Η Λέσβος πνίγεται στους μετανάστες..και ο Δήμαρχος μας βρίσκεται στο Βατικανό στην σύνοδο κορυφής για το προσφυγικό (vid)

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΗΝΟΣ, ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΑΠΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ, ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Στην Ετήσια Σύνοδο Κορυφής, με θέμα: «Ευρώπη, οι Πρόσφυγες είναι αδέλφια μας», που πραγματοποιείται 9 & 10 Δεκεμβρίου 2016 στο Βατικανό, με πρωτοβουλία της Ακαδημίας του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπα Φραγκίσκου, συμμετέχει και είναι ομιλητής ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση.

Στη σημαντική αυτή συνάντηση, στην οποία θα παραστεί και ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος, συμμετέχουν οι Δήμαρχοι των πρωτευουσών όλης της Ευρώπης και ενισχύει την προσπάθεια του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου και συμμετέχουν οι Δήμοι Βαρκελώνης, Μαδρίτης και Παρισιού, καθώς και άλλοι Μεσογειακοί Δήμοι. Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων, έχει παρουσιασθεί και κατατεθεί από τον Δήμαρχο, Σπύρο Γαληνό στις Βρυξέλες και στα εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα.


Στην πρωτοβουλία αυτή, αρωγός και υποστηρικτής είναι ο ίδιος ο Ποντίφικας και   στόχος είναι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο, όσο το δυνατόν περισσότερες Ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ανταλλάσοντας καλές πρακτικές και εμπειρίες για την προώθηση την συνεργασία των Δήμων της Ευρώπης, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Γαληνός ,στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συμμαχία των πόλεων πρέπει να διευρυνθεί για να καλύψει το έλλειμμα πολιτικής βούλησης που παρατηρείται από τις ηγεσίες των Ευρωπαϊκών κρατών. Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιδιαιτερότητες του προσφυγικού στη Λέσβο, εστιάζοντας στις σημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νησί, ενώ επεσήμανε και τα προβλήματα που απορρέουν από τη σημερινή συνθήκη Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.  


Σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας ότι θα πλημυρίσει την Ευρώπη με χιλιάδες πρόσφυγες, τις αυξητικές ροές μεταναστών και τις αναθεωρητικές τάσεις προς τα νησιά, επεσήμανε ότι απαιτείται συντονισμένη αντίδραση όλων των Δημάρχων, αφού οι απειλές αυτές στρέφονται κατά μιας χώρας που αποτελεί πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη δεν πρέπει να απειλείται. Καταγγέλλουμε τις κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν ανθρώπινες ψυχές ως όπλο για να εκβιάσουν την Ευρώπη, να εξουθενώσουν την Ελλάδα και να την οδηγήσουν σε σύρραξη μέσα σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούνται άνθρωποι που όλοι εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε, ως όπλα, για να πραγματοποιήσουν τους μύχιους στόχους τους. Αυτό είναι ένα φριχτό έγκλημα που πρέπει να σταματήσει τώρα», τόνισε με έμφαση ο κ. Γαληνός.


  
Τέλος, σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Λέσβου, ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική Διάσκεψη όπου συμμετέχουν Δήμαρχοι μεγάλων Ευρωπαϊκών πόλεων και αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη του Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η πραγματοποίηση αυτής της Διάσκεψης, αποτελεί μια ακόμη απτή απόδειξη του ειδικού βάρους που έχει αποκτήσει η φωνή της Λέσβου σε ολόκληρη την Ευρώπη».