ΣτΕ: πράσινο φως στις ρυθμίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης στα νησιά


Πράσινο φως έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη δόμηση εκτός σχεδίου πόλης και εκτός ορίων οικισμών στα νησιά, πλην Κρήτης και Εύβοιας.
Στη γνωμοδότησή του, το ΣτΕ κρίνει σε γενικές γραμμές συνταγματικό και νόμιμο το Διάταγμα, διατυπώνοντας ορισμένες παρατηρήσεις για κάποιες διατάξεις.
Ειδικότερα, διαφωνεί με τη διάταξη που δίνει αδιακρίτως τη δυνατότητα κατασκευής υπόσκαφων κτιρίων, αναφέροντας μόνον τη γενική και αόριστη κρίση να εναρμονίζονται με τη μορφολογία του εδάφους. Σύμφωνα με το ΣτΕ, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αυτή αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι πολεοδομικές ρυθμίσεις κάθε περιοχής επιτρέπουν τη δόμηση υπόσκαφων κτιρίων και εφόσον υπάρχει τεκμηριωμένη εκτίμηση του νέου τρόπου δόμησης αναφορικά με τον χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Το ΣτΕ απέρριψε επίσης τη διάταξη σύμφωνα με την οποία ο οικείος δήμος μπορεί να επισπεύδει τον σχεδιασμό για τη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων σε ακατοίκητα νησιά. Ως προς το δικαίωμα δόμησης των εγκαταστάσεων αυτών, το ΣτΕ το έκρινε σύννομο από τη στιγμή που προβλέπεται στον χωροταξικό σχεδιασμό και στηρίζεται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό.
Νόμιμη κρίθηκε η πρόβλεψη για εφαρμογή του προϊσχύοντος καθεστώτος σε ήδη εκδοθείσες ή αναθεωρημένες οικοδομικές άδειες, ενώ από το ΣτΕ επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει διάταξη που να αναφέρεται στο ενδεχόμενο εφαρμογής του προγενέστερων ρυθμίσεων σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, πριν την έκδοση του νέου Διατάγματος.
Μετά τη γνωμοδότηση θα κριθεί τώρα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος εάν το Διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ.

πηγή tanea.gr