Στην Λέσβο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ- Συνάντηση με την Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο

Στη Μυτιλήνη βρίσκεται από το πρωί ο νέος Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι πραγματοποιώντας την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα .


Ο κ. Γκράντι συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο, με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και το δήμαρχο Λέσβου.   «Με τη δική σας ανθρωπιά αντικαταστήσατε την έλλειψη ανθρωπιάς της Ευρώπης» είπε ο κύριος Γκράντι στο δήμαρχο του νησιού. Ακολούθως , θα επισκεφτεί τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ ενώ θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ομάδες εθελοντών στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Αθήνα, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό,

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, υποδέχθηκε σήμερα το πρωί, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λέσβο, αποτελούμενο από τον Ύπατο Αρμοστή, κ. Filipo Grandi και τον Διευθυντή του Γραφείου της Ευρώπης, κ. Vincent Cochetel.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τον Ύπατο Αρμοστή, του ευχήθηκε καλή επιτυχία και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Προσπαθήσαμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Καταβάλαμε κάθε προσπάθεια που ξεπερνά κατά πολύ την αρμοδιότητα μας και προτείναμε ακόμα και ευρωπαϊκή πολιτική . Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε και διεθνή εκστρατεία για την καταπολέμηση του εγκλήματος των διακινητών. Είναι παράλογη πολιτική της Ε.Ε. που αφήνει τη διαχείριση στους διακινητές . Καλύψαμε αυτή την έλλειψη πολιτικής με ανθρωπιά. .
Υπάρχει προβληματισμός για την προσεχή τουριστική περίοδο και την οικονομική επιβάρυνση που θα έχει το νησί. Αντί να επιβραβευθεί η τοπική κοινωνία για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξε και δείχνει, στην ουσία ακυρώνεται η προσπάθειά της και τιμωρείται. Σε αυτό το τομέα καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες και πρέπει να βοηθηθούμε και από την Ύπατη Αρμοστεία. Όσοι επισκέπτονται τη Λέσβο υψώνουν ουσιαστικά τείχη κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Το μήνυμα μας είναι ότι η Λέσβος είναι όμορφη φιλόξενη και πάνω από όλα ασφαλής.

Με τη σειρά του ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Filipo Grandi τόνισε: «Ευχαριστώ τις αρχές και μέσω αυτών το κόσμο της Λέσβου για την φιλοξενία προς τους πρόσφυγες. Με τη δική σας ανθρωπιά αντικαταστήσατε την έλλειψη ανθρωπιάς της Ευρώπης. Το λέω αυτό γνωρίζοντας πλήρως το οικονομικό βάρος στην τοπική οικονομία. Σας ευχαριστώ για το ότι σώσατε πάρα πολλές ζωές. Είμαι νέος σε αυτή τη θέση γι αυτό θέλησα να έρθω και να δω την κατάσταση στη Λέσβο. Το γραφείο μας εδώ καθώς και η υπηρεσία μας είναι στη διάθεση σας και έτοιμοι να σας στηρίξουν


Με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Φίλιπο Γκράντι  που επισκέπτεται σήμερα το νησί της Λέσβου. Στη συνάντηση συζητήθηκε το προσφυγικό- μεταναστευτικό που είναι το μεγάλο ζήτημα της εποχής.

Η Περιφερειάρχης έθεσε την ανάγκη συνδρομής για την υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος στήριξης των νησιών για την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων που συνδέονται με το ζήτημα.

Ο  επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ  δήλωσε αλληλέγγυος.


Η Περιφερειάρχης, τέλος, υπογράμμισε ότι «ως Περιφέρεια θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για να σταθούμε με σοβαρότητα και ανθρωπισμό απέναντι στο μεγάλο αυτό και κρίσιμο ζήτημα».