Ομιλία από τον Αναπλ. Καθηγητή Νικόλαο Ζούρο «Η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ειδική εκδήλωση που οργάνωσε στην Αθήνα η «Λεσβιακή Παροικία» Με μεγάλη επιτυχία, σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο Πνευματικό.....
Κέντρο του Δήμου Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 η ειδική εκδήλωση της «Λεσβιακής Παροικίας» με αφορμή την ένταξη ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία του Αναπλ. Καθ. Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δ. Βουνάτσος, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Γεωπάρκου Λέσβου κ. Γ. Τσακίρης, ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ κ. Χρ. Τσακιρέλλης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» κα. Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα, η Πρόεδρος του λεσβιακού Σωματείου Μυθυμναίων κα. Ευστρ. Καρυοφίλη, οι Πρόεδροι των Μυτιληνιών Πετρούπολης κ. Αχ. Χιωτέλλης και Σκαμιωτών κ. Γ. Ευαγγέλου, το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου της «Λεσβιακής Παροικίας», καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλη της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, πολλοί Μυτιληνιοί, φίλοι του Συλλόγου και της Λέσβου. Μήνυμα απέστειλε ο Βουλευτής Λέσβου κ. Ν. Σηφουνάκης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Λεσβιακής Παροικίας» κα. Καίτη Μεσσηνέζη – Πλατσή αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης ολόκληρης της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και τόνισε ότι αποτελεί ένα «σήμα ποιότητας» που αναβαθμίζει το νησί στο σύνολό του.
Στην συνέχεια απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημ. Βουνάτσος ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία ανάδειξης της Λέσβου ως ένα ενιαίο Γεωπάρκο με την ονομασία «Γεωπάρκο Λέσβου» και την ένταξή του Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων. Παράλληλα, τόνισε ότι ο Δήμος Λέσβου ως αρμόδιος φορέας θα εντείνει τις προσπάθειές του ώστε να παραμείνει η Λέσβος στα Παγκόσμια Γεωπάρκα εξαιτίας των εξαιρετικών και πολύπλευρων οφελιών για την οικονομία της Λέσβου και τη διεθνή προβολή της. Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Ζούρο για τις προσπάθειές που έκανε, ώστε να ενταχθεί η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Ακολούθως ο Αν. Καθ. Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Η Λέσβος στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO». Κατά τη διάρκεια της διάλεξης και παρουσιάζοντας παράλληλα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη Λέσβο, αναφέρθηκε στο γεωλογικό, φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της και τα στοιχεία που συγκροτούν το Γεωπάρκο Λέσβου. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις ενδιαφέροντος σε όλη τη Λέσβο που μπορούν να γίνουν πόλοι έλξης επισκεπτών, τις δράσεις γεωτουρισμού που έχουν δρομολογηθεί καθώς τις δράσεις και εκείνες που είναι απαραίτητες προκειμένου το Γεωπάρκο Λέσβου να γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βράβευση του Αναπλ. Καθ. Ν. Ζούρου από την Πρόεδρο της «Λεσβιακής Παροικίας» κα. Καίτη Μεσσηνέζη – Πλατσή, η οποία του απέμεινε τιμητική πλακέτα για τη συμβολή του στην ένταξη της Λέσβου στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO και την πολυετή προσφορά του στην επιστήμη και τον πολιτισμό της Λέσβου.