Ρεπορτάζ L.P: Το γεφύρι της Άρτας η αλλιώς η «Κομνηνάκη της Μυτιλήνης» (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, μαζί με την Προϊσταμένη του Τμήματος Κτιριακών – Λιμενικών – Συγκοινωνιακών Έργων του Δήμου Λέσβου, Άννυ Οικονομίδου, τον ανάδοχο εργολάβο, Αντώνη Γλεζέλλη και την επιβλέπουσα Μηχανικό του Δήμου Κωνσταντίνα Συριανού, είχε επισκέφθηκε πριν από 1 μήνα. το έργο της πλακόστρωσης της οδού Κομνηνάκη, προϋπολογισμού 365.169,00 Ευρώ (με Φ.Π.Α.), που συγχρηματοδοτείται από το Ε.Σ.Π.Α.


Το σημαντικό αυτό για την ασφαλή διέλευση τροχοφόρων και πεζών και ευπρεπισμού της εκεί περιοχής έργο, περιλαμβάνει εργασίες πλακόστρωσης και κατασκευής πεζοδρομίων στις οδούς Κομνηνάκη, Ίμβρου, Τενέδου και στην είσοδο προς Πάρκο Χατζηδήμου στη Μυτιλήνη. Το έργο αυτό, ως γνωστόν, είχε ξεκινήσει ο πρ. Δήμος Μυτιλήνης και σταμάτησε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ο Δήμος Λέσβου, με κοπιώδεις προσπάθειες, υπερνικώντας μεγάλες γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες, έφερε σε πέρας την οριστική δρομολόγηση αυτού του έργου, που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μέχρι εδώ όλα καλά η καταγγελία της εταιρείας «Αφεντούλη Ο.Ε.» όμως με τρία εξώδικά της, για το έργο της οδού Κομνηνάκη είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει το έργο και να εγκλωβιστούν οι καταστηματάρχες μέσα στην Οδό Κομηνακη κυριολεκτικά.

Όπως θα δούμε και στα πλανά που κατέγραψε η κάμερα του LesvosPost.com οι καταστηματάρχες της Κομνηνακη ζουν κάτω από την ομηρία του έργου της Κομνηνακη, καθώς ο εργολάβος που εκτελεί το έργο μετά και την καταγγελία της εταιρείας «Αφεντούλη Ο.Ε.» έβαλε συρματοπλέγματα στην είσοδο της οδού με αποτέλεσμα τα καταστήματα να βρίσκονται υπό καθεστώς ομηρίας.

Η Καταγγελία

Τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, αλλά και την προηγούμενη βδομάδα, η λεσβιακή εταιρεία «Αφεντούλη Ο.Ε.» που έχει έδρα στις Νέες Κυδωνιές, αλλά και ο Γιάννης Αφεντούλης, ιδρυτής της εταιρείας και συνταξιούχος πλέον, έθεσαν ζήτημα για την πέτρα στρώσης της οδού Κομνηνάκη, αρχικά με δύο εξώδικα προς το Δήμο και στη συνέχεια με τρίτο εξώδικο, που έχει αποδέκτες όλους τους φορείς ελέγχου των έργων και των πράξεων των δήμων, και κοινοποιείται στο Δήμο.

Βάσει της αρχικής μελέτης του έργου, όπως αναφέρεται στο τελευταίο εξώδικο, θα έπρεπε να τοποθετηθούν «πλάκες πεπαλαιωμένες, τύπου ιγνιμβρίτη, παρόμοιες με αυτές των οδών Αθ. Μητρέλια και Μητροπόλεως». Στο τεχνικό δελτίο βάσει του οποίου έγινε ο διαγωνισμός για την ανάθεση του ενταγμένου στο ΕΣΠΑ έργου, αναφέρεται πως σύμφωνα με τη νέα μελέτη τού 2012 της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, «η πλακόστρωση της οδού Κομνηνάκη, που διασταυρώνεται με τις οδούς Αθανασίου Μητρέλια και Μητροπόλεως, θα γίνει με υλικά ίδιας μορφής με τα υφιστάμενα στις ανωτέρω οδούς, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια και ομοιομορφία στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι η πλακόστρωση των ανωτέρω οδών έχει γίνει με πλάκες ιγνιμβρίτη κόκκινου χρώματος, εν τούτοις τα υλικά που προβλέπονται για την πλακόστρωση της οδού Κομνηνάκη στη νέα μελέτη, είναι «πλάκες πεπαλαιωμένες, φυσικού πετρώματος πυροκλαστικό ροής, χρώματος κόκκινο…». Έχει απαλειφθεί δηλαδή η ονομασία του πετρώματος, ιγνιμβρίτης, ενώ αντιθέτως έχει προστεθεί σε σχέση με την αρχική μελέτη της πλακόστρωσης της Κομνηνάκη, η ιδιότητά του, ότι είναι δηλαδή πυροκλαστικής ροής.

Στην καταγγελία τονίζεται πως η πέτρα που τοποθετείται, είναι ανδεσίτης που έχει έρθει από εργοστάσιο της Τουρκίας. Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, «το πέτρωμα που προσκομίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου για εξέταση στο εργαστήριο, είναι ηφαιστειακό πέτρωμα ενδιάμεσης χημικής σύστασης “ανδεσίτης” και δεν πρόκειται για πυροκλαστικό πέτρωμα τύπου “ροής”».

Και σκουπίδια….

Στην οδό Κομνηνάκη, οι κάδοι απορριμμάτων που έχουν τοποθετηθεί έξω από τις εισόδους γραφείων δημιουργούν πρόβλημα στους ενοίκους και ιδιοκτήτες ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα, καθώς ξεχειλίζουν από το πλήθος των σκουπιδιών, από τα παρακείμενα καταστήματα. Το χειμώνα με τη βροχή και τον αέρα, γεμίζει ο κόσμος, παρασύρονται οι σακούλες και συνθλίβονται από τα διερχόμενα τροχοφόρα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες, τ αποφάγια αλλοιώνονται και σκυλοβρωμάν.

Και σκόνη…

Όπως θα δούμε και στα πλάνα οι καταστηματάρχες πλένουν από μόνοι τους την Κομνηνακη για να μην τους φάει η σκόνη η οποία εισέρχεται με τον αέρα μέσα στα καταστήματα τους..

Να ανοίξει τουλάχιστον για τις γιορτές..

Οι καταστηματάρχες της περιοχής κάνουν έκκληση προς το Δήμο να ανοίξει η Κομνηνακη η οποία μετά και την τσιμεντόστρωση είναι πλέον προσπελάσιμη για να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι πελάτες και για να μπορούν οι καταστηματάρχες να κάνουν φόρτο-εκφόρτωση τα εμπορεύματα τους..


Τα λόγια φυσικά είναι περιττά καθώς οι μόνοι αρμόδιοι να μιλήσουν περί αυτού είναι και αυτοί που το βιώνουν οι καταστηματάρχες….