Επιστολή στο lesvospost από εκπαιδευτικό: «Σταματήστε να διασύρεται τις τοπικές κοινωνίες μας»

Η παρακάτω  επιστολή μας ήρθε στο mail του lesvospost.com από τον Διονύσης Παύλου (κάτοικος Μολύβου-εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Πέτρας) όπου και σας την παρουσιάζουμε αυτούσια:


Πριν από λίγες ημέρες εμφανίστηκαν στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο της Λέσβου ορισμένα δημοσιεύματα που αφορούσαν τις ακραίες αντιδράσεις κάποιων κατοίκων των τοπικών κοινωνιών της Μόριας και του Μολύβου αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα. Τα δημοσιεύματα αυτά προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις αντιδράσεις αυτές σαν καθολικές αντιδράσεις στις οποίες συμμετείχε το σύνολο των τοπικών κοινωνιών.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

Η κοινωνία της Λέσβου και ιδιαίτερα οι τοπικές κοινωνίες της Μόριας και του Μολύβου επιβαρύνθηκαν αλλά και αντιμετώπισαν θαρραλέα μια προσφυγική κρίση που τις ξεπερνούσε.

Διαχειρίστηκαν όλη την προηγούμενη χρονιά χιλιάδες ταλαιπωρημένους και ευάλωτους ανθρώπους και στάθηκαν όρθιες. Ούτε ένα περιστατικό βίας δεν σημειώθηκε όλο αυτό το διάστημα.

Σταματήστε λοιπόν, κύριοι δημοσιογράφοι, να διασύρετε τις τοπικές κοινωνίες μας. Άλλωστε και εσείς είστε κομμάτι τους.

Σταματήστε να μας ταυτίζετε όλους με τους λίγους θερμόαιμους που νομίζουν ότι με φωνές και τραμπουκισμούς θα αντιμετωπίσουν το πιο καυτό γεωπολιτικό και κοινωνικό ζήτημα των καιρών μας.

Δε μας αντιπροσωπεύουν οι αντιδράσεις τους.

Σταματήστε να αμαυρώνετε την εικόνα του τόπου μας κάνοντας ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό.

Σταματήστε να πληγώνετε το φιλότιμο των νέων παιδιών και να διαλύετε κάθε ίχνος εμπιστοσύνης στην τοπική κοινωνία που τα ανατρέφει. 

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με την προσφυγική κρίση, κάντε το με έναν θετικό και δημιουργικό τρόπο.

Προβάλλετε, για παράδειγμα, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται για την ανακούφιση και την εξυπηρέτηση ευάλωτων ομάδων προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων στα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας του Καρά-Τεπέ, του ΠΙΚΠΑ, της «Μετάδρασης» και της «Ηλιαχτίδας».

Και αν θέλετε να πάρετε κουράγιο από τις δράσεις των νέων παιδιών για το προσφυγικό, ελάτε παρακαλώ κύριοι δημοσιογράφοι στο 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης την Δευτέρα 27 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. να παρακολουθήσετε την εκδήλωση τιμής και βράβευσης των σχολικών εκπαιδευτικών δράσεων των σχολείων της Λέσβου σχετικά με την προσφυγική κρίση.

Εκεί θα βρίσκονται και τα παιδιά της Μόριας και τα παιδιά του Μολύβου εκπροσωπώντας τα σχολεία τους.

Και προβάλλετε το έργο τους παρακαλώ, όπως του αξίζει.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία 

Διονύσης Παύλου


κάτοικος Μολύβου
εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Πέτρας