Με σύμμαχο τον καιρό...σούβλισαν το αρνί τους οι Λέσβιοι- Εξόρμηση στην φύση και τα χωριά για πολλούς κατοίκους της Μυτιλήνης (ΦΩΤΟ,ΒΙΝΤΕΟ)

Κοκορέτσι, αρνί, κοντοσούβλι. Τα κάρβουνα πήραν φωτιά και οι σούβλες γύριζαν για να ετοιμαστούν τα παραδοσιακά εδέσματα για την ημέρα της Κυριακής του Πάσχα.


Με παραδοσιακό τρόπο γιορτάζουν στην Λέσβο το Πάσχα, θέλοντας να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τις δυσκολίες της καθημερινότητας κι αξιοποιώντας την ευκαιρία για ένα φαγοπότι με συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα.

Ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Λέσβου , όπου τα σπίτια διαθέτουν αυλές, στήνεται ένα πασχαλινό γλέντι, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Παρά το γεγονός ότι ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Εβδομάδας θύμιζε περισσότερο χειμώνα παρά άνοιξη, σήμερα οι καιρικές συνθήκες είναι «καλοκαιρινές».

Η σοφή λαϊκή ρήση «Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» σίγουρα δεν προέκυψε τυχαία.

Ο εορτασμός του Πάσχα επιβάλλει την απόδραση από την Μυτιλήνη και την επίσκεψη στα χωριά. Έτσι κι έγινε καθώς άδειασε όλη η Μυτιλήνη και γέμισαν ζωντάνια, φωνές, βεγγαλικά και όμορφες μυρωδιές όλα τα χωριά της Λέσβου.

Κόντρα στην κρίση οι Λέσβιοι και όχι μονό τήρησαν και φέτος τα έθιμα του Πάσχα. Οι γειτονιές της πόλης καθώς και τα γύρω χωριά γέμισαν με αυτοσχέδιες ψησταριές γεμάτες από τα Πασχαλινά εδέσματα.

Φυσικά και φέτος το καθιερωμένο γεμιστό αρνί είχε την τιμητική του, δεν έλειψαν όμως τα κοκορέτσια και άλλες νοστιμιές. Οι Λέσβιοι του έδωσαν και κατάλαβε. Το γλέντησαν με την ψυχή τους, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία του κόσμου.

Η κάμερα του L.P φέτος έμεινε στην πόλη της Μυτιλήνης και  κατέγραψε τα παρακάτω πλάνα από το παραδοσιακό Πάσχα σε ένα από τα σπίτια της Μυτιλήνης… Το γεμιστό αρνί της «γιαγιάς» όπως το ονόμασαν είχε την τιμητική του…Μουσική, Κρασί, μπριζόλες και ψωμάκι στα κάρβουνα ήταν μερικά από τα καλούδια που είχαν φτιάξει.. Έτσι γλεντάμε εδω οι Λέσβιοι πολίτες χωρίς περιττά έξοδα και τυμπανοκρουσίες……

Δείτε τα πλάνα και τις Φώτο που κατέγραψε ο φακός του L.P TV