Κόντρα για την ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη

Νέο μέτωπο αντιπαράθεσης στην ελληνική ακτοπλοϊκή αγορά άνοιξε η είσοδος της Blue Star στη γραμμή Πειραιάς - Χίος - Μυτιλήνη όπου μέχρι σήμερα δραστηριοποιούνταν μόνον η ΝΕΛ και η Hellenic Seaways
. Αμέσως μετά το παρθενικό ταξίδι του νεότευκτου πλοίου της Blue Star την Τέταρτη 11/7, που είναι θυγατρική του ομίλου της Attica Group, η ΝΕΛ αντέδρασε έντονα και κατηγόρησε το υπουργείο Ναυτιλίας για παράνομη χορήγηση άδειας δρομολόγησης του πλοίου «Blue Star Patmos» ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι αποσύρει τα έκτακτα δρομολόγια που είχε καθιερώσει στις Κυκλάδες και στη Μυτιλήνη από τα δύο ταχύπλοα σκάφη της «Αίολος Κεντέρης» και «Αίολος Κεντέρης Ι». Το «Blue Star Patmos» κόστισε 70 εκατ. ευρώ, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, αναπτύσσει ταχύτητα 26 μίλια/ώρα και έχει δυνατότητα μεταφοράς 2.000 επιβατών και 430 αυτοκινήτων Ι.Χ. ή 60 φορτηγών και 146 Ι.Χ. Σε ομιλία του στην εκδήλωση για το πρώτο δρομολόγιο του νέου σκάφους ο κ. Σπύρος Πασχάλης, διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, δήλωσε ότι «η εταιρεία μας μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την πατρίδα μας αλλά και προβληματική για τις ακτοπλοϊκές μας συγκοινωνίες, τόλμησε και κατάφερε με επιτυχία να ολοκληρώσει επένδυση αξίας 140 εκατ. ευρώ με την κατασκευή του "Blue Star Patmos", αλλά και του αδελφού του πλοίου "Blue Star Delos" αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ακόμα δυνατότητες για πρόοδο και ανάπτυξη στη χώρα μας. Με τη δρομολόγηση του "Blue Star Patmos" η Blue Star, θυγατρική του ομίλου της Attica Group, δραστηριοποιείται στο Αιγαίο με 9 πλοία, μέσου όρου ηλικίας μόλις 10 ετών, ενώ το μεταφορικό της έργο θα ξεπεράσει τους 3.150.000 επιβάτες το 2012 και θα εκτελεστούν συνολικά πάνω από 3.500 δρομολόγια». Στις εκδηλώσεις που έγιναν με αφορμή το παρθενικό ταξίδι του πλοίου παραβρέθηκαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νήσων Κώστας Μουσουρούλης και ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος.


Πως ξεκίνησε η κόντρα;


«Πόλεμος» ξεκίνησε ανάμεσα στον υπουργό Ναυτιλίας και βουλευτή Χίου της ΝΔ Κωστή Μουσουρούλη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΛ Γιάννη Αβραντίνη με «φόντο» την δρομολόγηση του νεότευκτου Blue Star Patmos στην γραμμή Πειραιά -Χίου - Μυτιλήνης.

Ο Γ. Αβραντίνης επιτέθηκε στον κ. Μουσουρούλη ισχυριζόμενος με δηλώσεις του στο «Βήμα» ότι  ο υπουργός «εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα».
Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κ. Μουσουρούλη, ο οποίος προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.
Όπως φαίνεται, πάντως, η «κόντρα»  έχει αρκετή «ουρά». Και συγκεκριμένα:
1. Έντονο πολιτικό «χρώμα», αφού ο 53χρονος διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΛ  στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου ήταν υποψήφιος βουλευτής Αρκαδίας με το κόμμα του Στέφανου Μάνου.
2. Τοπικό «χρώμα», αφού είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η Χίος θεωρούσε πως η ΝΕΛ, με έδρα τη Μυτιλήνη, την «έριχνε» στην εξυπηρέτηση με τα πλοία της.
Έτσι, η δρομολόγηση του Blue Star Patmos, στην οποία η ΝΕΛ είχε αντιταχθεί έντονα αλλά τελικά- μετά από την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου και ανήμερα της τελετής παράδοσης παραλαβής του υπουργείου- εγκρίθηκε από το ΣΑΣ η δρομολόγηση του πλοίου.
Μάλιστα, στο παρθενικό- πανηγυρικό ταξίδι του πλοίου, που ξεκίνησε, τα μεσάνυχτα της Τρίτης 10/7 από τον Πειραιά, με πρώτο σταθμό τη Χίο επέβαινε σε αυτό και ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης.
Την ίδια ημέρα, η ΝΕΛ με ανακοίνωσή της γνωστοποιούσε ότι έστειλε στο ΥΕΝ επιστολές ενημερώνοντας πως ανακαλούνται τα έκτακτα δρομολόγια, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν για  Μυτιλήνη, Μύκονο, Εύδηλο και Βαθύ Σάμου με τα «Αίολος Κεντέρης» και «Αίολος Κεντέρης 1».
Στο ίδιο έγγραφο επικαλείται παρανομίες σχετικά με την έκτακτη δρομολόγηση του νέου πλοίου και πτώση της επιβατικής κίνησης ενώ την αντίδρασή της έχει προκαλέσει και η δρομολόγηση του «Νήσος Μύκονος» στην γραμμή Ικαρίας- Σάμου.
Μάλιστα για το θέμα της δρομολόγησης του Blue Star Patmos - τα εγκαίνια του οποίου έγιναν σήμερα Τετάρτη στη Χίο - ο διευθύνων σύμβουλος της NEL Lines κ. Γιάννης Αβραντίνης μιλώντας στο «Βήμα» κατηγόρησε τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Κωστή Μουσουρούλη λέγοντας ότι «εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα».
Το υπουργείο Ναυτιλίας απαντώντας στα παραπάνω γνωστοποίησε ότι:
1.Η απόφαση για την ανάκληση των πλοίων στην εν λόγω γραμμή ανήκει αποκλειστικά στην εταιρία και γίνεται με δική της ευθύνη.
2.Η παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη στη δρομολόγηση και τα εγκαίνια του νεότευκτου σύγχρονου πλοίου Blue Star Patmos στο δρομολόγιο Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη σηματοδοτεί ότι ακόμη και σε καιρούς μεγάλης κρίσης, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να σταθεί όρθια με τις δικές της δυνάμεις και στηρίζει την Περιφέρεια. Ήταν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και «καλής τύχης».
3.Το πλοίο καλωσόρισαν ο σεβασμιότατος οι τοπικοί φορείς και παράγοντες , αλλά και πλήθος κόσμου, τόσο στη Χίο, όσο και στη Μυτιλήνη, προφανώς γιατί υπάρχει η ανάγκη για σύγχρονες θαλάσσιες μεταφορές, ανεξάρτητα από ονόματα πλοίων και εταιρειών. Η συγκεκριμένη εταιρεία (NEL) με την ανακοίνωση της φέρεται να λειτουργεί με λογικές «αντιποίνων» ή άραγε «εκβιασμού» προς την Ελληνική Πολιτεία και τους κατοίκους των νησιών που θα εξυπηρετούσαν τα συγκεκριμένα πλοία της; Και το πρόβλημα της είναι η παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου στα εγκαίνια ενός σύγχρονου πλοίου στο πρώτο του ταξίδι;
4.Η εταιρεία επικαλείται διάφορες αποφάσεις του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών μιλώντας για «εκπρόθεσμες αποφάσεις» και «παρανομίες». Αυτό που ισχύει είναι ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών είχε ορισθεί ΠΡΙΝ από τις εκλογές και συνέπεσε με την ημέρα της παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Ναυτιλίας. Όπως είναι παγκοίνως γνωστό σε όλη τη Ναυτιλιακή Κοινότητα στο Σ.Α.Σ. μετέχουν όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς της αγοράς (Ναυτικό Επιμελητήριο, ΣΕΤΕ, ΠΝΟ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ) και γνωμοδοτεί στηριζόμενο στις αρχές της μη διάκρισης μεταξύ των ανταγωνιζομένων εταιρειών και τηρεί απαρέγκλιτα του κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.
5.Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Αβραντίνη σε δημοσιογράφο περί «συμφερόντων» με τις οποίες δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για το πρόσωπο του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, είτε θα πρέπει να γνωστοποιήσει τις γνώσεις αυτές και πληροφορίες του αναλαμβάνοντας πλήρως και το βάρος της απόδειξης τους ακόμη και ενώπιον των αστικών και ποινικών δικαστηρίων είτε θα πρέπει να τις αποσύρει άμεσα και να ζητήσει συγγνώμη. Η πάλλευκη πολυετής εντός και εκτός Ελλάδας πολιτική, κοινωνική και επαγγελματική διαδρομή του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστή Μουσουρούλη δεν μπορεί από κανέναν να τίθεται σε αμφιβολία. Ο Υπουργός συνεργάζεται θεσμικά με τους φορείς της Ναυτιλίας και δεν επιτρέπει τον παραμικρό υπαινιγμό σε βάρος του.
πληροφορίες από το pireas2day