ΟΣΔΕ 2026: Συναγερμός για τις καθυστερήσεις – Στον αέρα η προκαταβολή των αγροτικών ενισχύσεων

Μεγάλα προβλήματα εξακολουθούν να καταγράφονται στη διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το 2026, με τα ΚΥΔ να ζητούν άμεσες λύσεις και περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η φετινή διαδικασία πραγματοποιείται μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας myAGRO της ΑΑΔΕ, η οποία τέθηκε σε λειτουργία για την υποβολή των δηλώσεων του 2026. Η ίδια η ΑΑΔΕ προβλέπει ως τελική ημερομηνία υποβολής την 16η Οκτωβρίου 2026, ενώ η ημερομηνία οριστικοποίησης επηρεάζει και το χρονοδιάγραμμα πιθανής προκαταβολής των ενισχύσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία και καταγγελίες που μεταφέρουν Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων, η διαδικασία μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου εξελίσσεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς.

Ελάχιστες οριστικοποιήσεις

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία έληγε το αρχικό ορόσημο για όσους επιθυμούσαν να ενταχθούν στο χρονοδιάγραμμα της προκαταβολής έως τις 31 Οκτωβρίου, ο αριθμός των οριστικοποιημένων αιτήσεων παρέμενε εξαιρετικά χαμηλός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται ΚΥΔ, είχαν οριστικοποιηθεί περίπου 11.000-12.000 αιτήσεις, σε σύνολο που τα προηγούμενα χρόνια κινούνταν σε εκατοντάδες χιλιάδες. Για σύγκριση, αναφέρεται ότι πέρυσι οι αιτήσεις ανήλθαν περίπου στις 630.000.

Τα ΚΥΔ αποδίδουν την εικόνα αυτή σε προβλήματα λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, αλλά και σε δυσκολίες που προκύπτουν από τη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων των αγροτεμαχίων με το Κτηματολόγιο, καθώς και από ζητήματα που αφορούν ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ.

Τι σημαίνει αυτό για τις πληρωμές

Η χαμηλή μέχρι τώρα οριστικοποίηση των αιτήσεων δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να τηρηθεί ο προγραμματισμός των πληρωμών.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ΑΑΔΕ, οι παραγωγοί που υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου μπορούν να λάβουν προκαταβολή έως τις 31 Οκτωβρίου 2026, ενώ για αιτήσεις που υποβάλλονται από 16 Σεπτεμβρίου έως 16 Οκτωβρίου προβλέπεται δυνατότητα προκαταβολής έως τις 30 Νοεμβρίου 2026.

Το ζήτημα, επομένως, δεν αφορά μόνο την ολοκλήρωση της δήλωσης. Μετά την οριστικοποίηση ακολουθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου και διασταύρωσης των στοιχείων, πριν προχωρήσει η εκκαθάριση και η πληρωμή.

Τα προβλήματα που καταγράφονται στην υποβολή αυξάνουν έτσι την πίεση σε ολόκληρη την αλυσίδα της διαδικασίας.

Τα ΚΥΔ της Θεσσαλίας ζητούν λύσεις

Την ίδια ώρα, 50 ΚΥΔ της Θεσσαλίας, μαζί με γεωτεχνικούς, προχώρησαν την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου σε ανοικτή σύσκεψη στη Λάρισα, με αντικείμενο την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις δηλώσεις καλλιέργειας του 2026.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα της νέας εφαρμογής, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και τα ζητήματα που προκύπτουν από τις διασταυρώσεις των στοιχείων. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ΚΥΔ επιδιώκουν συντονισμό με τους αγροτικούς φορείς και ζητούν ένα πιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι φορείς υποστηρίζουν ότι, εάν δεν υπάρξουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις, η διαδικασία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τα ΚΥΔ που καλούνται να ολοκληρώσουν μεγάλο όγκο εργασίας σε περιορισμένο χρόνο.

Η νέα διαδικασία και τα προβλήματα

Το myAGRO αποτελεί τη νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026. Μέσω της πλατφόρμας οι παραγωγοί ή τα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις, να διαχειρίζονται τα αγροτεμάχιά τους και να ενημερώνονται για πιθανά σφάλματα ή ελλείψεις στα στοιχεία τους.

Στην πράξη, όμως, η μετάβαση στη νέα διαδικασία συνοδεύεται από δυσκολίες. Τα ΚΥΔ αναφέρουν, μεταξύ άλλων, προβλήματα στις γεωμετρίες των αγροτεμαχίων και στις διασταυρώσεις με το Κτηματολόγιο, ζητήματα που μπορούν να καθυστερήσουν την οριστικοποίηση μιας αίτησης.

Η αγωνία των παραγωγών

Για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, η εξέλιξη της διαδικασίας έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ενισχύσεις αποτελούν βασικό μέρος του οικονομικού προγραμματισμού των εκμεταλλεύσεών τους.

Το ζητούμενο πλέον είναι να αντιμετωπιστούν γρήγορα τα τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα, ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός αιτήσεων και να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Η ΑΑΔΕ έχει ήδη ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία για την ΕΑΕ 2026 την 16η Οκτωβρίου, ενώ η πορεία των οριστικοποιήσεων τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι καθοριστική για το πώς θα εξελιχθεί το χρονοδιάγραμμα των αγροτικών ενισχύσεων.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς παραγωγοί και ΚΥΔ περιμένουν λύσεις στα προβλήματα της πλατφόρμας και σαφείς οδηγίες για την ολοκλήρωση των δηλώσεων χωρίς να χαθούν δικαιώματα και ενισχύσεις.