«Βράζει» η Λέσβος: Μπλόκο στα τυροκομεία, εντατικοί έλεγχοι και αγρότες στα όρια

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η κατάσταση στη Λέσβο μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα αφθώδους πυρετού, με τα μέτρα να σφίγγουν και την αγανάκτηση των αγροτών να κορυφώνεται.

Εντατικοί έλεγχοι σε δύο ζώνες

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον εκπρόσωπο των κτηνοτρόφων, το επόμενο διάστημα ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη επιτήρησης, σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκε το κρούσμα. Στις διαδικασίες θα συμμετέχουν κτηνίατροι της Λέσβου, ενισχυμένοι από συναδέλφους εκτός νησιού.

Σε δεύτερη φάση, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στη ζώνη των 10 χιλιομέτρων, με τη συνδρομή επιπλέον ειδικών κλιμακίων που αναμένονται να φτάσουν στη Λέσβο τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής έχει ληφθεί ένα δείγμα από μονάδα, το οποίο βρέθηκε θετικό, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

«Όχι» Κέλλα σε πρόταση των τυροκόμων

Την ίδια ώρα, ένταση έχει προκαλέσει η στάση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, ο οποίος –σύμφωνα με τους παραγωγούς– απέρριψε πρόταση των τυροκόμων.

Η πρόταση προέβλεπε:

  • Να προωθηθούν στην αγορά προϊόντα που έχουν ήδη ωριμάσει (παραγωγής 2025), ώστε να μη χαθεί το πελατολόγιο
  • Να συνεχιστεί η συλλογή γάλακτος από τους παραγωγούς και η αποθήκευσή του

Ωστόσο, η πλευρά του Υπουργείου εκφράζει έντονο προβληματισμό, καθώς υπάρχει φόβος ότι η μεταφορά προϊόντων με φορτηγά μπορεί να συμβάλει στη διασπορά του ιού στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο πλευρό των αγροτών η αυτοδιοίκηση

Δίπλα στους αγρότες στέκονται ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, ο Περιφερειάρχης, καθώς και η κα Αντωνέλλη, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καθημερινότητα και τις δυσκολίες του πρωτογενούς τομέα, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δεν έχουν γίνει αποδεκτές.

Στα «κάγκελα» οι παραγωγοί – Σκέψεις για δυναμικές κινητοποιήσεις

Η κατάσταση έχει φέρει τους αγρότες στα όριά τους, με την οικονομική ζημιά να θεωρείται τεράστια για το νησί.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο ακραίων μορφών διαμαρτυρίας, όπως το να χυθεί γάλα στην προκυμαία και στο λιμάνι της Μυτιλήνης, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί το μέγεθος της καταστροφής και της αγανάκτησης.

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται καθοριστικές, τόσο για την εξέλιξη της νόσου όσο και για την επιβίωση των παραγωγών της Λέσβου.