Ποιος ήταν ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος, ηγούμενος της Μονής Λειμώνος- Το έργο του

Ποιος ηταν ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος

Έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία μόλις 73 ετών ο Αρχιμανδρίτης Ηγούμενος της ιστορικής Μονής Λειμώνος, Νικόδημος Παυλόπουλος.

Ο Αρχιμανδρίτης που ήταν μία από τις πιο δυναμικές προσωπικότητες της Εκκλησίας στη Λέσβο, ήταν διαχειριστής της μεγαλύτερης Μονής της Λέσβου και θεματοφύλακας μίας πλουσιας πνευματικής, κοινωνικής και φιλανθρωπικής δράσης της στην Καλλονή και όχι μόνο, για πάρα πολλά χρόνια.

Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος , κατά κόσμο Εμμανουήλ Παυλόπουλος του Πέτρου (του δασκάλου του Παυλόπουλου και της Άννας του Παραμυθά) ηταν ηγούμενος της Μονής Λειμώνος στη Μυτιλήνη

Μονή Λειμώνος

Η Μονή του σήμερα

Τα τελευταία χρόνια η Μονή άρχισε να αναστηλώνεται και να φυσάει άνεμος δημιουργίας.

Ο μέχρι τώρα ηγούμενος της Μονής, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος χάρις στις άοκνες και με πολύ ζήλο προσπάθειές του, κατάφερε να ξαναφέρει τη Μονή στη θέση που της αξίζει.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια με πολύ δουλειά αναστήλωσε την παλαιά πτέρυγα των κελιών, το Καθολικό καθώς και άλλα κτίσματα. Δημιούργησε νέα συγκροτήματα που στεγάζουν σήμερα: 

το Γηροκομείο όπου μπορούν να βρουν φιλοξενία οι ηλικιωμένοι απόμαχοι της ζωής.
Ξενώνα δυναμικότητας 200 ατόμων τουλάχιστον όπου φιλοξενούνται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, διαθέτοντας μάλιστα και ιδιαίτερα εντυπωσιακή τραπεζαρία δυναμικότητας 500 ατόμων.

Ίδρυσε και λειτούργησε το μεγαλύτερο Μουσείο που μπορεί να δει επισκέπτης σε μοναστηριακό χώρο σε όλη την Ελλάδα, όπου στις πάμπολλες αίθουσες τους εκτίθενται κειμήλια ανεκτίμητου αξίας και περιλαμβάνει: 

Ισόγειο - Κυρίως πτέρυγα

Ιεροφυλάκιο των Ιερών εικόνων και Λειψάνων

Βιβλιοθήκη χειρογράφων


με 516 χειρόγραφα από τα οποία 59 είναι σε μεμβράνες. Τ’ αλλά είναι μετάξινα ή χάρτινα. Τα χειρόγραφα χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα έως και σήμερα.

Σκευοφυλάκιο

Λαϊκό Μουσείο

με ένα εντυπωσιακό πλούτο αντικειμένων. Ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκεται μια πολυθρόνα του Αγίου Ιγνατίου, κασέλες με ποικιλόμορφες, ξυλόγλυπτες διακοσμήσεις, εικόνες με επίχρυσες παραστάσεις και αγίους ζωγραφισμένους με τη βυζαντινή λαϊκή τεχνοτροπία, γυάλινα καντήλια με διάφορους χρωματισμούς και διακοσμήσεις.

Παράρτημα Λαϊκού Μουσείου

Το Ιεροφυλάκιο του Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιακώβου (+ 1984)

Το Λεσβιακό σπίτι

Το Λαογραφικό Μουσείο

Βιβλιοθήκη εντύπων με 20.000 περίπου βιβλία από το 1498, πολλά δε από αυτά είναι σπανιότατα. Το αρχαιότερο βιβλίο είναι ένα Ευαγγέλιο του Θ’ αιώνα, καλλιτεχνικά γραμμένο με μελάνι χρυσόξανθο.

Γεωλογικό μουσείο (Μουσείο Πετρωμάτων)

Σε νέα πτέρυγα που κατασκευάζεται προβλέπεται να εκτεθούν τα επόμενα χρόνια πίνακες, νομίσματα, αντιμίσια κ.ά.

Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν καταστήσει τα τελευταία χρόνια την Ιερά Μόνη Λειμώνος σημαντικό πόλο έλξης προσκυνητών και επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Η παράδοση διατηρείται σε όλο της το μεγαλείο, τονίζοντας τη διαχρονικότητά της, έτσι ώστε μια επίσκεψη στη Μονή να ζωντανεύει θρησκευτικές, ιστορικές και εθνικές μνήμες της Λέσβου και της Ελλάδος.


Η Μονή δικαιολογεί απόλυτα το όνομά της, κυριολεκτικά και μεταφορικά, είναι ένας πραγματικός και πνευματικός ΛΕΙΜΩΝΑΣ.