Στην Καλλονή τα «Jumbo» στο νέο εμπορικό κέντρο μεγέθους 1.500 τμ ;

Επιστρέφει η έντονη φημολογία για τη δημιουργία μεγάλου υποκαταστήματος της εταιρείας Jumbo, στη Λέσβο αυτήν την φορά όχι στην περιοχή του Καρά Τεπέ αλλά στην Καλλονή.

Όπως αποκάλυψε το LesvosPost  με 2 διαδοχικές αναρτήσεις χτες και προχθές συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Λέσβου η έγκριση αδείας για την κατασκευή εμπορικού κέντρου στην Καλλονή  και συγκεκριμένα σε οικόπεδο δίπλα στο Super Market Μασουτης. Η άδεια ανέγερσης εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία καθώς πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι διαφώνησαν με την ανέγερση...



-Έρχονται τα Jumbo στην Καλλονή;

Πριν από ένα χρόνο, όταν είχε δει το φως της δημοσιότητας η είδηση ότι το γνωστό πολυκατάστημα «
Jumbo» ενδιαφέρεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στη Λέσβο, είχε προκληθεί έντονη αναστάτωση στην τοπική αγορά, με δεδομένο ότι ένα τέτοιο κατάστημα θα δημιουργούσε ισχυρό πόλο έλξης των καταναλωτών, αλλά και ένα θανάσιμο ανταγωνιστή στις ντόπιες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και καταστήματα.

Έγκυρες και αποκλειστικές πληροφορίες του LesvosPost.com αναφέρουν ότι οι προσπάθειες ανέγερσης πολυκαταστήματος Jumbo στον Καρα Τεπε ναυάγησαν λόγου του κέντρου μεταναστών που υπάρχει στην περιοχή αλλά και λόγο αρχαιολογικών ευρημάτων. Κυρίως σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας μεγάλο ρολό έπαιξε το κέντρο μεταναστών και οι κλοπές που γίνονται στα κτήρια που υπάρχουν στην περιοχή.

Η διοίκηση της εταιρείας μαζί με την ανώνυμη εταιρεία μελετών  «ΓΑΙΑ» χτένισε κυριολεκτικά όλη την Λέσβο με σκοπο να βρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο για να ανεγερθεί το μεγάλο πολυκατάστημα… Είδαν οικόπεδα σε αεροδρόμιο Μυτιλήνης, στην Παγανη ακόμα και στην εθνική οδό Καλλονής-Μυτιλήνης. Τελικά μετά από πολύ σκέψη αποφάσισαν ότι το νέο πολυκατάστημα να κατασκευαστεί μέσα στην Καλλονή σε μεγάλο οικόπεδο διπλά από τον super marker Μασουτης.

Και αυτό γιατί η Καλλονή είναι το κέντρο της Λέσβου με μικρά αλλά και μεγάλα μαγαζιά, έχει κοντά Κέντρο Υγείας για παν ενδεχόμενο και στον δρόμο μπροστά από το πολυκατάστημα καθημερινά περνάνε χιλιάδες αυτοκίνητα από όλη την Λέσβο.

Η ανώνυμη εταιρεία μελετών  «ΓΑΙΑ» θα αναλάβει την κατασκευή και ανέγερση του κτηρίου εμβαδού 1500τμ και μετά θα το μισθώσει στα Jumbo. Η κύρια χρήση του κτιρίου που έχει μελετηθεί είναι αυτή του εμπορίου, αφού θα περιλαμβάνει μεγάλο κατάστημα jumbo. Επίσης θα περιλαμβάνει και έναν χώρο αναψυχής με cafe, ηλεκτρονικά παιχνίδια, μπιλιάρδα, κ.τ.λ. Το κτήριο θα κατασκευαστεί στα πρότυπα του Lidl στην Μυτιλήνη και θα επεκτείνετε σε 2 ορόφους αλλά και εξωτερικούς χώρους παρκινγκ και αναψυχής.

Η λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος, αν και εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες της εταιρείας, δεν θα είναι άμεση, αφού το διάστημα των διαδικασιών αδειοδοτήσεων και ανέγερσης, μπορεί να ξεπεράσει τα δύο χρόνια.

Στο δημοτικό συμβούλιο όπως ακούστηκε από τον κο Βερρο όλο το έργο θα κοστίσει πάνω από 2.000.000€ ενώ θα δώσει δουλειά σε πάνω από 10 άτομα είτε είναι εργάτες κατασκευής είτε υπάλληλοι του νέου εμπορικού κέντρου. Σε σχετικό ερώτημα μας στον κο Βερρο για το αν τα Jumbo εγκατασταθούν στο νέο εμπορικό κέντρο μας δήλωσε με 2 λέξεις «Μάλλον ναι»

Ο αντιδήμαρχος Καλλονής σε ανακοίνωση του την Κυριακή εξηγούσε για το νέο εμπορικό κέντρο λέγοντας πως πρόκειται για την εταιρεία διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων «Επέκταση – Γαία» η οποία θα κατασκευάσει και θα το νοικιάσει είτε ολόκληρο είτε σαν μικρότερα καταστήματα.

Ο πολυχώρος θα απασχολήσει περίπου 40 άτομα από την γύρω περιοχή συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση της ανεργίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα Jumbo σε περιόδους αιχμής Πάσχα, Χριστούγεννα, Αποκριές κτλ προσλάβουν κι άλλο έκτακτο προσωπικό με πολύ καλές αποδοχές.

Σε ανακοίνωση του ο Αντιδήμαρχος Καλλονής κος Βερρος μετά την έγκριση δόμησης τόνισε «Δεν είναι ευχάριστο - μάλλον ψυχοφθόρο θα το έλεγα-να προσπαθείς εν μέσω αντεγκλήσεων και εντάσεων να πείσεις για τα αυτονόητα. Το βέβαιων είναι ότι 8 χρόνια κρίσης και ακόμα δεν βάλαμε μυαλό και μάλλον δεν θα βάλουμε ποτέ. Εντάξει, εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία, η ανέγερση του νέου καταστήματος στη Καλλονή που εκτός των άλλων θα δώσει και δουλειά σε 10 ανθρώπους. Στην κατασκευή, στις όποιες προμήθειες αλλά και μετά σαν υπάλληλοι. Εντάξει, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν συμφωνούν-ιδεολογικά - με τον τρόπο αυτό ανάπτυξης της οικονομίας και καταψηφίζουν. Το κατανοώ και το σέβομαι. Αλλά συνάδελφοι που ευαγγελίζονται ότι είναι εκπρόσωποι της φιλελεύθερη τάσης του Ελληνικού λαού και που ως εν δυνάμει μελλοντικοί κυβερνήτες θα είναι οι θεματοφύλακες της ελεύθερης οικονομίας να μην ψηφίζουν δεν το καταλαβαίνω. Αισθάνομαι μικρός μπροστά στον τρόπο σκέψης τους ο οποίος με ξεπερνά. Θεωρώ ότι καταλυτικό ρόλο παίζει η πίεση από εκπροσώπους θεσμών, συντεχνιών κλπ και τα ψηφαλακια. Αλλά έτσι - για πολλοστή φορά - δεν θα πάνε πουθενά. Σημειώνω δε ότι αγνόησαν και το τι θέλει η τοπική κοινωνία της Καλλονής που κατά δήλωσή εκπροσώπου του Επιμελητηρίου συμφωνούσε με την κατασκευή. Δυστυχώς ήταν πάλι μια μάχη που δόθηκε με απόλυτη μοναξιά. Όπως τότε με το Ατλαντικ, όπως με το ΣΧΟΟΑΠ - εκεί υπήρξαν και μερικοί συμπαραστάτες-όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Δεν με πειράζει αλλά οι αντοχές εξαντλούνται. Όσο πάει λοιπόν.»



Και καταλήγει λέγοντας: «Ηχεί ακόμα στα αυτιά μου η επιχειρηματολογία όσον αντιδρούσαν για το Ατλαντικ νυν Μασουτης και ήταν πολλοί. Θα καταστραφεί η αγορά, θα κλείσουν τα πάντα κάτι σαν Αρμαγεδδών δηλαδή. Όχι μόνο δεν έκλεισαν τουναντίον άνοιξαν κι άλλα. Ένα μάλιστα απέναντι του-ντοπια επιχείρηση-που δουλεύει εξαιρετικά καλά - φτου να μην το ματιάσω. Όσο για το τωρινό - που ειλικρινά δεν γνωρίζω τι θα γίνει-είναι ένα έργο 2.000.000 κόστους κατασκευής με αρκετές θέσεις εργασίας. Έλεος.»

Πάντως το Επιμελητήριο Λέσβου, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμο να αντιδράσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Η παρουσία του πολυκαταστήματος  εκτιμάται ότι θα φέρει στην Καλλονή και άλλους επενδυτές και θέσεις εργασίας. Εκτός αυτού θα προσελκύσει επισκέπτες από όλη την Λέσβο και ΟΧΙ ΜΟΝΟ..

Το δίκτυο καταστημάτων Jumbo σήμερα αριθμεί 73 καταστήματα. Από αυτά, τα 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 8 στη Ρουμανία, ενώ ο όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr. Η εταιρεία, μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo σε πέντε χώρες (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία και Βοσνία).