Το LesvosPost στον «Κόσμο του Ούζου»- Οδοιπορικό στις εγκαταστάσεις της Ποτοποιίας του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου (VIDS,PICS)








Η ομάδα του LesvosPost.com βρέθηκε τον Μάϊο του 2017 στο αποστακτήριο και το Μουσείο της Ποτοποιίας Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτου στο  Πλωμαρι Λέσβου, εκεί όπου αποστάζεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

Η παραγωγή του ούζου γίνεται αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα για αυτό και θεωρείται το εθνικό μας ποτό.

Με επικεφαλή τον Δ/ντη του LesvosPost.com Στεφάνου Γεώργιο, και την βοήθεια στην σκηνοθεσία της βοηθού αρχισυνταξίας Μαριλενας Σαχινι και στην κάμερα του συνεργάτη μας από το Πλωμάρι κου Δημήτρη Μαλλιαρού ταξιδέψαμε στο παρελθόν και στο μέλλον του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

-Το οδοιπορικό

Το οδοιπορικό μας στις εγκαταστάσεις της ποτοποιίας ξεκίνησε από τον χώρο υποδοχής του μουσείου «Κόσμος του ούζο» όπου με ένα λουκουμάκι και αρωματικό αναψυκτικό με… γεύση ούζου  παρακαλώ, για το καλωσόρισμα ξεκίνησε η ξενάγηση μας στο μουσείο.

Αφού φορέσαμε τις ειδικές στολές για λογούς υγιεινής η ξενάγηση μας ξεκίνησε από το χώρο της εμφιάλωσης, ακολούθησε ο χώρος της απόσταξης, η γευσιγνωσία, η ξενάγηση στα μουσειακά εκθέματα και στο τέλος… συναντήσαμε τον Ισίδωρο Αρβανίτη… Ναι καλά διαβάσατε, οι άνθρωποι του Ούζου Πλωμαριου Ισιδώρου Αρβανίτη με ένα βίντεο μας ταξίδεψαν πολλά χρόνια πίσω..

Γιορτάζοντας περισσότερα από 120 χρόνια ιστορίας και παράδοσης, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου  άνοιξε τις πύλες του στο κοινό…

Το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου, βρίσκεται σε έναν υπέροχο ελαιώνα, στο γραφικό Πλωμάρι Λέσβου• τον τόπο που δημιουργήθηκε το Ούζο Πλωμαρίου το 1894 από τον Ισίδωρο Αρβανίτη και συνεχίζει να παράγεται μέχρι σήμερα, από την ελληνική οικογενειακή αποσταγματοποιία.

-Η ξενάγηση

Μέσα από την ξενάγηση παρακολουθήσαμε τη διαδικασία της απόσταξης, μίας πραγματικής ιεροτελεστίας που γίνεται σε 18 μικρούς, χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες (σαν να έχουμε 18 μικρά αποσταγματοποιία κάτω από την ίδια στεγη). Η απόσταξη γίνεται ακριβώς όπως το 1894 σε χειροποίητα καζάνι που φτιάχνονται από την ίδια οικογένεια χαλκουργών. Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποστάζεται 2 φορές και κάθε απόσταξη διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες. Όσο πιο αργά αποστάζεται ένα ούζο τόσο καλύτερο  με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο, από απόσταξη 100% και την ίδια αναλλοίωτη στο χρόνο μυστική συνταγή.

Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου δίνει μεγάλη έμφαση στην ποιότητα για αυτό και στο εργαστήριο γίνονται συνεχείς έλεγχοι διασφάλισης ποιότητας πριν καταλήξει το απόσταγμα στους καταναλωτές. (Προαιρετικά)

Είδαμε από κοντά τη διαδικασία εμφιάλωσης και συσκευασίας που γίνεται με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοματοποίηση, διασφαλίζοντας πάντοτε την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Αγγίξαμε  με τα ίδια μας τα χέρια βότανα και καρπούς της Λεσβιακής γης, συστατικά του Ούζου Πλωμαρίου, όπως ο μοναδικός γλυκάνισος Λισβορίου, που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και καλλιεργείται σε ιδιόκτητα κτήματα βιολογικής καλλιέργειας που κυριολεκτικά βρέχονται από τη θαλάσσια αύρα. Για ένα πολύ καλό ούζο απαιτείται μια σπουδαία (φυσικά μυστική) συνταγή η οποία τηρείται ευλαβικά πάνω από έναν αιώνα.

Ακόμη και το νερό έρχεται από τις πηγές του ποταμού Σεδούντα.

Ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο, μέσα από την περιήγηση σε μια σημαντική συλλογή μουσειακών αντικειμένων. Το Ούζο Πλωμάρι ξεκίνησε να παράγεται το 1894 και από τότε μέχρι σήμερα παράγεται εδώ στο Πλωμάρι!

Μυρίσαμε το μοναδικό άρωμα, γευτήκαμε την παραδοσιακή γεύση και μάθαμε τα μυστικά του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, μέσα από δοκιμές γευσιγνωσίας.

Και επειδή τα λόγια είναι περιττά το LesvosPost σας βάζει μέσα στο Ούζο Πλωμαριου Ισιδώρου Αρβανίτη με το παρακάτω βίντεο


Στο τέλος συναντήσαμε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας, κ. Χρήστο Μητσάκη –έναν πολύ έμπειρο άνθρωπο της αγοράς και φυσικά του ούζου και της ιστορίας του. Μας καλωσόρισε λοιπόν πολύ φιλόξενα, ξεκινώντας να μας μιλάει πρώτα για το Πλωμάρι.

Ο κ. Μητσάκης μας μίλησε για την ιστορική διάσταση των χάλκινων αποστακτήρων.

Μάθαμε λοιπόν ότι πριν 200 χρόνια οι καλύτεροι άμβυκες φτιάχνονταν στον Εύξεινο Πόντο. Οι Έλληνες του Πόντου ήταν τότε οι καλύτεροι χαλκουργοί. Με τον ξεριζωμό, ήρθαν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους την τέχνη τους. Από τότε βέβαια τα πράγματα έχουν εξελιχθεί, από την απόσταξη με ξύλα περάσαμε στον λέβητα (καυστήρα πετρελαίου) με το μειονέκτημα ότι η απόσταξη εγκλώβιζε ανεπιθύμητες μυρωδιές, μετά στην απόσταξη με υγραέριο, ενώ σήμερα –τουλάχιστον στην ποτοποιία Αρβανίτη- γίνεται με μια συνεχή ροή ατμού ο οποίος έρχεται από έναν μεγάλο καυστήρα στο προαύλιο της εγκατάστασης!

Ευχαριστήσαμε τον κύριο Χρήστο Μητσάκη για τον –αρκετό- χρόνο που μας διέθεσε αλλά και τις γνώσεις του που με καλοσύνη μοιράστηκε μαζί μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Εταιρεία Αρβανίτη της οικογένειας Καλογιάννη, μια 100% ελληνική Εταιρεία, αποτελεί για το Πλωμάρι αλλά και τη Λέσβο γενικότερα έναν πραγματικό ευεργέτη.


Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και το οδοιπορικό το προσωπικό και την Δ/νση του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη.


Για το οδοιπορικό στο Ούζο Πλωμαρίου βοήθησαν οι:

Επιμέλεια οδοιπορικού: Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)

Σκηνοθεσία: Μαριλένα Σαχινι (Βοηθός αρχισυντάκτη LesvosPost.com)

Κάμερα: Δημήτρης Μαλλιαρός (Εξωτερικός συνεργάτης LesvosPost.com)

Παραγωγή-Μοντάζ: LesvosPost Media

«ΜΑΙΟΣ 2017»

Λεπτομέρειες για το Μουσείο του Ούζου: http://www.theworldofouzo.gr
Ιστοσελίδα: http://www.ouzoplomari.gr/