Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Πάνω από 300 γυναίκες στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης «Κάτι για μένα»

 

Σημαντική ανταπόκριση καταγράφει το πρόγραμμα γυναικείας ενδυνάμωσης «Κάτι για μένα» της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς ήδη περισσότερες από 300 γυναίκες από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν συμμετάσχει στις δράσεις του.

Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, η Περιφέρεια αναδεικνύει τη σημασία της στήριξης των γυναικών στην καθημερινότητα, την εργασία και τη δημόσια ζωή, μέσα από ένα πρόγραμμα που δίνει χώρο σε διάλογο, εμπειρίες και προσωπική ενδυνάμωση.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης δήλωσε πως το πρόγραμμα δημιουργεί έναν ουσιαστικό χώρο επικοινωνίας και συμμετοχής για τις γυναίκες των νησιών, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που ενισχύουν τη φωνή και την παρουσία τους στην κοινωνία.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γυναίκες άνω των 18 ετών, παρέχεται δωρεάν και περιλαμβάνει διαδικτυακές συναντήσεις με θεματικές όπως η διαχείριση της καθημερινότητας, τα όρια στις σχέσεις, η προσωπική ανάπτυξη και η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε και η θεματική ενότητα για τις γυναίκες στην κτηνοτροφία και τη γεωργία, με αναφορές στον ρόλο της γυναίκας στον πρωτογενή τομέα, τις δυσκολίες της καθημερινότητας και την «αόρατη» εργασία στην ύπαιθρο.

Στις δράσεις του προγράμματος συμμετείχαν επίσης ομιλήτριες από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, με θεματικές που άγγιξαν από τη σχέση με το σώμα και το άγχος, μέχρι τη στοχοθεσία και την προσωπική εξέλιξη. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις για τη φροντίδα του ύπνου και τη συντροφικότητα, ενώ μέσα στον Μάιο αναμένεται νέα θεματική με ενδοκρινολόγο για ζητήματα ορμονικής υγείας.

Σημαντική ήταν και η δια ζώσης δράση με ενήλικες μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Μυτιλήνης, όπου το πρόγραμμα μεταφέρθηκε στον χώρο του σχολείου ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή.

Σε διεθνές επίπεδο, το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο WOW Festival στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο πλαίσιο συζήτησης με θέμα «Έχουμε ανάγκη η μία την άλλη».

Ένα πρόγραμμα που, πέρα από αριθμούς και συμμετοχές, δείχνει ότι η γυναικεία ενδυνάμωση δεν είναι θεωρία. Είναι καθημερινότητα, κουβέντα και παρουσία εκεί που μέχρι χθες δεν ακουγόταν καν φωνή.