Μάχη με τις φλόγες όλη νύχτα- Εφιαλτικές στιγμές από την πύρινη λαίλαπα στην Μυτιλήνη (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεχίζεται η σκληρή μάχη των πυροσβεστών, εθελοντών, στρατιωτών και κατοίκων  με τη φωτιά που έχει ξεσπάσει από το πρωί της Κυριακής στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Μυτιλήνης και επεκτάθηκε γρήγορα σε Χαραμιδα, Αμαλη και Λουτρά.
Για την κατάσβεση της φωτιάς, από το πρωί, επιχειρούν 3 ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο τύπου Πετζετέλ, καθώς το δεύτερο που εδρεύει στη Μυτιλήνη καθηλώθηκε στο έδαφος λόγω βλάβης, και 4 αεροπλάνα τύπου καναντέρ από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Επίσης, χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και πάρα πολλοί εθελοντές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύουν σπίτια, καθώς έχει αλλάξει η φορά του αέρα, ενώ το μέτωπο της πυρκαγιάς ανεβαίνει προς στην περιοχή της Κουρτερής και αυτην την στιγμη καιει χαραδρα στην Αγια Μαρινα.

Οι πυροσβέστες έζησαν εφιαλτικές στιγμές από την έναρξη της πυρκαγιάς έως και τα ξημερώματα της Δευτέρας. Οι άνεμοι στροβίλιζαν με αποτέλεσμα συχνά να εγκλωβίζονται οχήματα ανάμεσα στις φλόγες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν για τραυματίες πυροσβέστες.

Συγκλονιστική είναι η κινητοποίηση των κατοίκων που βοήθησαν όπως και όπου μπορούσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι οποίες έπεσαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά να περάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ  κάηκαν οι εγκαταστάσεις του παλιού στρατιωτικού φυλακίου της ίδιας περιοχής όπου είχαν ξεκινήσει εργασίες για τη δημιουργία του πολιτιστικού εκπαιδευτικού κέντρου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη Λέσβο ενώ εκκενώθηκαν εξοχικές κατοικίες στην Χαραμιδα.

Αλλά και σήμερα όπως αναφέρει η ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά που ξέσπασε χθες το πρωί δίπλα από το χωριό της Αγίας Μαρίνας στη Μυτιλήνη και κατάστρεψε το δάσος της Αμαλής.

Το πρωί  έφθασαν με το πλοίο της γραμμής  8 πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα ενισχύοντας έτσι τις δυνάμεις και περιορίζοντας το κίνδυνο από τυχόν αναζωπυρώσεις.
 Η φωτιά έφτασε μέχρι τη Χαραμίδα και σταμάτησε στη θάλασσα ενώ αυτή την ώρα καίει στην περιοχή της Κουρτερής πάνω από το αεροδρόμιο αλλά σε χαράδρα στην Αγία Μαρίνα.
Χθες οι φλόγες έγλυψαν τις αυλές αρκετών σπιτιών τα οποία εκκενώθηκαν ενώ χιλιάδες στρέμματα δάσους και ελαιώνα αποτεφρώθηκαν. 

Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής βρίσκεται από χθες στην περιοχή, με εναέρια μέσα να καταφθάνουν από τη Σάμο την Ελευσίνα τη Χίο και τη Θεσσαλονίκη, το πρωί 8 πυροσβεστικά οχήματα έφτασαν από την Αθήνα αλλά και πυεροσβεστική δύναμη από τη Χίο, με το πλοίο της γραμμής ενώ χθες με C-130 έφτασε και πεζοπόρο τμήμα για να ενισχύσει τις επίγειες δυνάμεις. Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στον εναπομείναντα πνεύμονα της πόλης της Μυτιλήνης.

Η αδυναμία ανεφοδιασμού καυσίμων των πυροσβεστικών αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, τονίστηκε για ακόμα μία φορά από τους κατοίκους και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής.


ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε λίγο νέο βίντεο από την περιοχή και πολλές φωτογραφίες..