Πλήρης αποκατάσταση του παλιού ελαιοτριβείου στο Πέραμα του Κόλπου Γέρας- Πως Τούρκος μεγιστάνας αναβαθμίζει την περιοχή (ΦΩΤΟ)

Η εκπόνηση της μελέτης για την αποκατάσταση και τη μετατροπή του ιστορικού ελαιοτριβείου σε ιδιωτική οικία θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017.


Το ελαιοτριβείο πουλήθηκε σε εταιρεία Τουρκικών συμφερόντων, που ανήκει σε Τούρκο μεγιστάνα!

Ο ίδιος ο Τούρκος μεγιστάνας είχε επισκεφτεί την περιοχή και το κτίριο, το οποίο πιθανόν αγόρασε και για συναισθηματικούς λόγους, αφού φημολογείται ότι ανήκε σε πρόγονό του, ο οποίος το πούλησε στην οικογένεια Βογιατζή. 

Το μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο του Περάματος λειτούργησε αδιάλειπτα έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε έκλεισε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου.

Εσωτερικά και εξωτερικά πλέον το κτήριο είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους νέους ενοίκους του.

Παράλληλα, επισκευάστηκε και ξαναλειτούργησε ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου, δίνοντας στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα της παραδοσιακής διαδικασίας παραγωγής του λαδιού.

Το οικόπεδο στο οποίο έχει ανεγερθεί, διαθέτει επιφάνεια 2.000 m2, είναι διαμπερές και έχει πρόσωπο στον κύριο δρόμο προσπέλασης που συνδέει τον οικισμό του Περάματος με τα υπόλοιπα χωριά της Γέρας αλλά και το Πλωμάρι..



Αξίζει να τονίσουμε και την εξαιρετική κατασκευή και μελέτη από τους Λέσβιους αρχιτέκτονες  Α.Τριχωνα και Τ. Βερρο..

Σημαντικό είναι ότι το έργο έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια από ξένο επιχειρηματία που θα το χρησιμοποιήσει σαν κατοικία, διατηρώντας όμως τον μηχανολογικό εξοπλισμό τον οποίο επισκεύασε και λειτουργεί.

Έτσι σώθηκε ένα κτίριο της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

Στην συνέχεια πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο ίδιος ιδιώτης θα ανακατασκευάσει και την προβλήτα του Περάματος όπου θα γίνει πέτρινη όπως επίσης εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τον ίδιο ιδιώτη ιδιοκτήτη να φυτευτεί και ο παρακείμενος κοινόχρηστος χώρος ,με έξοδα του, εφόσον βέβαια συμφωνήσει το Τ.Σ Περάματος ώστε να γίνει μια μικρή ανάπλαση της περιοχής.

Όπως αναφέρουν αποκλειστικές μας πληροφορίες ο Τούρκος μεγιστάνας είναι αυτός που κατέχει την εταιρεία Folli-Follie – Setour η οποία έχει υπό την εποπτεία της την Μαρίνα Μυτιλήνης αλλά και τα Duty Free

Τα βιομηχανικά κτίρια του Περάματος, τα οποία στη διάρκεια του περασμένου αιώνα αποτέλεσαν πηγή ανάπτυξης για την Λέσβο και για την περιοχή της Γέρας ειδικότερα, σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα στην πλειοψηφία τους και μάλιστα ορισμένα από αυτά είναι ετοιμόρροπα και επικίνδυνα για τους περιοίκους.

Δυστυχώς, η αίγλη και η δύναμη που είχαν κάποτε οι κραταιές αυτές επιχειρήσεις, που είχαν αναγάγει το λιμάνι του Περάματος σε ισχυρό εμπορικό κέντρο, με σημαντική κινητικότητα εμπορικών πλοίων και όχι μόνο, ανήκει πλέον στο παρελθόν και δεν θυμίζει τίποτα την περίοδο της οικονομικής αυτής άνθισης.

To Ελαιοτριβείο ιδιοκτησίας Παύλου Βογιατζή

Μεγάλο κτιριακό συγκρότηµα στην είσοδο του Περάµατος από τον παραλιακό δρόµο Ευρειακής – Περάµατος. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήµατος και τµήµα της ανατολικής πλευράς του οριοθετούνται από θάλασσα. Έχει κατασκευασθεί τον προηγούµενο αιώνα και αποτελείται από ελαιουργείο , βοηθητικά κτίσµατα και αποθήκες (µπατές). Το κυρίως κτίριο είναι λιθόκτιστο µε κάτοψη ορθογώνια και είναι υψηλότερο από τα υπόλοιπα κτίσµατα. Έχει µια είσοδο από τον κοινοτικό δρόµο και δυο άλλες από την αυλή στο εσωτερικό του συγκροτήµατος.

Καλύπτεται µε τετράριχτη στέγη από ευρωπαϊκά κεραµίδια ενώ στην αυλή υπάρχουν µονόροφες αποθήκες που χρησίµευαν για την αποθήκευση του ελαιοκάρπου και καλύπτονται µε τετράριχτες στέγες από Τούρκικα κεραµίδια.

ΦΩΤΟ: Τ. Βερρος