Φοιτητική κινητοποίηση στη Λέσχη: Συμβολικό κλείσιμο του ταμείου και αίτημα για δωρεάν σίτιση


Παρέμβαση των εκλεγμένων με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας – Στο επίκεντρο η σίτιση, η κρατική χρηματοδότηση και η πρόσβαση όλων των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση

Σε συμβολικό κλείσιμο του ταμείου της φοιτητικής Λέσχης προχώρησαν την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου οι εκλεγμένοι με την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, στο πλαίσιο κινητοποίησης με επίκεντρο τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και ειδικότερα της σίτισης.

Σύμφωνα με την ΠΚΣ, η δράση είχε ως στόχο να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην καθημερινότητά τους και να τεθεί στο επίκεντρο το αίτημα για δωρεάν σίτιση χωρίς αποκλεισμούς.

Όπως αναφέρουν οι εκλεγμένοι με την παράταξη, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες έφαγαν δωρεάν, ενώ η συγκεκριμένη παρέμβαση χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως συμβολική κίνηση διεκδίκησης.

Τα αιτήματα των φοιτητών

Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση της φοιτητικής διαβίωσης, θέτοντας παράλληλα συνολικότερα ζητήματα που αφορούν τη σίτιση, τη στέγαση και τη δωρεάν φοίτηση.

Μεταξύ των βασικών διεκδικήσεων που θέτει είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα Πανεπιστήμια, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να ενισχυθούν οι παροχές προς τη φοιτητική κοινότητα.

Παράλληλα, ζητά να μην αποκλείεται κανένας φοιτητής από τη σίτιση και να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στους πρωτοετείς, για τους οποίους η ΠΚΣ ζητά να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν σίτιση ακόμη και πριν από την παραλαβή του φοιτητικού πάσου τους.

Ζητούν περισσότερη και καλύτερη σίτιση

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται επίσης η αύξηση της ποσότητας του φαγητού, αλλά και η βελτίωση της ποιότητάς του.

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ συνδέουν το ζήτημα της σίτισης με το γενικότερο κόστος διαβίωσης των φοιτητών και υποστηρίζουν ότι απαιτούνται μέτρα που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση των φοιτητών σε βασικές παροχές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Παράλληλα, ζητούν την απομάκρυνση εργολάβων και ιδιωτικών εταιρειών από τα Πανεπιστήμια, διατυπώνοντας τη θέση ότι οι υπηρεσίες που αφορούν τη φοιτητική μέριμνα θα πρέπει να παρέχονται χωρίς την παρουσία ιδιωτικών αναδόχων.

Στο επίκεντρο η φοιτητική μέριμνα

Η κινητοποίηση επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας, με τους εκπροσώπους της ΠΚΣ να υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση στη σίτιση και τη στέγαση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη φοίτηση.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν μέτρα για τη στήριξη των φοιτητών, θέτοντας ως βασικούς άξονες τη δωρεάν σίτιση, τη στέγαση και τις δωρεάν σπουδές, αλλά και την ενίσχυση της δημόσιας χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

Η παρέμβαση της 8ης Οκτωβρίου εντάσσεται, σύμφωνα με την ΠΚΣ, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων για τα ζητήματα της φοιτητικής καθημερινότητας, με αιχμή το κόστος διαβίωσης και την πρόσβαση των φοιτητών στις παροχές των ιδρυμάτων.