Κτήριο – “φάντασμα” το ιστορικό παλιό λιμεναρχείο Μυτιλήνης στην προκυμαία- "Βούλιαξε" η σκεπή (ΦΩΤΟ)

Καταρρέει μέρα με τη μέρα το κτήριο του παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης δίπλα από την Πλατεία Σαπφους.

Πλήρης εγκατάλειψη εδώ και πολλά χρόνια για ένα ιστορικό κτήριο στην “καρδιά” της πόλης, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει δραστηριότητες αναγκαίες για τους Λέσβιους αλλά και για τους επισκέπτες του νησιού μας.

Το πιο ανησυχητικό είναι τα σημάδια κατάρρευσης που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του κτηρίου.

Τόσο στο εσωτερικό του όσο και στο εξωτερικό του. Τμήματα των μπαλκονιών του παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης που βρίσκονται πάνω από το πεζοδρόμιο της πιάτσας Ταξί στις κολόνες έχουν φύγει από τη θέση τους δημιουργώντας μία “παγίδα” για κάθε πεζό, ενώ σε άλλα σημεία βλέπεις πεσμένους σοβάδες, σπασμένα τζάμια κ.ά.



Την ίδια ώρα όμως και οι τοπικοί φορείς δεν έχουν καταλήξει σε μια συγκεκριμένη πρόταση, για να αξιοποιηθεί το παλιό λιμεναρχείο όπου το έχει αφήσει στην τύχη του η Κτηματική Υπηρεσία.

Αρχικά είχε προταθεί ο χώρος για να στεγάσει ένα λαογραφικό μουσείο όπως έγινε κάποια περίοδο και τωρα....ας πουμε όπου εκτίθενται δείγματα Λαϊκής τέχνης, τοπικές ενδυμασίες, σκαλιστές κασσέλες, αντικείμενα χρυσοχοϊας και κεραμεικά., στη συνέχεια για κάποιο διάστημα το 2012 είχε γίνει γραφείο Πληροφοριών Τουριστικού και γενικού περιεχομένου επι Δημαρχίας κ Βουνατσου..

Τίποτα όμως δεν προχώρησε παρά μόνο για κάποιες ημέρες… και το κτήριο συνεχίζει να καταρρέει.


Να σημειώσουμε ότι το κτήριο δεν ανήκει στο δήμο αλλά στην Κτηματική Υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών όπου ο δήμος το διεκδικεί.. αλλά μάταια..

Μέρος της βιτρίνας της πόλης εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, το παλιό λιμεναρχείο, πρώην -ελπίζω- λαογραφικό μουσείο, διαλύεται σιγά σιγά κάτω από τη μύτη μας - όταν περπατάμε από κάτω του, όταν διπλοπαρκάρουμε στα φανάρια απέναντι ή τα προσπερνάμε με κόκκινο, όταν ανεβάζουμε τα μηχανάκια μας στην διπλανή πλατεία...

Η στέγη τρύπια σε διάφορα σημεία, κουφώματα και παράθυρα σε άθλια κατάσταση, τοίχοι μέσα στην υγρασία, γελοία συνθήματα στους τοίχους...

Αυτό που χρειάζεται ευπρεπισμό περισσότερο από καθετί άλλο μέσα σ ' αυτό το νησί, είναι τελικά οι συμπεριφορές μας...

Υποτίθεται ότι είναι Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και μάλιστα....σε λειτουργία όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα του Δήμου Λέσβου (φωτ)

Είναι κρίμα και ντροπή το ιστορικό κτίριο του παλαιού Λιμεναρχείου να περάσει έναν ακόμη χειμώνα με τέτοια σκεπή.


φωτο: Στρατής Τσουλέλλης