Απόδοση σήματος αειφορίας για το 2012 στο Δήμο Λέσβου…το 2013 τι θα πάρουμε…..;


Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, την Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής & Πολιτικής Προστασίας,....
Ιωάννη Βατό, και τον ενεργειακό υπεύθυνο του Δήμου, Στρατή Μουφλουζέλλη, συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, στη Γενική Συνέλευση του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου ΔΑΦΝΗ, - μέλος του οποίου είναι ο Δήμος Λέσβου, ο Δήμαρχος, δε, μετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του ως άνω Οργανισμού.

Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου έγινε η απόδοση του σήματος αειφορίας για το  έτος 2012 στα νησιά μέλη του δικτύου που αξιολογήθηκαν, μεταξύ των οποίων και η  Λέσβος, κάτι που αφ’ενός αποτελεί επιβράβευση για τον νησιωτικό μας Δήμο και δείχνει τον βαθμό ποιότητας που έχει επιτευχθεί στον τομέα των πράσινων πολιτικών και αφετέρου, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των νέων προσπαθειών βελτίωσης, προς την κατεύθυνση της αειφορίας.

Ειδικότερα, οι δράσεις για τις οποίες βραβεύτηκε ο Δήμος Λέσβου, είναι οι παρακάτω:

1.Προμήθεια Ενεργειακά Αποδοτικών Κλιματιστικών Μηχανημάτων για τις ανάγκες του Δήμου Λέσβου.
2.Αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης – Γενική Επισκευή – Αναδιαρρύθμιση κτιρίου – Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, με γνώμονα την μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος. Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε τα χρησιμοποιούμενα υλικά να είναι κατά το δυνατόν φιλικότερα προς το περιβάλλον.
3.Μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας συστήματος συλλογής & μεταφοράς στερεών, μη επικίνδυνων αποβλήτων του Δήμου Λέσβου.
4.Εκτέλεση υπολειπόμενων έργων αποχέτευσης Σιγρίου.
5.Υλοποίηση πιλοτικής δράσης στην πόλη της Μυτιλήνης, σε οικισμούς και Κοινότητες της Λέσβου, σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανακύκλωσης, στο νησί μας.
Ακολούθησε ενημερωτική ενότητα με θέματα που άπτονται των ζητημάτων της αειφορίας και της ανάπτυξης στον κρίσιμο χώρο του Αιγαίου.

Τέλος, την Τρίτη 23 Απριλίου 2013, ο Δήμαρχος, κατόπιν πρόσκλησης της Κ.Ε.Δ.Ε. (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας),  στις εργασίες της ειδικής ημερίδας με θέμα «Διοικητική Αποτελεσματικότητα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη και Τοπική Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο Ξενοδοχείο CARAVEL, στην οποία συζητήθηκαν σημαντικότατα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, με κεντρική εισήγηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε., Κώστα Ασκούνη.

Αναλυτικά, εκτός από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., ομιλητές στην εν λόγω ημερίδα ήταν: ο Υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών – τ. Πρόεδρος Ένωσης Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Σωτηρία Ντούνη, η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, ο Αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Νικόλαος Μαυρίκας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Παρασκευάς Νομικός.