Θλίψη … Ντροπή..Οργή-Άφησαν να ρημάξει ένας ναός, ένα μνημείο «Άγιος Γεώργιος» Πληγωνι Λέσβου (ΦΩΤΟ)

Ρήμαξε ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Πληγώνι, μετά από στατικά προβλήματα που προκάλεσε καθίζηση του εδάφους. Κράτος και εκκλησία εγκατέλειψαν το μνημείο στην τύχη του, αφήνοντάς το να καταρρεύσει


Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα του από το 2013 το Εμπρός απ’ έξω, ένα πραγματικό ερείπιο. Μία ματιά όμως στο εσωτερικό του από τα σπασμένα παράθυρά του, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος αλλά και την ομορφιά ενός ναού που αποτελούσε πραγματικό κομψοτέχνημα, με τις αγιογραφίες να είναι ακόμη τόσο ζωντανές και τις κολώνες να στέκουν, όσο μπορούν ακόμη, επιβλητικές, μεταφέροντας τη μεγαλοπρέπεια ενός μνημείου που φτιάχτηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για να καταστραφεί στα χρόνια της νεοελληνικής ευμάρειας.

Ένα κομψοτέχνημα που χάνεται με το πέρασμα των χρόνων, καθώς δεν έχει γίνει καμμιά παρέμβαση προκειμένου να σωθεί, δεδομένου ότι κουβαλά στα θεμέλιά του ιστορία τουλάχιστον 150 ετών. Πρόκειται για το ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πληγώνι, που πριν από 30 χρόνια υπέστη φθορές λόγω καθίζησης του εδάφους πάνω στο οποίο κτίσθηκε, και έκτοτε δεν έγινε καμμία απολύτως ενέργεια προκειμένου να αποκατασταθεί. Αποτέλεσμα, ο ναός να καταρρέει κυριολεκτικά μέρα με τη μέρα, θυμίζοντας πια τις εκκλησίες-ερείπια στην απέναντι μικρασιατική ακτή!

Σημειώνεται ότι δίπλα ακριβώς στον καταρρέοντα ναό-μνημείο, στην είσοδό του οποίου η επιγραφή αναφέρει ως έτος λειτουργίας το 1863, χτίστηκε ένας νέος ναός, και εκείνος προς τιμή του Αγίου Γεωργίου, λίγα χρόνια αφότου η πρώτη εκκλησία υπέστη καθίζηση. Στη νέα εκκλησία μεταφέρθηκε ό,τι υπήρχε στην παλιά και χτίστηκε με τη συνδρομή των πιστών, ενώ πουλήθηκαν και οικόπεδα που ανήκαν στην εκκλησία.

Το μόνο που έχει μείνει όρθιο από την παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, είναι το καμπαναριό που ανακατασκευάστηκε με την αρωγή συγκεκριμένα των κατοίκων της περιοχής, που κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα προς τούτο 15.000 ευρώ.


ΦΩΤΟ Makis Pavlellis