"Φεύγουν" από το Δημόσιο 15.000 υπάλληλοι εως το 2014 (Βίντεο)

Πάνω από τρεις ώρες διήρκησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο, με βασικό θέμα διαβούλευσης το Δημόσιο.
Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν να απομακρυνθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι εως το τέλος του 2013, επίορκοι και κοπανατζήδες, και άλλοι 11.000 έως το τέλος του 2014.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα δοθούν κίνητρα για εθελούσια έξοδο υπαλλήλων που λόγω διαφόρων προβλημάτων επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν.  Επίσης σημαντικό είναι ότι θα ακολουθήσει αξιολόγηση των υπαλλήλων των οποπίων οι θέσεις θα καταργηθούν και θα γίνουν νέες ισόποσες προσλήψεις όπως δήλωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Οι νέοι υπάλληλοι που θα προσληφθούν θα κοστίζουν πολύ λιγότερο στο Δημόσιο, βάσει του νέου μισθολογίου.

Δείτε το βίντεο



Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η κυβέρνηση έχει επίσης συμφωνήσει με την τρόικα στην μείωση κατά 15% στο χαράτσι για τα ακίνητα αλλά και στον αριθμό των 48 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.

Δείτε το βίντεο



Μένουν ακόμα προς διαπραγμάτευση τα ''κόκκινα'' δάνεια αλλά και τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει πλήρης συμφωνία έως και την προσεχή Τρίτη, ειδάλλως η δόση των 2,8 δις. ευρώ (που αποτελεί «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο), δεν μπορεί να εκταμιευθεί εντός του Απριλίου.


Οι δηλώσεις των αρχηγών

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε «σήμερα κάναμε μια συντονισμένη και επίπονη προσπάθεια να κλείσουμε όλα τα εκκρεμή θέματα με κορυφαίο ζήτημα, εκ των πραγμάτων, το ζήτημα της δημόσιας διοίκησης».

Επ' αυτού, τόνισε ότι «διαμορφώσαμε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο που ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτό και από την τρόικα, μέχρι την Κυριακή το βράδυ, γιατί πρέπει η νέα εβδομάδα να μας βρει με τελειωμένη τη διαπραγμάτευση». Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ένα «πλαίσιο» σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, «πολύ καλό, λογικό, δίκαιο», που «σέβεται απολύτως το Σύνταγμα, τις θεσμικές εγγυήσεις», συμπληρώνοντας: «αλλά βεβαίως πρέπει να εκσυγχρονιστεί η δημόσια διοίκηση».

«Όταν έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους πρέπει να ασχοληθούμε με αυτούς, βεβαίως θα ασχοληθούμε και με τους 15.000 εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα -αριθμό κατά τον οποίο πρέπει να μειώσουμε το συνολικό προσωπικό, για να δώσω ένα παράδειγμα- και αυτό μπορεί να γίνει εμπροθέσμως, νομίμως, αποτελεσματικά, με διάφορες πηγές που έχουμε στα χέρια μας από τις οποίες θα προέλθει αυτή η μείωση του προσωπικού», είπε.

Απαριθμώντας αυτές τις «πηγές», ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «υπάρχουν οι πειθαρχικές διαδικασίες με δικαστική κρίση στο τέλος, υπάρχει η αξιολόγηση των φορέων και των υπηρεσιών όπου κάπου θα έχουμε καταργήσεις κάπου θα έχουμε συγχωνεύσεις, κάπου θα λειτουργήσει η κινητικότητα, κάπου δεν μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα». Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχουν άλλες κατηγορίες προσωπικού σε όλο το δημόσιο «που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν» π.χ. για λόγους υγείας και επίσης ότι μπορούν να υπάρξουν και κάποια κίνητρα αποχώρησης «που η κοινωνία τα σέβεται».

Δείτε το βίντεο



Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το σχέδιο της κινητικότητας αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της διοικητικής μεταρρύθμισης και ότι μέχρι το 2015 θα υπάρξει μείωση των δημοσίων υπαλλήλλων κατά 180.000 περίπου, συμπεριλαμβανομένων και όσων θα συνταξιοδοτηθούν.

Σχετικά με τους επίορκους ανέφερε ότι θα αποχωρήσουν με βάση τις αποφάσεις των δικαστικών συμβουλίων που θα ενεργοποιηθούν περισσότερο και θα επιταχύνουν τις εργασίες τους και οι μη επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι θα κριθούν με την αξιολόγηση και την κινητικότητα.

Επίσης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι θα αξιολογηθούν οι οργανισμοί όπου χρειάζεται και αν δεν έχουν λόγο ύπαρξης θα κλείσουν και το προσωπικό τους, αφού αξιολογηθεί και δεν ανταποκρίνεται θα βγαίνει εκτός.

Όσο για τον αριθμό των επιόρκων, ο κ. Κουβέλης είπε ότι δεν μπορεί να δοθεί συγκεκριμένος αριθμός γιατί θα ήταν αυθαίρετο, αφού δεν θα έχουν κριθεί τουλάχιστον από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά και υπογράμμισε ότι δεν υπερασπίζεται αορίστως κανέναν, αλλά υπερασπίζεται τους νόμους της χώρας γιατί δεν είμαστε μια χώρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, που ζητάμε να κοπούν κεφάλια χωρίς νομική διαδικασία. Και η τρόικα κατέληξε, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να ζητάει την ικανοποίηση των απαιτήσεών της, χωρίς νόμιμες διαδικασίες.

Μεταξύ άλλων στο Μέγαρο Μαξίμου συζητήθηκε και η δήλωση του Μισέλ Μπαρνιέ για κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Φαίνεται πως αυτό το θέμα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην κυβένρηση και σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος σημείωσε την ανάγκη μέχρι το 2014 να έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να γίενι και στην Ελλάδα κούρεμα καταθέσεων οπως και στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την πληροφορία ότι η ελληνική πλευρά κατέληξε ήδη σε συμφωνία με την τρόικα και ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα προαπαιτούμενα.

Αμετανόητος ο Σόιμπλε

Αρνητική εντύπωση πάντως προκαλεί πως ταυτόχρονα με το τηλεγράφημα του Reuters, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει πως ''η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την επόμενη δόση''.

Η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης δηλώνει ο Σόιμπλε προσθέτοντας πως στο Eurogroup δεν ελήφθη καμία απόφαση! 

Πηγη newsit.gr