Πυροσβεστική: Δύο νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων στη μάχη με τη φωτιά στην Αττική – 220 πυρκαγιές σε πέντε ημέρες


Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μεγάλης επιχείρησης δασοπυρόσβεσης στην περιοχή της Ψάθας Αττικής, μετά τη σύγκρουση δύο μισθωμένων ελικοπτέρων τύπου BELL, τα οποία επιχειρούσαν στη μεγάλη πυρκαγιά που πλήττει την Αττικο-Βοιωτία.

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής 2 Αυγούστου ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, Αρχιπύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, στα δύο ελικόπτερα επέβαιναν συνολικά τέσσερα άτομα, δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί.

Οι δύο επιβαίνοντες του ενός ελικοπτέρου εντοπίστηκαν σώοι, ενώ οι δύο του δεύτερου ελικοπτέρου ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους. Μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των δύο θυμάτων.

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη στην Αττικο-Βοιωτία

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Αττικο-Βοιωτίας βρίσκεται σε εξέλιξη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, εθελοντές, υδροφόρα οχήματα, καθώς και ομάδα «Δευκαλίων» του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Από αέρος επιχειρούν αεροσκάφη και ελικόπτερα, ωστόσο οι άνεμοι δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες των πληρωμάτων. Συνολικά, από το πρώτο φως της ημέρας διατέθηκαν 10 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα, ενώ στη συνέχεια ενισχύθηκαν οι εναέριες δυνάμεις.

Παράλληλα, μηχανήματα έργου συνεχίζουν τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ Περιφέρειες και υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

17 μηνύματα από το 112

Για την προστασία των πολιτών χρειάστηκε να σταλούν συνολικά 17 μηνύματα από το 112, εκ των οποίων τρία την Κυριακή, για την απομάκρυνση κατοίκων από περιοχές όπως η Αγία Σκέπη, το Κανδήλι, η Βιομηχανική Περιοχή Μεγάρων, η Τουτούλη, η Νέα Δάφνη, ο Πευκενέας και ο Άγιος Σαράντης.

Μέτωπα σε Κεφαλονιά και άλλες περιοχές

Στην Κεφαλονιά, η πυρκαγιά στην Πάστρα συνεχίζει να απασχολεί τις δυνάμεις πυρόσβεσης, με ενεργό μέτωπο στην περιοχή Αλειμματάς, ενώ στην υπόλοιπη περίμετρο αντιμετωπίζονται διάσπαρτες εστίες.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Σταθαίικα Άργους, Νέα Τένεδο Χαλκιδικής, Αλώνια Σαμοθράκης και Χρυσούπολη Καβάλας έχουν ελεγχθεί.

Χωρίς ενεργά μέτωπα είναι επίσης οι πυρκαγιές στο Σκάλωμα Φωκίδας και στην Αιγιαλεία, όπου οι δυνάμεις συνεχίζουν εργασίες διαβροχής.

220 πυρκαγιές από τις 27 Ιουλίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου έως και σήμερα έχουν εκδηλωθεί συνολικά 220 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των περιοχών που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα ήταν η Πάρος, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο, η Αιγιαλεία, η Φωκίδα, η Λέσβος και η Κάλυμνος.

Για τα περιστατικά αυτά πραγματοποιήθηκαν 33 συλλήψεις μέσα σε πέντε ημέρες, εκ των οποίων οι 30 αφορούν περιπτώσεις αμέλειας και οι 3 περιπτώσεις πρόθεσης. Παράλληλα επιβλήθηκαν 22 διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 70.100 ευρώ.

Έρευνες για τα αίτια των πυρκαγιών

Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού συνεχίζει τις έρευνες για τα σοβαρά περιστατικά.

Για την πυρκαγιά στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η αιτία αποδίδεται σε χρήση γυμνής φλόγας, ενώ η έκταση που έχει πληγεί ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα. Ο φερόμενος υπαίτιος συνελήφθη για εμπρησμό από πρόθεση.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά στη Βοιωτία, η Πυροσβεστική διευκρίνισε ότι δεν ξεκίνησε από ανεμογεννήτριες ή εγκαταστάσεις αιολικού πάρκου, αλλά από γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τις ανεμογεννήτριες.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Η Πυροσβεστική υπογραμμίζει ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει πολύ υψηλός, χαρακτηρίζοντας τις ημέρες αυτές ως από τις δυσκολότερες του φετινού καλοκαιριού.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, ενώ οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Για τη Λέσβο, που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ανάμεσα στις περιοχές με σημαντικά μέτωπα, οι αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των ιδιαίτερα επικίνδυνων καιρικών συνθηκών.