Λέσβος 1912: Τα οικογενειακά κειμήλια που κράτησαν ζωντανή τη μνήμη της απελευθέρωσης – Γράμματα, φωτογραφίες και έγγραφα από μια άλλη εποχή


114 χρόνια μετά την απελευθέρωση της Μυτιλήνης, η ιστορία του Νοεμβρίου του 1912 δεν διασώζεται μόνο στα ιστορικά βιβλία. Κρύβεται σε παλιές φωτογραφίες, οικογενειακά αρχεία, χειρόγραφα γράμματα, στρατιωτικά έγγραφα και καρτ ποστάλ που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Ένας διαφορετικός τρόπος να γνωρίσουμε την ιστορία της Λέσβου μέσα από τα αντικείμενα που επέζησαν στον χρόνο.

Υπάρχουν ιστορικές στιγμές που καταγράφονται στα βιβλία και υπάρχουν και εκείνες που συνεχίζουν να ζουν μέσα στα σπίτια των ανθρώπων.

Η απελευθέρωση της Μυτιλήνης στις 8 Νοεμβρίου 1912 αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της Λέσβου. Η άφιξη του ελληνικού στόλου, η υποδοχή των ελληνικών στρατευμάτων και η αλλαγή μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής έχουν καταγραφεί σε βιβλία, εφημερίδες και επίσημα έγγραφα.

Υπάρχει, όμως, και μια λιγότερο γνωστή πλευρά αυτής της ιστορίας: τα προσωπικά αντικείμενα και τα οικογενειακά αρχεία που διασώζουν μικρές, καθημερινές στιγμές μιας εποχής που άλλαξε για πάντα το νησί.

Ένα γράμμα που στάλθηκε σε συγγενείς, μια παλιά φωτογραφία ενός προγόνου, ένα στρατιωτικό έγγραφο ή μια καρτ ποστάλ μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια.

Το οικογενειακό αρχείο που αποκαλύπτει μια ολόκληρη εποχή

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το αρχείο της οικογένειας Κράλλη, το οποίο έχει οργανωθεί στο Αποθετήριο Ιστοριών Αιγαίου/Λέσβου.

Το συγκεκριμένο αρχείο περιλαμβάνει υλικό που χρονολογείται από το 1833 έως το 1932, ενώ πρόσθετα τεκμήρια επεκτείνουν τη χρονική του κάλυψη μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Στις συλλογές του περιλαμβάνονται προσωπικά και στρατιωτικά έγγραφα, εμπορική και οικογενειακή αλληλογραφία, φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, σχολικά τετράδια, χάρτες, τηλεγραφήματα και άλλα αντικείμενα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα έγγραφα που αποτυπώνουν τη μετάβαση της Λέσβου από την οθωμανική περίοδο στα πρώτα χρόνια της ενσωμάτωσής της στο ελληνικό κράτος.

Το αρχείο δεν καταγράφει μόνο την ιστορία μιας οικογένειας. Μέσα από τα προσωπικά της τεκμήρια αποτυπώνεται η κοινωνική, οικονομική και πολιτική πραγματικότητα μιας ολόκληρης εποχής.

Οι φωτογραφίες που έγιναν μάρτυρες της 8ης Νοεμβρίου 1912

Μία από τις πιο συγκλονιστικές δυνατότητες της ιστορικής έρευνας είναι να βλέπει κανείς τα γεγονότα μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί.

Στη συλλογή της Γενναδείου Βιβλιοθήκης εντοπίζεται ιστορική φωτογραφία με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου 1912, η οποία απεικονίζει ηλικιωμένους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έξω από κτίριο στη Μυτιλήνη.

Στη φωτογραφία αναφέρεται το όνομα του φωτογράφου S. Houtzaiou και η τοποθεσία Metelin.

Η περιγραφή του αρχειακού τεκμηρίου αναφέρει ότι τα πρόσωπα ενδέχεται να είναι πρόσφυγες.

Η συγκεκριμένη εικόνα αποτελεί ένα σημαντικό φωτογραφικό αποτύπωμα της περιόδου και μας μεταφέρει πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, στην ανθρώπινη διάσταση των ιστορικών γεγονότων.

Ο φωτογράφος Σίμος Χουτζαίος εξέδωσε το 1913 το φωτογραφικό λεύκωμα «Η κατοχή Μυτιλήνης, υπό του Ελληνικού Στρατού», αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό οπτικό αρχείο για εκείνες τις ημέρες.

Η οικογένεια Κουρτζή και τα τεκμήρια μιας παλιάς Μυτιλήνης

Ένα ακόμη σημαντικό αρχείο για την ιστορία του νησιού είναι εκείνο της οικογένειας Κουρτζή.

Η συλλογή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεκμήρια, μεταξύ των οποίων προσωπική και επαγγελματική αλληλογραφία, διοικητικά και επιχειρηματικά έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα ιστορικά αντικείμενα.

Μέσα από αυτά αναδεικνύονται οι εμπορικές δραστηριότητες, οι κοινωνικές σχέσεις, οι καθημερινές συνήθειες και οι οικονομικές συνθήκες μιας σημαντικής αστικής οικογένειας της Μυτιλήνης.

Τα οικογενειακά αρχεία αποτελούν συχνά μια διαφορετική ιστορική πηγή. Εκεί όπου τα επίσημα έγγραφα καταγράφουν αποφάσεις και διοικητικές αλλαγές, τα προσωπικά τεκμήρια αποκαλύπτουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βίωναν αυτές τις εξελίξεις.

Τα γράμματα που δεν γράφτηκαν ποτέ για να γίνουν ιστορία

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία των οικογενειακών αρχείων είναι η αλληλογραφία.

Τα γράμματα μιας άλλης εποχής δεν είχαν γραφτεί με σκοπό να διασωθούν σε κάποιο μουσείο ή αρχείο. Ήταν απλές επικοινωνίες μεταξύ συγγενών, φίλων, συνεργατών και ανθρώπων που ζούσαν μακριά ο ένας από τον άλλον.

Σήμερα, όμως, μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμες ιστορικές πηγές.

Μέσα από την προσωπική αλληλογραφία μπορούμε να γνωρίσουμε τις εμπορικές σχέσεις της εποχής, τις μετακινήσεις των ανθρώπων, τις οικονομικές δυσκολίες, τις οικογενειακές υποχρεώσεις και τις κοινωνικές αλλαγές.

Ακόμη και ένα σύντομο τηλεγράφημα ή μια παλιά καρτ ποστάλ μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για τη ζωή στη Λέσβο στις αρχές του 20ού αιώνα.

Δεν είναι απαραίτητο κάθε τεκμήριο να περιγράφει άμεσα την απελευθέρωση για να έχει ιστορική αξία. Αρκεί να φωτίζει τον κόσμο μέσα στον οποίο συνέβη.

Η ιστορία της Λέσβου δεν βρίσκεται μόνο στα βιβλία

Η διάσωση των οικογενειακών αρχείων έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορική μνήμη του τόπου.

Πολλά αντικείμενα που σήμερα θεωρούνται απλές οικογενειακές αναμνήσεις μπορεί να αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για τις επόμενες γενιές.

Μια φωτογραφία χωρίς λεζάντα, ένα παλιό έγγραφο ή ένα χειρόγραφο σημείωμα μπορεί να αποκτήσει διαφορετική αξία όταν συνδεθεί με τον άνθρωπο, τον τόπο και την εποχή στην οποία δημιουργήθηκε.

Η ιστορία της απελευθέρωσης της Μυτιλήνης δεν περιορίζεται στην άφιξη του στόλου στις 8 Νοεμβρίου 1912.

Συνεχίζεται μέσα από τις ζωές των ανθρώπων που έζησαν εκείνες τις ημέρες, τις οικογένειες που διατήρησαν τις αναμνήσεις τους και τα αντικείμενα που πέρασαν από γενιά σε γενιά.

114 χρόνια μετά, τα οικογενειακά κειμήλια εξακολουθούν να αποτελούν μικρά κομμάτια μιας μεγάλης ιστορίας.

Και πολλές φορές, η πιο ανθρώπινη πλευρά της Ιστορίας δεν βρίσκεται σε ένα επίσημο έγγραφο, αλλά σε ένα παλιό γράμμα που κάποιος φύλαξε προσεκτικά για περισσότερο από έναν αιώνα.

LesvosPost.com | Ειδικό ιστορικό αφιέρωμα για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης.