Αποκλειστικό: Κέρδισαν οι «φιλόζωοι» και καταργούν το έθιμο της σφαγής ΤΑΥΡΟΥ στον Μανταμαδο Λέσβου το ερχόμενο Σάββατο;

ΣΟΚ προκαλούν άρθρα και επιστολές πολιτών από αλλά μέρη της Ελλάδας αλλα και κατοίκων της Λέσβου με αφορμή το έθιμο με το σφάξιμο του Ταύρου στον Μανταμαδο Λέσβου την ερχόμενη Κυριακή – την Κυριακή των Μυροφόρων.

Το «έθιμο» και η «παράδοση» ετών «επιβάλλει» την υπαίθρια σφαγή ενός λευκού ταύρου, το αίμα του οποίου θα προστατέψει τους πιστούς!

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για να τερματιστεί το παράνομο έθιμο της υπαίθριας σφαγής ζώων στον Μανταμάδο Λέσβου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Μονή Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ την Κυριακή μετά το Πάσχα (των Μυροφόρων) είχε στείλει το διοικητικό συμβούλιο του φιλοζωικού συλλόγου του νησιού «Κιβωτός Μυτιλήνης» στους μητροπολίτες Μυτιλήνης και Μηθύμνης ζητώντας τους για λόγους νομιμότητας – αφού η νομοθεσία δεν το επιτρέπει – και θεολογικούς να βάλλουν τέλος.

Μάλιστα ο σύλλογος ζήτησε από τους πολίτες του νησιού να πάρουν θέση για το θέμα, που εκθέτει το νησί, και να προσυπογράψουν το αίτημα ώστε να ασκηθεί πίεση στις αρχές για να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

Τα σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα δίνουν και παίρνουν με τους πολίτες να καλούν τους τουρίστες να μην επισκεφτούν το νησί μας καθώς όπως μας χαρακτηρίζουν είμαστε «βάνδαλοι».

Μάλιστα αρκετοί από αυτούς έχουν στείλει και επιστολές στις υπηρεσίες της Λέσβου αλλά και στον Μητροπολίτη Μυτιλήνης για να σταματήσει το έθιμο. Κάποιοι ετοιμάζουν μέχρι και.... εκδρομές με σκοπό να λιντσάρουν τους σφαγείς και τον κόσμο που θα παραβρίσκεται σε όλο το τελετουργικό… Εκεί σίγουρα θα έχουμε πρωτοφανή φαινόμενα μέσα σε ένα μοναστήρι.

Οι πολίτες άρχισαν επίσης να μαζεύουν ηλεκτρονικές υπογραφές μέσω εφαρμογών του internet με σκοπό να σταματήσει το έθιμο που κρατεί παρά πολλά χρόνια στην Λέσβο με την σφαγή του ταύρου σε πολλές περιοχές του νησιού μας.


Να τονίσουμε ότι οι όλες αντιδράσεις προκάλεσαν την παρέμβαση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας όπου με επιστολή τους στην Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, στην Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, στην Εισαγγελέα Αρείου Παγου, στην Εισαγγελία Λέσβου, και σε άλλους φορείς της Λέσβου και του δημοσίου ζητούσαν την κατάργηση του εθίμου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας πριν από λίγο ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Δήσσος, Προϊστάμενος & Πρόεδρος Ε.Σ. του  Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μανταμάδου ενημέρωσε τους υπεύθυνους σφαγείς που θα δώριζαν τον ΤΑΥΡΟ για σφαγή του στο προαύλιο της εκκλησίας ότι δεν θα γίνει καμία σφαγή στο προαύλιο της εκκλησίας αλλά ούτε μοίρασμα του παραδοσιακού φαγητού κισκετς στους πιστούς την Κυριακή του Θωμά ημέρα εορτής του Μανταμαδου..

Όπως φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες μας ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης μετά τις έντονες αντιδράσεις των φιλόζωων ενημέρωσε τον Πρωτοπρεσβύτερο Ευστράτιο Δήσσο να σταματήσει το έθιμο που κρατεί πολλά χρόνια στον Μανταμαδο με το σφάξιμο του Ταύρου.

Είδη ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις στον Μανταμαδο Λεσβου με τους κατοίκους να αντιδρούν στην κατάργηση του εθίμου.

Αναμένουμε να δούμε φυσικά τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα πανηγύρια που έχουμε σφαγή ταύρου η ζώου στην Λέσβο..


Διαβάστε όλη την επιστολή της  Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:

Προς:
• Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου
• Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου
Κοινοποίηση:
Εισαγγελέα Αρείου Παγου κ Ε.Κουτζαμάνη
• Εισαγγελία Λέσβου
• Αρχηγειο ΕΛ.ΑΣ
• Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής – Τμήμα Κ.Α.Φ.Ε.
• Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως
• Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης
• Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης»
Επίτροπο Περιβάλλοντος & Ευζωίας ζώων Ε.Ε.
Βουλευτές Ευρωκοινοβουλίου
Θέμα: Τελετουργική θανάτωση βοοειδών σε θρησκευτικά πανηγύρια της Λέσβου
ΣΧΕΤ:
1. Η με αριθμό πρωτοκόλλου 0570/15 (06-2-2015)επιστολή μας
2. Η με αριθμ. Πρωτοκόλλου 1015/55/392-δ’ (25-2-2015) απαντητική επιστολή της Αστυνομικής Διεύ-θυνσης Λέσβου στην υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 0570/15 επιστολή μας
3. Η με αριθμό Πρωτοκόλλου 1196/27-2-2015 απαντητική επιστολή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέ-σβου στην υπ’ αριθμό πρωτοκόλλου 0570/15 επιστολή μας
Αξιότιμοι κ.κ.,

1. Λάβαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση τις απαντήσεις σας ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε στα πολιτιστικά δρώμενα της Λέσβου να μην συμβαίνει ουδε-μία κακοποίηση ζώου (σύμφωνα με το (1) σχετικό) και ότι η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου μεριμνά για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας περί αναισθητοποίησης και σφαγής των ζώων (σύμφωνα με το (2) σχετικό).

2. Βάσει των εγγράφων σας, μας προκαλεί εύλογη απορία σε ποιο νησί ονόματι «Λέσβος» και σε ποια χωριά του εν λόγω νησιού ονόματι «Μανταμάδος» και «Αγία Παρασκευή» λαμβά-νουν χώρα τα τεκταινόμενα στα ακόλουθα videos τα οποία είναι αναρτημένα στο internet (για τα έτη 2013 & 2014), εφόσον σύμφωνα με όσα μας διαβεβαιώνετε, στην Λέσβο – και τα τοπικά της πανηγύρια – τηρείται στο ακέραιο η Ελληνική νομοθεσία:

«ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ, Λέσβος»

3. Επιπλέον, πληροφορηθήκαμε ότι το συγκεκριμένο έθιμο, με περιφορά και σφαγή του ταύρου και άλλα «πολιτιστικά» δρώμενα (π.χ. «παρέλαση των αλόγων»), διαδραματίζεται σε περισσότερα του ενός μέρη της Λέσβου, και συγκεκριμένα:
• Μιστεγνά – Κάθε τέταρτη Κυριακή μετά το Πάσχα στην γιορτή των Αγίων Ακινδύνων.
• Μανταμάδος – Στην γιορτή του Ταξιάρχη την Κυριακή των Μυροφόρων.
• Αγία Παρασκευή – Τριήμερο πανηγύρι το τελευταίο Σ/Κ του Ιουνίου ή το πρώτο Σ/Κ
του Ιουλίου προς τιμή του Αγίου Χαραλάμπους
• Πηγή-Κώμη – Κάθε δεύτερο Σ/Κ του Ιουλίου εορτή Αγίου Χαραλάμπους
• Πελόπη – 18-20 Ιουλίου του προφήτη Ηλία.
• Αγιάσος – 18-20 Ιουλίου του Προφήτη Ηλία
• Σκάλα Καλλονής – 24-25 Ιουλίου εορτή Αγίας Άννας

4. Βάσει των παραπάνω, κοινοποιούμε την μέχρι τώρα αλληλογραφία μας στην Εισαγγελία Λέσβου ζητώντας να παρέμβει άμεσα ώστε να εφαρμοστεί η Ελληνική Νομοθεσία.

5. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι έχουμε εξουσιοδοτήσει το σωματείο-μέλος της Ομοσπονδίας μας «ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» ώστε, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο από την Εισαγ-γελική Αρχή, να ορίσει εκπρόσωπο του ο οποίος/η οποία σε συνεννόηση μαζί σας και συ-νοδεία των αστυνομικών οργάνων/κτηνιατρικών υπαλλήλων οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι για την τήρηση της τάξης/εφαρμογή της νομοθεσίας περί σφαγής και γενικότερα της φι-λοζωικής νομοθεσίας, ώστε να παρακολουθήσει και να βιντεοσκοπήσει τα τεκταινόμενα (περιφορά και αναισθητοποίηση ζώου), αρχής γενομένης από το πανηγύρι του Μανταμάδου (26 Απριλίου 2015).

Σταματήστε ΤΩΡΑ τα μαρτύρια των ταύρων.
Αρχής γενομένης από την ερχόμενη Κυριακή στο Μανταμάδω .
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όχι στον Μεσαίωνα.

Με εκτίμηση,
Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (54 Σωματεία) και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή 130 Ζωοφιλικών Σωματείων
Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη

Η Γραμματέας
Μαρία Χουστουλάκη


Ο ιερέας του Μανταμαδου είχε δηλώσει στο lesvospost.com πριν λίγες ημέρες:

Θα ήθελα να πω δυο λόγια για το έθιμο αυτό. Δεν γίνεται σφαγή ταύρου, με την έννοια της θυσίας, αλλά εξοικονόμηση υλικού για την Παρασκευή φαγητών! Το έθιμο αυτό δεν είναι Τουρκικό, αλλά γνήσιο Χριστιανικό του Χωριού μας!

Ο Ναός μας, ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Εορτάζει δύο φορές το Χρόνο. στις 8 Νοεμβρίου την Σύναξη των Αρχαγγέλων και Αγγέλων και την Κυριακή των Μυροφόρων την Εορτή των Εγκαινίων Του.
Οι Λέσβιοι τιμούν τους Αρχαγγέλους και γι’ αυτό οι περισσότεροι ναοί είναι προς τιμή των! Ιδιαίτερα δε τους Αρχαγγέλους του Μανταμάδου, λόγω της σπάνιας εικόνας τα, της ανάγλυφης του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. ‘Έτσι η προσέλευση στις Πανηγύρεις Του είναι πολυάριθμες και κατανυκτικές!

Το Πανηγύρι έχει την αρχή του προ αμνημονεύτων ετών, γιατί η εικόνα έχει ιστορηθεί τον 8ο έως τον 12το αιώνα μ. Χ. την εποχή που οι Σαρακηνοί Πειρατές λεηλατούσαν όλο το Αιγαίο και σε μια επιδρομή τους, στα δικά μας παράλια, έσφαξαν τους Μοναχούς της Μονής· από το αίμα των οποίων ο δόκιμος μοναχός Γαβριήλ ιστόρησε τη θαυμαστή ανάγλυφη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. που άρχισε να πανηγυρίζεται από τους πιστούς στις 8 Νοεμβρίου, Εορτή της Συνάξεως των Αρχαγγέλων.

Το 1888 επισκευάστηκε ο Ι, Ναός εκ βάθρων και στις 8 Μαΐου 1888 έγιναν τα Εγκαίνια Του από τον Μητροπολίτη Μηθύμνης κυρό Γλυκά. Επικράτησε αυτή η Εορτή από τις 8 Νοεμβρίου για τον εξής λόγο.
8 Νοεμβρίου είναι εποχή συλλογή του καρπού της ελιάς και οι πλούσιοι τσιφλικάδες είχαν ο καθένας τον «Ταϊφά» του, δηλαδή την ομάδα των ραβδιστών και εργατριών μάζωξης του καρπού της ελιάς. Δεν μπορούσαν, λοιπόν, να έρθουν στον Μανταμάδο από τα άλλα μέρη του Νησιού, φοβούμενοι τη απόλυσή τους! Η προσκύνηση αυτή την εποχή στον ταξιάρχη είχε άλλες δυσκολίες. Για να έρθει κανείς την εποχή αυτή στον Μανταμάδο χρειάζεται τουλάχιστον 4 ημέρες πεζοπορία και διαμονή στο Ναό. Η εποχή όμως – χειμώνας – δεν τους βοηθούσε. Βροχές, κρύο και διαμονή στην ύπαιθρο. Έτσι επικράτησε η νεότερη Εορτή που έχει την αρχή της στις 8 Μαΐου 1888 και που είναι η Εορτή των εγκαινίων Του και εορτάζεται την δεύτερη Κυριακή μετά το Πάσχα, την Κυριακή των Μυροφόρων. Η εποχή αυτή, σχεδόν καλοκαίρι, δίνει τις λύσεις στα προβλήματα της Εορτής της 8ης Νοεμβρίου.

Ερχόταν, λοιπόν, οι προσκυνητές απ’ όλη τη Λέσβο, την εποχή εκείνη με λίγη ξηρά τροφή μαζί τους για να περάσουν της ημέρες της διαμονής τους στον Ταξιάρχη και να κοιμηθούν στην ύπαιθρο, γιατί δεν υπήρχε κατάλυμα για τις χιλιάδες των προσκυνητών.

Οι Μανταμαδιώτες φιλόξενοι και αρχοντάνθρωποι, βλέποντας τους προσκυνητές του Ταξιάρχη τους να υποφέρουν χωρίς στέγη και ζεστή τροφή, απεφάσισαν να τους κάνουν ένα τραπέζι την ημέρα της Γιορτής, ένα ζεστό πιάτο φαγητού! Έτσι έταζαν στον Ταξιάρχη ότι του χρόνου το φαγητό θα το κάνω εγώ! Και έβαζε το κρέας, το σιτάρι για το κες-κες- και τα ρεβίθια για δεύτερο φαγητό κρέας και ρεβίθια. Τα φαγητά ήθελαν πολύ κρέας και για το λόγο αυτόν έσφαζαν ένα μεγάλο βόδι σε χώρο που είχαν ετοιμάσει για το σκοπό αυτό στη βόρεια αυλή του Ναού. Αυτή είναι η περιβόητη σφαγή και «θυσία» που λένε οι όψιμοι «ζωόφιλοι» και την καταγγέλλουν. Δεν είναι θυσία, γιατί το βόδι δεν το τιμάμε, δεν το στολίζουμε, δε το διαβάζουμε, αλλά το σφάζουμε για να εξοικονομήσουμε την ύλη για τα φαγητά!!! Και η Εκκλησία δεν λαμβάνει συμμετοχή στην όλη διαδικασία της προετοιμασίας και διανομής των φαγητών , παρά μόνο ευλογεί τα φαγητά την ημέρα της Πανήγυρης στην περιφορά της εικόνας του Αρχαγγέλου. Δεν είναι βάρβαρη σφαγή, όπως την αναφέρουν, γιατί το σφάζουν οι ίδιοι οι κρεοπώλεις του Χωριού που σφάζουν τα ζώα στο Σφαγείο. Πρώτα το πυροβολούν με το ίδιο όπλο που έχουν στο σφαγείο και έπειτα το σφάζουν!!! 

Δεν είναι λοιπόν βάρβαρο έθιμο κακίας, αλλά έθιμο που εκδηλώνει αγάπη και φιλοξενία προς τον συνάνθρωπο, εκτός αν οι φιλόζωοι έχουν αγάπη μόνο προς τα ζώα και δεν γνωρίζουν περί της αγάπης προς τον συνάνθρωπό τους. Ο δε χώρος είναι περιφραγμένος για τους προσκυνητές και φυλάγεται, πλην όμως μερικοί το καταφέρνουν να γλιστρήσουν και να πλησιάσουν. Είναι επιλογή τους
Νομίζω ότι η όλη η υπόθεση ξεκινά . Αν πράγματι, ειλικρινά, 
αγαπούν και ενδιαφέρονται τόσο πολύ και κόπτονται για ένα βόδι που σφάζεται στο Μανταμάδο, θα μπορούσαν να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον και στοργή και να περιμαζέψουν τα αδέσποτα σκυλάκια που υποφέρουν, καθημερινά, στο κρύο και στη βροχή και πεθαίνουν κάθε μέρα από τροχοφόρα ατυχήματα και δηλητηριάσεις!!!

Πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Δήσσος