Καρέ-Καρέ η επίσκεψη Τσιπρα-Σουλτς στην Μυτιλήνη-Επεισόδια, διαδηλώσεις, σωσίβια..πρόσφυγες… και άλλος δρόμος (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Θερμή ήταν η υποδοχή στη Μυτιλήνη με καταλήψεις, διαμαρτυρίες, επεισόδια, πανό και συνθήματα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.


Από το αεροδρόμιο στην Μόρια Λέσβου μέσω του περιφερειακού δρόμου…

Την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Λέσβος και τα άλλα... νησιά της Ελλάδας, είπε πώς είδε το πρωί της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στη Μυτιλήνη, οι κ.κ. Τσίπρας και Σουλτς επισκέφτηκαν το Κέντρο Ταυτοποίησης στη Μόρια, ενώ στη συνέχεια μετέβηκαν στην Γ.Γ Αιγαίου για την σύσκεψη με τους φορείς..

Στο δρόμο του αεροδρομίου Μυτιλήνης  οι δύο άνδρες είδαν τις απέλπιδες προσπάθειες 45 προσφύγων να καταφέρουν να αγκυροβολήσουν στις ακτές του νησιού.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγο της κατάληψης του Δημαρχείου αλλά και των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι Μυτιλήνης η πομπή του Τσιπρα και Σουλτς δεν πέρασε από την προκυμαία Μυτιλήνης αλλά ούτε από τα κέντρο του Καρά Τεπέ και επιλέχτηκε ο περιφερειακός δρόμος πίσω από την ΔΕΗ Μυτιλήνης για την ασφαλή διέλευση των επισήμων.

Στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια διαδηλωτές με σωσίβια και πλακάτ διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά ενάντια στις πολιτικές της Ευρώπης αλλά και για το ρίξιμο του φραχτη του Έβρου.

Στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια, ένα μικρό προσφυγόπουλο πλησίασε τον Μάρτιν Σουλτς και του είπε κοιτώντας τον: «money» («λεφτά»). Εκείνη τη στιγμή, ο κ. Τσίπρας, γελώντας γύρισε και είπε στα ελληνικά «και εγώ τόσο καιρό αυτό ζητάω», εννοώντας προφανώς τα κονδύλια που ζητά από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Στην Μόρια επίσης κάποια στιγμή, ένας πρόσφυγας πλησίασε τον Έλληνα πρωθυπουργό, στον οποίο εξήγησε το δράμα που ζει ο ίδιος και η οικογένειά του. Συγκεκριμένα, ακούγεται να του λέει πως η οικογένειά του είναι πεινασμένη εδώ και τρεις ημέρες και πως έχει τρία παιδιά τα οποία μάλιστα είναι άρρωστα. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ)


Δηλώσεις σε δημοσιογράφους στην Μόρια

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε πως «το έγκλημα πρέπει να σταματήσει» λίγες ημέρες μετά την ατάκα του που προκάλεσε αίσθηση στη Βουλή για «τα νεκρά παιδιά που είναι συμπαθή». Υπογράμμισε επίσης πως το ζητούμενο είναι η διαπραγμάτευση με την Τουρκία, ώστε να συγκρατήσει τις ροές και να συμβάλει στην καταγραφή των προσφύγων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμη στις δύσκολες, καθημερινές προσπάθειες των εθελοντών, που ακούραστα βοηθούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κάνουν ό,τι μπορούν για να τους δώσουν ένα πιάτο φαγητό, ένα ζεστό ρούχο.

Το όραμά μας είναι να έχουμε μία Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ανοίξει οφράχτης του Έβρου.

"Η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη μεριά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες" δήλωσε.

Υπογράμμισε ότι "το δίλημμα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους. Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουνε οι ροές".

"Αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ένα έγκλημα που πρέπει να σταματήσει" επανέλαβε ο πρωθυπουργός και για να σταματήσει "κατ' αρχάς αυτό που είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι να έρθουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία, ώστε να αποτραπούν οι ροές, μέσα από το χτύπημα των διακινητών".

"Οι άνθρωποι αυτοί εγκληματούν. Για να κερδίσουν 'μαύρα' χρήματα, οδηγούν ανθρώπους στον θάνατο", είπε.

"Ζήσαμε την τραγωδία του ερχομού των προσφύγων στην Ευρώπη" είπε ο κ. Σουλτς, εντυπωσιασμένος από την εικόνα της γεμάτης από πρόσφυγες βάρκας που ερχόταν στη Λέσβο και την οποία συνάντησαν στον παραθαλάσσιο δρόμο τους από το αεροδρόμιο προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Κι η τραγωδία αυτή δεν είχε τέλος. Φεύγοντας από τη Μυτιλήνη οι κ. Τσίπρας και Σουλτς πήραν μαζί τους τον Σύρο πατέρα ενός παιδιού θύματος του ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου, όταν βυθίστηκε σκάφος με περίπου 350 επιβαίνοντες με εκατόμβη θυμάτων.

Το παιδί αυτό είχε μεταφερθεί διασωληνωμένο σε νοσοκομείο στην Αθήνα όπου και εξέπνευσε. Οι δυο πολιτικοί πήραν μαζί τους τον πατέρα του παιδιού αυτού, ο οποίος εγκλωβισμένος στη Μυτιλήνη λόγω της απεργίας της ΠΝΟ δεν μπορούσε να παραστεί στην κηδεία του παιδιού του.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στην Ελλάδα, η οποία διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση παράλληλα με τα σημαντικά δικά της οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Σουλτς είπε ακόμα πως η χρηματοδότηση στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δεν επαρκεί και σημείωσε την ανάγκη ενίσχυσης των χωρών που δέχονται μεγαλύτερη πίεση, με πρώτη την Ελλάδα.


Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, τέλος, ότι το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα επισκεφθεί για το προσφυγικό ζήτημα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Τουρκία.

Επεισόδια με ΜΑΤ

Μια ειρηνική διαμαρτυρία μπροστά από την Γ.Γ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής πραγματοποίησαν περίπου 10 αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες φωνάζοντας συνθήματα κατά του φράχτη του Εβρου. Μόνο που λίγα λεπτά και χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος, διμοιρία των ΜΑΤ από την Αθήνα έδωσε εντολή να φύγουν τα ΜΑΤ από την Μυτιλήνη με σκοπό να μπουν εκείνοι μπροστά από τους διαδηλωτές. Εκείνοι όμως με εντολή του στρατηγού τους αντί να καθίσουν μπροστά από τους διαδηλωτές προσπάθησαν με την βία να απομακρύνουν τα 10 άτομα από το πεζοδρόμιο με σκοπό όταν ο Τσιπρας και ο Σουλτς βγουν από την Γ.Γ Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής που πραγματοποιούνταν η σύσκεψη των φορέων να μην αντικρίσουν τους διαδηλωτές.

Η αστυνομική επίθεση ήταν αρκετά βίαιη, καθώς η διμοιρία έσπρωχνε τους διαδηλωτές. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Σύσκεψη στην Γ.Γ Αιγαίου

Στα πλαίσια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, τον κ. Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Γιαννέλη και την Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Ο κ. Σούλτς, δήλωσε πως ο κόσμος της Λέσβου κάνει μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια για λογαριασμό όλης της Ευρώπης υποδεχόμενος με τον καλύτερο τρόπο τους μετανάστες. Αυτή την προσπάθεια, τόνισε,  πρέπει να την στηρίξουμε έμπρακτα και κυρίως οικονομικά και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το λύσουμε άμεσα. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την Λέσβο να διαχειρίζεται ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα μόνη της, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σούλτς αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση του κ. Γαληνού, την οποία είχε λάβει μερικούς μήνες πριν και παρέλαβε νέα πρόταση από τον Δήμαρχο Λέσβου, για το μεταναστευτικό, την οποία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το συντομότερο, ώστε να εξετάσει ποιες προτάσεις μπορούν άμεσα να υλοποιηθούν.

Ο κ. Γαληνός, με τη σειρά του αφού καλωσόρισε τον κ. Σούλτς, δήλωσε ότι η Λέσβος στέκεται με όλες της τις δυνάμεις, δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ξεφύγει από το θάνατο. Όμως, τόνισε ο κ. Γαληνός, δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο το έγκλημα που συντελείται από τους λαθρέμπορους και τους διακινητές τους. Πέρα από κάθε άλλη πρόταση, αυτό θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητά μας.  Ο Δήμαρχος, επεσήμανε, επίσης, ότι δεν μπορεί ένας Δήμος που πιέζεται οικονομικά από την διαχείριση της μεγάλης αυτής ανθρωπιστικής κρίσης, να συνεχίσει την δύσκολη αυτή προσπάθεια χωρίς οικονομική ενίσχυση. Πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες του Δήμου Λέσβου, παρά το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε, ότι παρά την οικονομική κρίση, ο Έλληνας δεν έχει χάσει την αξιοπρέπεια, τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία του. Τέλος, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκική κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του δικτύου των διακινητών που στέλνουν στο θάνατο αθώους ανθρώπους.

Ο κ. Σούλτς, συμφώνησε απόλυτα με τις θέσεις του κ. Γαληνού και σημείωσε ότι και ο ίδιος δρα για την εξεύρεση λύσεων επί του πλαισίου που έθεσε ο Δήμαρχος Λέσβου. Παράλληλα, ανέφερε ότι το παράδειγμα της Λέσβου, δείχνει ότι οι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες, δεν έχασαν την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπο. 

Τέλος, μετά από σχετική ενημέρωση που είχε από τον κ. Γαληνό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι, στηρίζει την υποψηφιότητα της Μυτιλήνης, για Πολιτισμική Πρωτεύουσα, το 2021.

Λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, ο κ. Γαληνός, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να δεχθούν να ταξιδέψει μαζί τους με το αεροπλάνο ένας Σύριος πρόσφυγας, που επέζησε από ναυάγιο ερχόμενος στη Λέσβο. Ο Σύριος αυτός πρόσφυγας, έπρεπε να μεταβεί στην Αθήνα, για την ταφή της ενός έτους κορούλας του που πνίγηκε, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν, ναυάγησε ανοιχτά της Λέσβου. Η έκκληση του Δημάρχου, έγινε αμέσως δεκτή.

Η εποικοδομητική αυτή συνάντηση ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της διαδρομής από το Αεροδρόμιο προς το Κέντρο Καταγραφής της Μόριας, αυτοκινητοπομπή σταμάτησε, αφού εκείνη τη στιγμή λίγα μέτρα από την ακτή εντοπίστηκε ακυβέρνητη φουσκωτή λέμβος, με μετανάστες.

Κατάληψη στο Δημαρχείο

Διαδηλωτές το πρωί κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τις αστυνομικές δυνάμεις, και να μπουν στο δημαρχείο Μυτιλήνης υψώνοντας ένα μαύρο πανό με το σύνθημα «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της κατάληψης πέταξαν φέιγβολάν και σωσίβια με διάφορα συνθήματα όπως «Go back κύριε Τσίπρα».

Τα είδαν πάλι όλα καλά…..

Αξίζει να σημειώσουμε ότι λόγο της κατάληψης του Δημαρχείου αλλά και των χιλιάδων μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι Μυτιλήνης η πομπή του Τσιπρα και Σουλτς δεν πέρασε από την προκυμαία Μυτιλήνης αλλά ούτε από τα κέντρο του Καρά Τεπέ και επιλέχτηκε ο περιφερειακός δρόμος πίσω από την ΔΕΗ Μυτιλήνης για την ασφαλή διέλευση των επισήμων.  Έτσι οι επίσημοι δεν είδαν τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης στο λιμάνι Μυτιλήνης και τις εκατοντάδες σκηνές που υπάρχουν σε αυτό..

Επίσης να τονίσουμε ότι για ακόμα μια φορά στην Μόρια τα είχαν όλα στην εντέλεια και χιλιάδες μετανάστες είχαν κρυφτεί πίσω από το κέντρο ούτος ώστε να μην τους αντικρύσουν Τσιπρας και Σουλτς.

Δείτε καρέ καρέ την επίσκεψη Τσιπρα-Σουλτς στην Μυτιλήνη όπως την κατέγραψε η κάμερα του LesvosPost.com







ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ : Γεώργιος Στεφάνου (Δ/ντης- αρχισυντάκτης LesvosPost.com)