Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (ΦΩΤΟ)


Η Διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης και με την....
επιστημονική υποστήριξη του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ&ΤΔΠ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από το Πράσινο Ταμείο του Υ.Π.Ε.Κ.Α. έργου με τίτλο «Συμβολή στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών κατά το 2012-2013 με τη μεθοδολογία INCA», πραγματοποίησε σήμερα ημερίδα εργασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών για το 2013, στο Επιμελητήριο Λέσβου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ν. Λέσβου κ. Ηρακλής Βερβέρης, χαιρέτισε τις εργασίες της ημερίδας, ενώ σε αυτήν παρευρέθηκαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Β. Αιγαίου κ. Αθανάσιος Σερεντέλλος, ο Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης κ. Νίκος Βαμβακάς, ο Διευθυντής Δασών Λέσβου κ. Φώτης Κράλλης, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Εθελοντικές οργανώσεις και σωματεία καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας. Η ημερίδα είχε σαν στόχο την προώθηση της καλύτερης συνεργασίας όλων των ενδιαφερομένων για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών, αξιοποιώντας σύγχρονες γνώσεις και μία μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στα πλαίσια ενός Ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου με τον τίτλο «INCA». Η μεθοδολογία στηρίζεται στον καθορισμό και τη συμφωνία κοινών στόχων πρόληψης και τη δημιουργία ομάδων εργασίας που θα αναλάβουν να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν δράσεις προς επίτευξη των στόχων. Με δεδομένη τη συγκεκριμένη στόχευση, η ημερίδα περιλάμβανε μικρό μόνο αριθμό παρουσιάσεων που αφορούσαν στην πρόληψη και τη μεθοδολογία «INCA» καθώς και σύντομη παρουσίαση άλλων δράσεων και έργων πρόληψης που είναι σε εξέλιξη από συμμετέχοντες φορείς.

Με την ολοκλήρωση της ημερίδας, θα ακολουθούσε στον ίδιο χώρο εκπαιδευτική διάλεξη του Αναπληρωτή Ερευνητή του ΙΜΔΟ&ΤΔΠ, ειδικού στις δασικές πυρκαγιές Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλου, με θέμα τις δασικές πυρκαγιές, το ρόλο τους, τη συμπεριφορά τους και την αντιμετώπισή τους.