Ξεκίνησε δρομολόγια το Blue Star Patmos στην γραμμή Πειραιάς - Χίο – Μυτιλήνη

Τα εγκαίνια του νεότευκτου πλοίου της Blue Star Ferries του Blue Star Patmos έγιναν το πρωί της Τετάρτης στη Χίο παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου - βουλευτή Χίου κ. Κωστή Μουσουρούλη,στελεχών της εταιρείας και εκπροσώπων τοπικών φορέων. Το πλοίο ξεκίνησε από χθες τα δρομολόγια στην γραμμή Πειραιάς - Χίο - Μυτιλήνη.


Στην ομιλία του ο υπουργός, που ήταν ανάμεσα στους πρώτους επιβάτες του πλοίου από Πειραιά προς Χίο, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «σε ό,τι έχει σχέση με την Περιφέρεια η προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους τους κρίκους αυτής της αλυσίδας που συνδέουν το λιμάνι με το πλοίο, θα γίνει. Και η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο αλλά και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα προσπαθήσουν αυτό το σύνδεσμο ζωής, να τον κρατήσουν και να τον ενισχύσουν».

Ο κ. Μουσουρούλης σημείωσε πως η ακτοπλοΐα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. «Από τη μια βλέπουμε και χαιρόμαστε για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, από την άλλη παρατηρούμε με μεγάλη προσοχή όλα τα δεδομένα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα του κλάδου» επισήμανε.

«Αναφέρθηκαν ορισμένα από αυτά, η έκθεση στις διεθνείς τιμές καυσίμων, ορισμένες δυσλειτουργίες στο σύστημα λιμενικών υποδομών της χώρας, αλλά κι άλλα ζητήματα τα οποία ευθέως συνδέονται με την οικονομική ύφεση και τη μείωση της ζήτησης».

Ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες του να στηρίξουν την γραμμή λέγοντας ότι το θέμα δεν είναι να εγκαινιάζεις ένα πλοίο, αλλά να διασφαλίζεις ότι αυτό μπορεί να κρατηθεί και αυτό ο μόνος τρόπος για να γίνει, είναι να έχει επιβάτες.

Πρόσθεσε ακόμη πως «εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να κρατήσουμε ζωντανή την Περιφέρεια, να ενισχύσουμε και να εξορθολογίσουμε το δίκτυο και να βρούμε λύσεις, προκειμένου τέτοια πλοία να ταξιδεύουν σε όλες τις ελληνικές θάλασσες».

Στην ομιλία του ο κ. Σπύρος Πασχάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group, δήλωσε: «Η εταιρεία μας μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας αλλά και προβληματική για τις Ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες, τόλμησε και κατάφερε με επιτυχία να ολοκληρώσει επένδυση αξίας 140 εκατ. ευρώ με την κατασκευή του Blue Star Patmos, αλλά και του αδελφού του πλοίου Blue Star Delos το οποίο έχει δρομολογηθεί με επιτυχία στις γραμμές των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για πρόοδο και ανάπτυξη στην χώρα μας».

Και συμπλήρωσε: «Με την δρομολόγηση του Blue Star Patmos, η eταιρεία μας θα εξυπηρετεί τις ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες στο Αιγαίο με 9 πλοία, μέσου όρου ηλικίας μόλις 10 ετών, το μεταφορικό μας έργο θα ξεπεράσει τους 3.150.000 επιβάτες το 2012 και θα εκτελεστούν συνολικά πάνω από 3.500 δρομολόγια».

Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, πρόεδρος της Marfin Investment Group, μητρικής εταιρείας του ομίλου στον οποίο ανήκει και η Blue Star Ferries, δήλωσε: «Είμαστε όλοι πολύ ευχαριστημένοι γιατί βρισκόμαστε εδώ σε ένα από τα καλύτερα πλοία. Είμαστε περήφανοι γιατί το πιο σύγχρονο πλοίο στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη».

To Blue Star Patmos έχει μήκος 145,9 μέτρα και πλάτος 23,2 μέτρα, έχει ταχύτητα 26 μίλια/ώρα, δυνατότητα μεταφοράς 2.000 επιβατών και 430 αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης ή 60 φορτηγών και 146 αυτοκινήτων. Επίσης διαθέτει 90 καμπίνες επιβατών (326 κλίνες) και 405 καθίσματα αεροπορικού τύπου.