Το 4ο ΓΕΛ Μυτιλήνης ολοκλήρωσε με επιτυχία το πρόγραμμα για τον Ειδησεογραφικό Γραμματισμό

Το 4οΓενικό Λύκειο Μυτιλήνης ολοκλήρωσε με ιδιαίτερη επιτυχία τη  συμμετοχή του στο Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Υπουργείου  Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Ειδησεογραφικός Γραμματισμός  για Νέους – Καλλιεργώντας Κριτικούς Αναγνώστες», το οποίο  υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2025-2026 από το Peace  Journalism Lab του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη  στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας  και Ενημέρωσης.

Το σχολείο μας ήταν ένα από τα μόλις 34 σχολεία της Ελλάδας που  επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα, μαζί με  σχολεία της Φινλανδίας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη μιας νέας  εκπαιδευτικής προσέγγισης απέναντι στην παραπληροφόρηση και τις ψευδείς  ειδήσεις. Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση του ειδησεογραφικού  γραμματισμού των μαθητών, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και η  ανάπτυξη δεξιοτήτων αξιολόγησης της αξιοπιστίας των πληροφοριών που  κατακλύζουν τη σύγχρονη ψηφιακή πραγματικότητα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς οι μαθητές και οι υπεύθυνοι  εκπαιδευτικοί του προγράμματος κ. Μιχαλάκης Δημήτριος (Διευθυντής) και κ.  Αντίκα Μαρία συμμετείχαν σε δημιουργικές δράσεις, εργαστήρια και  συνεργατικές δραστηριότητες, διερευνώντας τον τρόπο λειτουργίας των  Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τους μηχανισμούς διάδοσης της  παραπληροφόρησης και τις πρακτικές αναγνώρισης των ψευδών ειδήσεων.

Σημαντικό σταθμό στην πορεία του προγράμματος αποτέλεσε η ημερίδα με  θέμα την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, που συνδιοργάνωσαν  το 4οΓΕΛ Μυτιλήνης και το ΓΕΛ Καλλονής στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής.  Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι στόχοι και οι δράσεις του πιλοτικού  προγράμματος, δίνοντας την ευκαιρία στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους  πολίτες της Λέσβου να ενημερωθούν για τη σημασία της καλλιέργειας  κριτικών αναγνωστών στη σύγχρονη κοινωνία.

Η δυναμική παρουσία του σχολείου συνεχίστηκε με τη συμμετοχή του στο  συνέδριο «Athens Alitheia Forum – Νέα Γενιά και Ενημέρωση: Οι  Κριτικοί Αναγνώστες του Αύριο», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα  ύστερα από πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και  Ενημέρωσης. Οι μαθητές του σχολείου μας, Μιλτιάδης Ιντζιρτζής και Βασιλική  Κοτζαγκιόζη, μαζί με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό Μαρία Αντίκα, συμμετείχαν  σε έναν γόνιμο διάλογο με διακεκριμένους δημοσιογράφους,  πανεπιστημιακούς, επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων, αποκτώντας  πολύτιμες εμπειρίες γύρω από τον ρόλο της ενημέρωσης στη δημοκρατία.

Ιδιαίτερη τιμή για το 4οΓΕΛ Μυτιλήνης αποτέλεσε επίσης η δημοσίευση  άρθρου που προέκυψε από τη συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα στις  σελίδες της ιστορικής εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», μια σημαντική  αναγνώριση της δημιουργικής εργασίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών  και της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται στη σχολική  μονάδα.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο  συνέδριο αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος. Εκεί  παρουσιάστηκαν οι δράσεις των σχολείων που συμμετείχαν από όλη την  Ελλάδα, μέσα από μαθητικά βίντεο, podcasts, σχολικές εφημερίδες και  ενημερωτικές καμπάνιες. Το 4οΓΕΛ Μυτιλήνης παρουσίασε βίντεο με τη  συνολική πορεία υλοποίησης του προγράμματος, αναδεικνύοντας τη  δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τον ενθουσιασμό των μαθητών.

Ξεχωριστή διάκριση για το σχολείο αποτέλεσε η συμμετοχή της  υποδιευθύντριας του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης, κ. Μαρίας Αντίκα στο πάνελ των  επτά εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα, όπου παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες, τα  συμπεράσματα και οι προτάσεις για τη μελλοντική εφαρμογή του  προγράμματος στην ελληνική εκπαίδευση.

Η συμμετοχή του 4ου ΓΕΛ Μυτιλήνης στο πρόγραμμα ανέδειξε για ακόμη μία  φορά τον ενεργό ρόλο του σχολείου στην υλοποίηση καινοτόμων  εκπαιδευτικών δράσεων που συνδέουν τη γνώση με τις πραγματικές ανάγκες  της κοινωνίας. Σε μια εποχή όπου η παραπληροφόρηση και η ανεξέλεγκτη  διάδοση πληροφοριών αποτελούν καθημερινή πρόκληση, η καλλιέργεια της  κριτικής σκέψης και της υπεύθυνης ενημέρωσης αποτελεί βασική  προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενεργών, δημοκρατικών και  συνειδητοποιημένων πολιτών.

Η Διεύθυνση του σχολείου εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες προς όλους  όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος και ιδιαίτερα  προς τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκο  Παναγιώτου, στην κ. Μαριάννα Τανάγια διευθύντρια επικοινωνίας στον διεθνή

οργανισμό DCN Global (Digital Communication Network) και τη συνεργάτιδα  της Υπουργού Παιδείας κ. Ευαγγελία Γεωργάκη για τη συνεχή υποστήριξη και  την πολύτιμη συμβολή τους.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν αποτελεί το τέλος μιας προσπάθειας,  αλλά την αφετηρία για νέες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που θα συνεχίσουν  να ενισχύουν τη δημιουργικότητα, την υπεύθυνη ενημέρωση και την κριτική  σκέψη των μαθητών του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης.

Από τη Διεύθυνση του 4ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης