Άρθρο Διατροφής «ΠΩΣ Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΕΠΙΔΡΑ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ»Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους που βρίσκονται σε περίοδο νηστείας, είδαμε ότι η νηστεία δεν είναι μόνο από θρησκευτικής άποψης η κάθαρση της ψυχής, αλλά και η κάθαρση του οργανισμού μας αφού κατά την περίοδο αυτή κάνουμε αποχή από προϊόντα ζωικής προέλευσης. Αυτό σύμφωνα με έρευνες έχει πολλά θετικά αποτελέσματα.
Κατά την περίοδο της νηστείας αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε ασβέστιο (Ca) αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού το ασβέστιο το συναντάμε και σε πολλές άλλες τροφές όπως είναι το ταχίνι, το σουσάμι, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί κ.τ.λ.
Όσον αναφορά το σίδηρο (Fe) που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μπορεί να αντικατασταθεί, με άλλα τρόφιμα που επίσης περιέχουν σίδηρο σε συνδυασμό με τη πρόσληψη της βιταμίνης C  που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του από τον οργανισμό.

Η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της νηστείας, μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, δηλαδή της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων,  ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές.               

Στη νηστεία η μείωση πρόσληψης κορεσμένων ζωικών λιπών, συνοδεύεται από αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστου φυτικού λίπους. Η αποφυγή ζωικού λίπους και ταυτόχρονα η αυξημένη κατανάλωση πολυακόρεστων φυτικών ελαίων  (Ω3 και Ω6) σε συνδυασμό με τα παραπάνω καταπολεμά ασθένειες όπως:

Καρδιακά προβλήματα
την υπέρταση
τον σακχαρώδη διαβήτη                                                                                                                   

Η μείωση του αριθμού των περιττών κιλών και η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, είναι ακόμη μια από τις ευεργετικές επιδράσεις της νηστείας.
Η νηστεία αυξάνει την πρόσληψη φυτοχημικών ουσιών που είναι ευεργετικές για την υγεία. Τα θαλασσινά που επιτρέπονται κατά τη νηστεία είναι ψηλής διατροφικής αξίας. Περιέχουν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που βοηθούν:

την καρδία
το ανοσοποιητικό σύστημα
το νευρικό σύστημα
την πνευματική εγρήγορση 

Η απουσία από τη διατροφή λιπαρών ουσιών της οικογένειας των ωμέγα 3 όπως το DHA και το EPA, έχουν σχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη και νευρικές διαταραχές.                                                                                                               

Συνοπτικά βλέπουμε ότι η νηστεία δεν είναι μόνο καλή από θρησκευτικής απόψεως αλλά όταν γίνεται με καλό ισορροπημένο τρόπο και ποικιλία τροφών, μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία.


ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!

κιν. 6957409594
efi.nik@hotmail.com

Όλα τα άρθρα της κ Νοικοκύρη μπορείτε να τα βρείτε κάτω στις ετικέτες και στην ετικέτα «Άρθρα Διατροφής»

Προσφορά:

Πρόγραμμα διατροφής από 15-20 ευρώ (επισκέψεις κατ οίκον) και για αυτούς που είναι εκτός Αθηνών προγράμματα δια αλληλογραφίας!!!
Το καλλίγραμμο σώμα, είναι πάνω απ όλα υγεία!!! κιν. 6957409594