Συνωστισμός στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στην Μορια

Σε μία υβριδική κατάσταση λειτουργίας παραμένει το κατ’ όνομα Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια, λειτουργώντας περισσότερο ως «κέντρο ταυτοποίησης» και μη παρέχοντας όλα όσα προβλέπονται για τη λειτουργία της δομής.


Με επίσης «χαλαρούς» ρυθμούς λειτουργεί η Υπηρεσία Ασύλου, εντός των ίδιων εγκαταστάσεων, με μόλις τέσσερα αιτήματα να έχουν υποβληθεί από το ξεκίνημα της λειτουργίας στο νησί. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε επίσης και ο συνωστισμός εντός των οικίσκων.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις έγιναν στο από εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, καθώς και συναντήσεις με τοπικές ομάδες ενεργών πολιτών τη Δευτέρα και την Τρίτη, που βρέθηκαν στο νησί. Πρόκειται για τις οργανώσεις «Αίτημα» με δραστηριότητα στα ζητήματα ασύλου, τη νορβηγική NOAS, ομοίως με ενασχόληση με τους αιτούντες άσυλο, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και το Σύλλογο Αφγανών Ελλάδος. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Νορβηγίας, με σκοπό διάφορες δράσεις, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων για ζητήματα ασύλου και μετανάστευσης.


Οι διαπιστώσεις για τη Μόρια

Σε τρεις μήνες θα λειτουργήσει κανονικά ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, δηλαδή πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Αυτό διαβεβαίωσαν εκπρόσωποι της αρμόδιας υπηρεσίας τα μέλη των εθελοντικών ομάδων. Επιπλέον προχωρά η διαδικασία δημιουργίας και Προαναχωρησιακού Κέντρου παραδίπλα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Σχετικά με τις εγκαταστάσεις, οι αρνητικές διαπιστώσεις είχαν να κάνουν κυρίως με το θέμα του συνωστισμού, αφού κρίθηκε υπερβολικός ο αριθμός 14 ατόμων για κάθε προκατασκευασμένο οικίσκο, όπως και με το θέμα του χώρου για τον προαυλισμό των κρατουμένων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται στην ουσία για ένα διάδρομο ανάμεσα στην εξωτερική περίφραξη και τους οικίσκους.

Στις θετικές διαπιστώσεις καταγράφηκε το γεγονός πως οι μετανάστες είναι ελεύθεροι να βγαίνουν στον «εξωτερικό» αυτό χώρο όποτε θέλουν, με σημείωση όμως ότι δεν έχουν τη δυνατότητα καμμίας δραστηριότητας.

Σχετικά με τη διάρκεια της κράτησης, δε διαπιστώθηκε κάποια περίπτωση παραμονής πέραν των 25 ημερών που προβλέπεται. Η διαπίστωση που θεωρείται αρκετά σημαντική, έχει να κάνει με τον αριθμό των αιτημάτων ασύλου, που ανέρχεται σε μόλις τέσσερα για τους μήνες που λειτουργεί το Κέντρο. Όπως μας εξηγεί ο υπεύθυνος της Μ.Κ.Ο. «Αίτημα», Σπύρος Ριζάκος, «ο χαμηλός αριθμός οφείλεται κυρίως στην ιδιομορφία της ελληνικής σχετικής νομοθεσίας, διάταξη της οποίας προβλέπει δυνατότητα κράτησης μέχρι και 18 μήνες σε όποιον υποβάλλει αίτημα για άσυλο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ενώ οι περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες, καταθέτουν ελάχιστοι αιτήματα ασύλου.

Το ίδιο παράλογο είναι και το γεγονός ότι ενώ όσοι μετανάστες κατάγονται από Αφγανιστάν και Συρία διέπονται από το προσφυγικό καθεστώς και δεν απελαύνονται, παραμένουν στα κέντρα κράτησης χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος.». Ο κ. Ριζάκος επεσήμανε πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Πολιτείας γεννά ευρύτερα ερωτήματα για τη συμπεριφορά μας προς τους πρόσφυγες.

Στα θετικά, ωστόσο, καταλογίστηκε η βελτίωση της διαδικασίας ασύλου και το γεγονός ότι παρέχεται ικανοποιητική ενημέρωση στου μετανάστες σχετικά με το νομικό αυτό δικαίωμά τους.

Θετικά λόγια απέσπασε για μία ακόμα φορά το έργο των εθελοντικών ομάδων του νησιού σχετικά με τη λειτουργία τού ΠΙΚΠΑ. Με θερμά λόγια ο κ. Ριζάκης χαρακτήρισε το εγχείρημα ως μία αξιόλογη αντίδραση της κοινωνίας στο ζήτημα της φιλοξενίας μεταναστών και πρέπει να αποτελεί θετικό παράδειγμα και για άλλες πόλεις.


Πηγη Εφημερίδα Εμπρός