Απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπή Φορέων Επαγγελματιών και Δημοτών Μήθυμνας και Πέτρας για το προσφυγικό

Συντονιστική Επιτροπή Φορέων  Επαγγελματιών,  και Δημοτών Μήθυμνας και Πέτρας για την εξεύρεση λύσεων ως προς το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα


ΜΗΘΥΜΝΑ 30/05/2016

ΠΡΟΣ
Αντιδήμαρχο Μήθυμνας κ. Αστυρακάκη Κωνσταντίνο
Αντιδήμαρχο Πέτρας κ. Βέρρο Ταξιάρχη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δήμαρχο Λέσβου κ. Γαληνό Σπύρο
Υπεύθυνο IRC κ. Dennis Moroni
Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Μήθυμνας κ. Ανδριώτη Αθανάσιο
Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Πέτρας κ. Κελαϊδίτη Αντώνιο
Δημοτικό Σύμβουλο Μήθυμνας Χατζηχρήστο Ιγνάτιο
Δημοτικοί Σύμβουλοι Πέτρας Πνακά Ταξιαρχία, Μόλβαλη Ελένη



Κύριοι Αντιδήμαρχοι Μολύβου – Πέτρας

Πριν λίγες μέρες, μας ζητήθηκε μια συνάντηση από τους εκπροσώπους της ΜΚΟ IRC. Στην συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν δημότες από Μόλυβο και Πέτρα, οι οποίοι είναι μέλη του Φορέα και του συντονιστικού οργάνου για την διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος. Μας ζητήθηκε να τοποθετηθούμε και να αποφασίσουμε για τον εάν μπορεί το camp στα Μεγάλα Θέρμα να μετατραπεί από χώρος Πρώτης Στάσης, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί από την τοπική κοινωνία με την τότε ηγεσία της IRC και τον Δήμο, σε χώρο μόνιμης διαμονής προσφύγων-ευάλωτων ομάδων.
  
Μας μετέφεραν την διαβεβαίωση ότι ο Αντιδήμαρχος Μήθυμνας καθώς και ο Δήμαρχος Λέσβου συμφωνούν απολύτως με αυτό. Προέτρεψαν δε την IRC να συζητήσει το θέμα αυτό και με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, μεταθέτοντας με αυτό τον τρόπο, την ευθύνη για την απόφαση μιας τέτοιας μετατροπής στο Φορέα, τονίζοντας μάλιστα ότι σε αντίθετη περίπτωση το camp της IRC θα κλείσει.
           
Μετά από διαλογική συζήτηση που είχαμε μαζί τους σχετικά με την πρόταση που μας έθεσαν, τους ενημερώσαμε ότι εμείς δεν είμαστε ο αρμόδιος θεσμικός παράγοντας της περιοχής που μπορεί να αποφασίσει για μία τέτοια αλλαγή πλεύσης και ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, όπου οι τραγικές επιπτώσεις του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος στην περιοχή Μολύβου – Πέτρας είναι έντονες και ορατές δια γυμνού οφθαλμού ακόμη και στον τελευταίο επισκέπτη που αμφέβαλλε για τις εκτιμήσεις και τις ανησυχίες μας από το περασμένο Φθινόπωρο.

Η ανησυχία έχει εξαπλωθεί πλέον σε όλη την Λέσβο, όπως τονίζει ο ίδιος ο Δήμαρχος στην επιστολή του προς τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον ίδιον τον Πρωθυπουργό, αναφερόμενος στα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της υποχρεωτικής παραμονής των μεταναστών-προσφύγων πέραν της θελήσεώς τους στο νησί και που επιδρούν αρνητικά στην μέχρι σήμερα εξαιρετική εικόνα της Λέσβου.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της καταβαράθρωσης του τουρισμού στο σύνολο της οικονομίας και της απασχόλησης του νησιού μας έχουν χτυπήσει την πόρτα χιλιάδων εργαζομένων, τοπικών παραγωγών και υπηρεσιών και είναι ιδιαίτερα αισθητές στο Βόρειο τμήμα του νησιού.

Φέτος η χρονιά είναι εκ των πραγμάτων χρονιά ανασύνταξης της τουριστικής οικονομίας και ήδη δουλεύουμε πυρετωδώς, με όσα μέσα διαθέτουμε γι αυτό, ώστε του χρόνου να υπάρξει βελτίωση  εφόσον δεν έχουμε τα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού.

Θεωρούμε ότι τέτοια σοβαρά ζητήματα πρωτίστως πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα παραπάνω δεδομένα και ως αρμόδιοι τοπικοί αντιδήμαρχοι θα ήταν σκόπιμο να ενημερώσετε και να ζητήσετε την γνώμη των τοπικών κοινωνιών για οποιαδήποτε εξέλιξη και ότι νέο σχετίζεται με την διαχείριση του μεταναστευτικού που επηρεάζει όχι μόνο την περιοχή μας, αλλά και ολόκληρο το νησί. Σε μια τέτοια ανοιχτή συνεδρίαση θα μπορούσαμε ως συμμέτοχοι και εμείς να τοποθετηθούμε ακούγοντας όλα τα δεδομένα.

Με εκτίμηση
Συντονιστική Επιτροπή Επαγγελματιών – Δημοτών Μολύβου – Πέτρας

Φορέας Τουρισμού Μολύβου