Μελίντα – Παναγία Κρυφτή: Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο των 2,7 χιλιομέτρων – «Απαρχή» για τη σύνδεση Πλωμαρίου – Βατερών


Ένα έργο που παρέμενε για χρόνια στα σχέδια περνά πλέον στη φάση της υλοποίησης – Τι προβλέπει η παρέμβαση και ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τη νότια Λέσβο

Σημαντική εξέλιξη για το οδικό δίκτυο της νότιας Λέσβου σημειώθηκε σήμερα, 6 Οκτωβρίου 2026, καθώς υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση βατότητας οδού από Μελίντα έως Παναγιά Κρυφτή», συνολικού μήκους περίπου 2,7 χιλιομέτρων.

Η σύμβαση υπογράφηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέσω της Αναπτυξιακής Βορείου Αιγαίου, με τον ανάδοχο του έργου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κοινοτικό Κτίριο Παλαιοχωρίου.

Πρόκειται για ένα έργο που η Περιφερειακή Αρχή χαρακτηρίζει ως το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς τον μεγαλύτερο στόχο της μελλοντικής οδικής σύνδεσης Πλωμαρίου – Βατερών.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, με αφορμή την υπογραφή, έκανε λόγο για την προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα ένα διαχρονικό αίτημα της περιοχής, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα το επιτύχουμε το όνειρο!».

Τι ακριβώς θα κατασκευαστεί

Το έργο δεν αφορά τη δημιουργία ενός ολοκαίνουργιου δρόμου από μηδενική βάση.

Πρόκειται για βελτίωση του υφιστάμενου χωματόδρομου που ξεκινά από τη συμβολή του με την 33η Δημοτική Οδό Μελίντα – Παλαιοχώρι και κινείται δυτικά προς την περιοχή της Παναγιάς Κρυφτής.

Το συνολικό μήκος της παρέμβασης είναι 2.823 μέτρα, δηλαδή περίπου 2,8 χιλιόμετρα.

Η τεχνική λύση προβλέπει κυρίως τσιμεντόστρωση του υφιστάμενου οδοστρώματος, με περιορισμένες διαπλατύνσεις και τοπικές βελτιώσεις όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

Σήμερα το πλάτος του δρόμου κυμαίνεται περίπου από 3,5 έως 4,5 μέτρα, ενώ σε ορισμένα σημεία φτάνει μέχρι και τα 5,5 μέτρα.

Παράλληλα προβλέπονται τοπικές διορθώσεις στις καμπύλες, όπου απαιτείται, με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Με απλά λόγια, η παρέμβαση επιχειρεί να μετατρέψει έναν δύσκολο χωματόδρομο, ο οποίος παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα πρόσβασης κατά τους χειμερινούς μήνες, σε δρόμο ασφαλέστερο και λειτουργικότερο για την περιοχή.

Έργο με προϋπολογισμό 1,37 εκατ. ευρώ

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.370.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, στον άξονα των οδικών υποδομών. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Βορείου Αιγαίου.

Η πορεία προς τη σημερινή υπογραφή δεν ήταν σύντομη.

Η Περιφέρεια είχε ξεκινήσει από το 2025 τη διαδικασία ένταξης του έργου, ενώ η Αναπτυξιακή Βορείου Αιγαίου υπέβαλε το αίτημα χρηματοδότησης τον Οκτώβριο του 2025 και το τεχνικό δελτίο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Στη συνέχεια ακολούθησε η διαγωνιστική διαδικασία.

Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2026 είχαν κατατεθεί οκτώ προσφορές για το έργο, γεγονός που έδειξε το ενδιαφέρον των εργοληπτικών εταιρειών.

Πλέον, μετά την υπογραφή της σύμβασης, το έργο περνά στο επόμενο στάδιο: την κατασκευή.

Γιατί θεωρείται σημαντικό για Πλωμάρι και νότια Λέσβο

Η σημασία του έργου δεν περιορίζεται στα 2,7 χιλιόμετρα.

Η Περιφέρεια το αντιμετωπίζει ως το πρώτο τμήμα μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για τη σύνδεση Πλωμαρίου και Βατερών.

Η συγκεκριμένη οδική σύνδεση αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα μεγάλα ζητούμενα για τη νότια Λέσβο, καθώς θα δημιουργούσε έναν νέο οδικό άξονα ανάμεσα σε δύο σημαντικές τουριστικές περιοχές του νησιού.

Η ίδια η Περιφέρεια είχε ήδη από τον Ιανουάριο του 2026 παρουσιάσει το τμήμα Μελίντα – Παναγιά Κρυφτή ως το πρώτο βήμα της συγκεκριμένης προσπάθειας.

Το επόμενο και σαφώς δυσκολότερο στοίχημα είναι η συνέχεια της χάραξης προς τα Βατερά.

Δεν είναι μόνο τουριστικό έργο

Η βελτίωση της πρόσβασης προς την Παναγιά Κρυφτή έχει και άμεση πρακτική σημασία για τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με την Αναπτυξιακή Βορείου Αιγαίου, η παρέμβαση αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση σε ιδιοκτησίες και αγροτεμάχια, ενώ παράλληλα εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα σε μία από τις ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς περιοχές της νότιας Λέσβου.

Η Παναγιά Κρυφτή βρίσκεται περίπου 3 χιλιόμετρα από τη Μελίντα και αποτελεί έναν από τους πιο ιδιαίτερους φυσικούς και θρησκευτικούς προορισμούς της περιοχής.

Σήμερα, η πρόσβαση στο ξωκλήσι παραμένει δύσκολη, με τον υπάρχοντα δρόμο να σταματά πριν από το τελικό τμήμα της διαδρομής, το οποίο συνεχίζεται με πεζοπορικό μονοπάτι.

Και ο δρόμος Πλωμάρι – Μελίντα στο κάδρο

Η σημερινή εξέλιξη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συνδέεται με τα προβλήματα που παρουσιάζει ο υφιστάμενος δρόμος Πλωμάρι – Μελίντα.

Το συγκεκριμένο τμήμα έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα από κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, με αποτέλεσμα να έχουν υπάρξει κατά το παρελθόν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία.

Σχετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των καταπτώσεων έχουν επίσης ενταχθεί στον σχεδιασμό της Περιφέρειας, με στόχο να βελτιωθεί συνολικά η οδική ασφάλεια στην περιοχή.

Έτσι, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για το Πλωμάρι και τη νότια Λέσβο, με παρεμβάσεις σε διαφορετικά σημεία του οδικού δικτύου.

Η Παναγιά Κρυφτή και το περιβαλλοντικό ζήτημα

Το έργο έχει στο παρελθόν προκαλέσει και συζητήσεις σχετικά με την προστασία του φυσικού τοπίου.

Η περιοχή της Παναγιάς Κρυφτής έχει χαρακτηριστεί περιοχή προστατευόμενου τοπίου, έκτασης περίπου 74 στρεμμάτων. Σε παλαιότερη συζήτηση για το έργο είχαν τεθεί ερωτήματα σχετικά με τις απαιτούμενες μελέτες και τις περιβαλλοντικές παραμέτρους της παρέμβασης.

Η τεχνική περιγραφή του έργου, πάντως, προβλέπει κυρίως παρέμβαση στον υφιστάμενο δρόμο, με τσιμεντόστρωση, περιορισμένες διαπλατύνσεις και τοπικές διορθώσεις, και όχι νέα διάνοιξη σε όλο το μήκος.

Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό, καθώς η ισορροπία ανάμεσα στη βελτίωση της πρόσβασης και στην προστασία του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα κατά την υλοποίηση.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η συνέχεια

Η σημερινή υπογραφή είναι σημαντική, αλλά δεν πρέπει να δημιουργεί την εντύπωση ότι Πλωμάρι και Βατερά συνδέονται πλέον οδικά.

Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Το έργο που ξεκινά αφορά το τμήμα Μελίντα – Παναγιά Κρυφτή, μήκους περίπου 2,8 χιλιομέτρων.

Η πλήρης σύνδεση με τα Βατερά αποτελεί τον επόμενο, πολύ μεγαλύτερο στόχο.

Και εκεί βρίσκεται ουσιαστικά το πραγματικό στοίχημα.

Εάν η συνέχεια προχωρήσει, τότε η σημερινή υπογραφή δεν θα αποτελεί απλώς ένα μικρό έργο βελτίωσης ενός δύσκολου δρόμου.

Θα αποτελεί το πρώτο κομμάτι ενός νέου οδικού άξονα στη νότια Λέσβο, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει τις μετακινήσεις, την τουριστική πρόσβαση και τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Προς το παρόν, πάντως, υπάρχει κάτι πολύ πιο συγκεκριμένο:

2,8 χιλιόμετρα δρόμου, 1,37 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση και μία υπογεγραμμένη σύμβαση.

Το αν θα αποτελέσουν πράγματι την αρχή του δρόμου Πλωμάρι – Βατερά, θα κριθεί από το τι θα γίνει στα επόμενα στάδια. Γιατί οι δρόμοι, δυστυχώς για τις κορδέλες και ευτυχώς για τους κατοίκους, δεν ολοκληρώνονται με τις υπογραφές. Ολοκληρώνονται όταν φτάσει η άσφαλτος ή το σκυρόδεμα εκεί που πρέπει.