτουργία των υπουργείων, συχνά πριν τις εκλογές ανέκυπταν ζητήματα διπλοεγγραφών. Όμως και οι νέες τεχνολογίες έχουν παρατράγουδα, αφού το όλο πρόβλημα που δημιουργείται, αποδίδεται στο λογισμικό το οποίο χρησιμοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Λόγω προβλήματος στη μηχανογραφική σύνδεση Υπουργείου με δήμους, στη «γέφυρα» - όπως χαρακτηρίστηκε - του όλου συστήματος, δεν ολοκληρώθηκε η μετάπτωση του συνόλου των δεδομένων των μεταδημοτεύσεων, με αποτέλεσμα σε χιλιάδες πανελλαδικώς περιπτώσεις η μεταδημότευση να μείνει ημιτελής.


Και 30 εξαφανισμένοι-τυχεροί

Το όλο θέμα απασχόλησε απ’ τη Δευτέρα το δήμαρχο Δημήτρη Βουνάτσο, όπως και πολλούς ακόμη δήμους της χώρας, που αναζήτησαν λύση, αφού η εμπλοκή στις μεταδημοτεύσεις επηρέασε πολλές διαφορετικές περιοχές. Μόνο στο Δήμο Αθηναίων καταγράφηκαν 794 περιπτώσεις, αρκετές στην Κέρκυρα και τη Λέσβο, πολλές σε δήμους του λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μην έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα τα προβλήματα.

Για το θέμα υπήρξε και ανακοίνωση του υπευθύνου Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλε κατά των εμπλεκομένων για το χάος που δημιουργήθηκε.

Πώς ακριβώς, όμως, έχει η κατάσταση; Σύμφωνα με την εικόνα που μας έδωσαν ο γενικός γραμματέας του Δήμου Λέσβου, Γιάννης Τσαμπάνης, και η υπάλληλος του Δημοτολογίου Μαρία Τουραμάνη, συνολικά μέχρι τις 14 Μαρτίου, οπότε και εξέπνευσε η προθεσμία, υποβλήθηκαν περί τις 220 αιτήσεις για μεταδημότευση δημοτών από διάφορους δήμους της χώρας, προς το Δήμο Λέσβου.

Δέκα μέρες αργότερα, βάσει και της υποχρέωσης που είχαν οι δήμοι, υπέβαλαν ηλεκτρονικώς, μέσω συγκεκριμένου λογισμικού κι όχι όπως συνήθως γίνεται με την αποστολή e-mail, στοιχεία προκειμένου οι νέοι δημότες, αυτοί που προέκυψαν απ’ τις μεταδημοτεύσεις, να περιληφθούν στους εκλογικούς καταλόγους για τις εκλογές της 18ης Μαΐου.

Όμως το σύστημα δε λειτούργησε επαρκώς, με αποτέλεσμα απ’ τους περίπου 220 νέους δημότες της Λέσβου, να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους μόνο οι 11. Ο μεγαλύτερος αριθμός, συνολικά 180 εκλογείς, εμφανίζονται ως δημότες Λέσβου - και μπορούν να πάρουν πιστοποιητικά απ’ το Δήμο Λέσβου -, αλλά παρέμειναν εκλογείς στους δήμους απ’ τους οποίους προήλθαν, όπου και μπορούν να ψηφίσουν για δήμαρχο και περιφερειάρχη.

Απ’ το όλο αλαλούμ, υπήρξαν και 30 νέοι δημότες Λέσβου οι οποίοι εξαφανίστηκαν ολικά απ’ τους εκλογικούς καταλόγους. Αυτοί, όπως είπε ο κ. Τσαμπάνης, μπορούν να θεωρούνται και τυχεροί, αφού θα μπορέσουν να ψηφίσουν στη Λέσβο λαμβάνοντας ανήμερα των εκλογών σχετική πιστοποίηση απ’ το εδώ Δημοτολόγιο.

Η μόνη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί τώρα το θέμα, την οποία και διερεύνησε ο Δήμος Αθηναίων, ήταν να υπάρξει υπουργική απόφαση τροποποίησης των εκλογικών καταλόγων, με συμπλήρωση των εκλογέων που δεν περιλήφθηκαν στους δήμους που μεταδημότευσαν. Ο υπουργός, όμως, φέρεται να αρνήθηκε να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια πέντε μέρες πριν τις εκλογές.
526 ετεροδημότες και 167 κοινοτικοί εκλογείς στις ευρωεκλογές


Χίλιοι 18χρονοι στις κάλπες


Μέχρι τις 14 όμως Μαρτίου, υπήρξε η δυνατότητα υποβολής αίτησης και από όσους θα ήθελαν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές ως ετεροδημότες, αφού για τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και οι εκλογείς ψηφίζουν μόνο στον τόπο της βασικής τους εγγραφής.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε η κ. Τουραμάνη, σε επίπεδο Δήμου Λέσβου έχουν εγγραφεί και θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές 526 ετεροδημότες, ενώ στις 13 δημοτικές ενότητες του νησιού, θα ψηφίσουν και 167 κοινοτικοί εκλογείς, πολίτες δηλαδή άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κατοικούν στη Λέσβο.

Στις ευρωεκλογές, όμως, αλλά και στις δημοτικές-αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πάρουν μέρος και περίπου 1.000 ψηφοφόροι που συμπλήρωσαν τα 18 τους χρόνια. Βάσει του δημοτολογίου, στους εκλογικούς καταλόγους περιλήφθηκαν 378 αγόρια και μερικές δεκάδες περισσότερα κορίτσια, που την Κυριακή θα έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν.


Πηγή Εφημερίδα Εμπρός