Φαρμακώθηκαν οι υπεύθυνοι της WWF Ελλάς μετά από επίσκεψη στον υγρότοπο Φαρμακιές στον Κόλπο της Καλλονής Λέσβου


Δίκτυο εθελοντών για την προστασία των πολύτιμων υγροτοπικών περιοχών της Λέσβου αναπτύσσει το WWF Ελλάς.

Στο πλαίσιο του εθελοντικού προγράμματος του WWF Ελλάς για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Λέσβου. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον υγρότοπο Φαρμακιές στον Κόλπο της Καλλονής, όπου και διαπιστώθηκε σημαντική υποβάθμιση της εκβολής.

Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι πικραθήκαν με την πρώτη επίσκεψη στις Φαρμακιές του Κόλπου της Καλλονής στο πλαίσιο του εθελοντικού Δικτύου για τους Υγρότοπους της Λέσβου. Ο υγρότοπος έχει έκταση 16 στρεμμάτων και είναι ένας από τους μικρούς υγρότοπους του νησιού που έχουν ενταχθεί στο Προεδρικό Διάταγμα «Προστασία Μικρών Υγρότοπων» (ΦΕΚ. ΑΑΠ 229/2012).
Δυστυχώς όμως, οι ενέργειες υποβάθμισης που έλαβαν χώρα στο πρόσφατο παρελθόν και συνεχίζουν να γίνονται δεν έχουν αφήσει παρά τη βασική κοίτη του ρέματος να θυμίζει ότι η περιοχή είναι υγρότοπος. Όπως διαπίστωσαν, έχουν γίνει εκτεταμένες επιχωματώσεις με αδρανή υλικά στην κεντρική κοίτη του ρέματος και πλήρης αλλοίωσή του αφού δεν υπάρχει πλέον καθόλου υγροτοπική βλάστηση και μεσογειακά αλίπεδα, ενώ ανάμεσα στα άλλα η έκταση περιφράχτηκε.

Για την κατάσταση στον υγρότοπο ενημέρωσαν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και αναμένουν να κάνουν χρήση του νομικού πλαισίου και να υπερασπιστούν ενεργά την ύπαρξη των μικρών νησιωτικών υγρότοπων του νησιού.


Οι πολίτες προστατεύουν τους υγρότοπους της Λέσβου

Η Λέσβος, σύμφωνα με το πρόγραμμα καταγραφής των νησιωτικών υγρότοπων του WWF Ελλάς, διαθέτει 85 υγροτοπικές περιοχές, οι οποίες παρά την ιδιαίτερη σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας υποβαθμίζονται συστηματικά. To WWF Ελλάς, θέλοντας να ενισχύσει προγενέστερες δράσεις πολιτών και φορέων για την προστασία των περιοχών αυτών, αναπτύσσει το «Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων» του νησιού και καλεί τους ενεργούς πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στην προστασία των περιοχών αυτών.
Το Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Λέσβου πρόκειται να λειτουργήσει στα πρότυπα του Δικτύου Υγρότοπων της Κρήτης, σύμφωνα με το οποίο ενεργοί πολίτες επισκέπτονται συστηματικά τους υγρότοπους και ενημερώνουν για τυχόν υποβάθμισή τους. Επιπλέον, τα μέλη του δικτύου θα παρακολουθούν, μέσω μηνιαίων επισκέψεων, την κατάσταση των υγροτοπικών περιοχών, ενώ ύστερα από σχετική εκπαίδευση και παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού, θα αναλάβουν ελέγχους της ποιότητας των υδάτων. Παράλληλα, θα συμμετέχουν σε σεμινάρια συνεχούς εκπαίδευσης, περιοδικές συναντήσεις, καθώς και εκδηλώσεις με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων του δικτύου στις τοπικές κοινωνίες.
«Χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWF Ελλάς ‘Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας’, την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο (Νόμος για τη Βιοποικιλότητα, προεδρικό διάταγμα για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων) αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς να μας υποστηρίξουν δυναμικά, συμμετέχοντας στο Δίκτυο», δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας».
Το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε Πάρο και Λέσβο, υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στo πλαίσιo του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».
Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε το 2006 και υλοποιείται, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συστήματος της Coca-Cola για την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Με άξονα το σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό», το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ενώ παράλληλα από το 2008, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας στα νησιά των Κυκλάδων, τοποθετεί συστήματα «Συλλογής Ομβρίων Υδάτων».
Σημειώσεις προς συντάκτες:

Δείτε εδώ πλούσιο υλικό από φωτογραφίες και χάρτη με τους υγρότοπους της Λέσβου.

Το πρόγραμμα του WWF Ελλάς «Δίκτυο Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης», υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». Περισσότερα για το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» διαβάστε εδώ ή δείτε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες:

Μαρία Νοϊδου, Συντονίστρια Εθελοντικών Δράσεων του WWF Ελλάς για την προστασία των υγρότοπων της Κρήτης, τηλ: 2810 328019, m.noidou@wwf.gr
Ματίνα Τζούρου, Communication Supervisor Coca-Cola Τρία Έψιλον, τηλ.: 210 6381805,matina.tzourou@cchellenic.com
Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632,i.kantas@wwf.gr