Συνέντευξη LesvosPost: «Μια Μυτιληνιά ….που έζησε στην Αφρική και επέστρεψε εξομολογείται»

Συνέντευξη της κας Κατερίνας από την Μυτιλήνη ,  η γυναίκα που έζησε τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής της στην Αφρική και δε το μετάνιωσε ούτε στιγμή.


Συνέντευξη για το LesvosPost στην Ξένια Καραμάνου το 2013


*Όπου

Ξ.Κ Ξένια Καραμάνου
Κ.   κα Κατερίνα

Ξ.Κ Πως βρεθήκατε στην Νότια Αφρική;

Τότε έφευγε πολύ ο κόσμος. κυρίως στην Αυστραλία , στην Αφρική και στην Νέα Ζηλανδία. Όσοι βέβαια πήγαν στην Νέα Ζηλανδία δεν έκαναν περιουσία. Εγώ λοιπόν ,ήμουν 21 ετών ,μοδίστρα στο Πλωμάρι. Η μητέρα του άντρα μου, ο οποίος είχε ήδη φύγει στην Αφρική, επέμενε ο γιος της να παντρευτεί Ελληνίδα από τον τόπο του. 'Ετσι μου έστειλαν την φωτογραφία του και πήγα και τον βρήκα. Ήμουν τυχερή γιατί πολλές κοπέλες πήγαν και αντιμετώπισαν αλκοολικούς, χαρτοπαίκτες και άσχημους χαρακτήρες. Ήταν μεγάλο ρίσκο τελικά!

Ξ.Κ Εκεί τι δουλειά κάνατε;

Κ. Εκεί είχαν καταφθάσει πρόσφυγες από όλο το κόσμο. Όσοι ήξεραν αγγλικά διοριζόταν σε υπηρεσίες ή έπιαναν δουλειά σε γραφεία π.χ. Κύπρια. Εμείς που δε ξέραμε κάναμε πιο απλές δουλειές χειρονακτικές, που δεν ήθελαν μόρφωση. Εγώ με τον άντρα μου είχαμε super market.

Ξ.Κ Έχει ανεργία τώρα;

Κ. Ανεργία έχει! Δεν είναι όπως παλιά, βέβαια η διαφορά είναι ότι η Αφρική παράγει τα πάντα . είναι πολύ πλούσιο το έδαφος , παράγει μέταλλα , αλουμίνιο , χρυσό , διαμάντια , ορυκτά , πετρέλαιο , αλλά και τρόφιμα τα πάντα! Έτσι οι άνθρωποι έχουν συνέχεια τρόπους ενασχόλησης και δε πεινάνε όσο εδώ.

Ξ.Κ Ποια είναι σήμερα η κατάσταση με το ρατσισμό;

Κ. Παλιά οι λευκοί είχαν από κλώσου κι από μπάτσου τους μαύρους. τώρα , ο Μαντέλα μας ένωσε. κατάργησε τη φυλετική διάκριση. για αυτό το λόγο και η κυβέρνηση , οι εταιρίες και όλοι οι εργοδότες προτιμάμε πλέον να προσλαμβάνουν μαύρους. Έτσι , οι λευκοί δε βρίσκονται πια στη πρώτη θέση προτίμησης στις δουλειές.

Ξ.Κ Νιώσατε ποτέ κίνδυνο στο μαγαζί σας;

Κ. Υπάρχουν διάφορες κοινωνικές τάξεις κι εκεί όπως κι εδώ.οι πολλοί φτωχοί , αμόρφωτοι και άνεργοι κάνανε ‘’τα δικά τους’’ σκηνικά αλλά εντάξει δεν ήταν λόγος για να φύγουμε.

Ξ.Κ Σε τι σπίτι ζούσατε;

Κ. Εκεί τα σπίτια είναι πολύ ωραία και επιβλητικά. Μεγάλα με κήπους. Το δικό μας είναι και αυτό μεγάλο με πολλά δωμάτια για να ζει η οικογένεια. Το καλό με την Αφρική είναι ότι εκεί όταν αγοράσεις σπίτι με δάνειο , η ασφάλεια του αγοραστή μπαίνει σαν εγγύηση. Έτσι , όταν εμείς πήραμε δάνειο ήταν για 25 χρόνια στον όγδοο όμως πέθανε ο άντρας μου και η ασφάλεια ξεχρέωσε όλο το δάνειο. Είναι τρομερό το σύστημα της. Εδώ το χρέος κυνηγάει τους συγγενείς.

Ξ.Κ Σύνταξη από πού θα πάρετε;

Κ.Χμμ, εδώ είναι ειρωνεία. Στην Αφρική οι ξένοι δεν συμφιλιωθήκαμε ποτέ έτσι δεν κάναμε ένα σωματείο για να μπορέσουμε να πάρουμε υψηλή σύνταξη. Μόνο από το κράτος δικαιούμαι μια πολύ χαμηλή γύρω στα 250 ευρώ. Εγώ πριν φύγω γράφτηκα στο Ο.Γ.Α κι έτσι ούτε από εδώ δικαιούμαι μεγάλη σύνταξη και αυτό γιατί δεν υπήρχε ενημέρωση στα χρόνια μου. Ούτε τηλεόραση , ούτε εφημερίδα και από αυτά τα λάθη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να φτάνεις στη ‘’πηγή’’ των πληροφοριών πριν πάρεις μια απόφαση. Να τα ψάχνεις πολύ καλά.

Ξ.Κ Επομένως , ζήσατε καλά στην Αφρική;


Κ.Φυσικά και έζησα καλά και ευχαριστώ το Θεό , όχι τους έλληνες , το θεό που πήγα εκεί. Θα ξαναέπαιρνα άνετα αυτήν την απόφαση. Το μόνο λάθος ήταν που βγάλαμε  τα λεφτά μας στην Ελλάδα. Ενώ οι Κύπριοι πρώτα έκαναν περιουσία στην Αφρική και μετά τα έστελναν στην Κύπρο.

ΦΩΤΟ Αρχείου