100 έως 150 άνθρωποι από το Σουδάν καθημερινά στη «Συνύπαρξη» για ρούχα, τρόφιμα και βοήθεια

 

Η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» περιγράφει την κατάσταση ανθρώπων που έχουν φτάσει στη Μυτιλήνη, έχοντας εγκαταλείψει το εμπόλεμο Σουδάν – Έκκληση προς το Υπουργείο Μετανάστευσης για την κάλυψη βασικών αναγκών

Την εικόνα που αντιμετωπίζουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Μυτιλήνη άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει το εμπόλεμο Σουδάν περιγράφει σε ανακοίνωσή της η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με την οργάνωση, καθημερινά προσέρχονται στον χώρο της Συνύπαρξης περίπου 100 έως 150 άνθρωποι, αναζητώντας κυρίως ρούχα, παπούτσια, τρόφιμα αλλά και ανθρώπινη επαφή.

Η «Συνύπαρξη» σημειώνει ότι η ανάγκη είναι ιδιαίτερα μεγάλη και πως η κάλυψη ενός μέρους των βασικών αναγκών γίνεται χάρη στην εθελοντική προσφορά των μελών της, αλλά και εθελοντών προσφύγων που βρίσκονται ήδη στη Μυτιλήνη.

Ο πόλεμος στο Σουδάν

Η οργάνωση αναφέρεται στην ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, όπου από τον Απρίλιο του 2023 βρίσκεται σε εξέλιξη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η «Συνύπαρξη», περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ περίπου 9 εκατομμύρια παραμένουν εκτοπισμένοι εντός του Σουδάν και περίπου 4,4 εκατομμύρια έχουν περάσει σε γειτονικές χώρες.

Η οργάνωση κάνει λόγο επίσης για σχεδόν 20 εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, χαρακτηρίζοντας το Σουδάν ως τη μεγαλύτερη κρίση εσωτερικού εκτοπισμού στον κόσμο.

«Όλα είναι καλύτερα στη Μυτιλήνη»

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην εικόνα που έχουν αποκομίσει οι άνθρωποι από το Σουδάν μετά την άφιξή τους στη Λέσβο.

Όπως αναφέρει η «Συνύπαρξη», ένας από τους ανθρώπους που επισκέφθηκε τον χώρο της, εκπαιδευτικός στο επάγγελμα και με πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, ρωτήθηκε εάν η κατάσταση στη Μυτιλήνη είναι καλύτερη από εκείνη που αντιμετώπισε στην Κρήτη.

Η απάντησή του, σύμφωνα με την οργάνωση, ήταν χαρακτηριστική:

«Όλα είναι καλύτερα στη Μυτιλήνη και το καλύτερο από όλα ότι βρήκαμε εσάς».

Για τα μέλη της «Συνύπαρξης», η συγκεκριμένη φράση αποτελεί, όπως αναφέρουν, μια σημαντική ανταμοιβή για τη διαχρονική τους προσπάθεια να βρίσκονται δίπλα σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

Έκκληση προς το Υπουργείο

Παράλληλα, η «Συνύπαρξη» θέτει στο επίκεντρο τις ευθύνες της Πολιτείας για την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο.

Η οργάνωση καλεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αναλάβει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τις ευθύνες του και να εξασφαλίσει την κάλυψη των επειγουσών στοιχειωδών αναγκών των ανθρώπων αυτών.

Ταυτόχρονα, εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τους πολίτες και τους φορείς της Λέσβου που προσφέρουν καθημερινά ρούχα, τρόφιμα, παπούτσια και κάθε άλλη διαθέσιμη βοήθεια.

Η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» δρα εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες στη Λέσβο και, όπως επισημαίνει, συνεχίζει να στηρίζει ανθρώπους που βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.