Μεγάλη άσκηση ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2017» στην Λέσβο για την επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση φορέων

Μεγάλη άσκηση ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2017» στην Λέσβο

Προκειμένου να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των εμπλεκομένων στη δασοπυρόσβεση φορέων, πραγματοποιήθηκε άσκηση δασικής πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, σε πραγματικές συνθήκες στα τρία μεγαλύτερα νησιά της αρμοδιότητάς μας τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ-ΠΥΡΟΣ 2017», το πρωί της Παρασκευής 19 Μαϊου 2017.

Για το νησί της Λέσβου το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε έναρξη συμβάντος δασικής πυρκαγιάς που έπληξε τη Λέσβο στην περιοχή Θόλος Αχλαδερής, της  Δημοτικής Αγιάσου.

Η πυρκαγιά σε δασική πευκόφυτη περιοχή, προκάλεσε ξεχωριστής φύσης έκτακτα επεισόδια, τραυματισμένα άτομα από την πυρκαγιά κ.α. Η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Βορείου Αιγαίου με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυτιλήνης κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ανωτέρω καταστάσεις, σύμφωνα με την αποστολή και τις αρμοδιότητές τους και με βάση το ισχύον συνταχθέν «Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών» σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στην δασοπυρόσβεσης.

Στο συμβάν έλαβαν μέρος: 11 πυρ/κά οχήματα με 22 πυρ/κούς υπαλλήλους, δύο (2) ομάδες πεζοπόρου τμήματος των οκτώ (8) ατόμων έκαστη, και έξι (6) βοηθητικά πυρκά οχήματα.

Στην άσκηση συμμετείχαν η 98 ΑΔΤΕ, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον αντιπερειφεριάρχη κ.Κύτελη Στρατή, (Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου), ο Δήμος Λέσβου με τον αντιδήμαρχο κ.Καρασάββα Νικόλαο, η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας των οχημάτων, το κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, η Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου,καθώς και εθελοντικές οργανώσεις.


ΦΩΤΟ: Νικος Στεφανης