Παρέμβαση Βέρρου – Λάσκαρη για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τη φωτιά σε Βρίσα και Βατερά

Με παρέμβασή τους στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Κλιματικής Κρίσης, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο Πρόεδρος της Βρίσας Νίκος Λάσκαρης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου να χαθεί η δυνατότητα ουσιαστικής αποζημίωσης μεγάλου αριθμού των πληγέντων της καταστροφικής φωτιάς στη Βρίσα και στα Βατερά το καλοκαίρι του 2022, ζητώντας την άμεση, δια ζώσης συνάντησή τους για το μείζον αυτό θέμα του καταλαιπωρημένου χωριού, την ερχόμενη εβδομάδα με τους Γενικούς Γραμματείς των συναρμόδιων Υπουργείων, στην Αθήνα. 

Με αναλυτική περιγραφή και επιχειρηματολογία, ο Δήμος ζητά από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και βάσει της ισχύουσας ΚΥΑ, καταρχάς την εξασφάλιση –τουλάχιστον- τρίμηνης παράτασης σε πληγέντες αγρότες της περιοχής για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε φυτεύσεις και αντίστοιχη παράταση για την προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ. 

Παράλληλα όμως, ο Δήμαρχος με τον Πρόεδρο της Βρίσας που παρακολουθεί στενά, γνωρίζοντας καλά περιπτώσεις αγροτών που κινδυνεύουν να μην ενισχυθούν, θα επιδιώξουν στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση να συζητήσουν με τα υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων μία ακόμη επανεξέταση της σχετικής ΚΥΑ, με προοπτική νέας τροποποιητικής, με τρόπο τέτοιο που να μπορεί να καλύψει απολύτως όλες τις περιπτώσεις αποζημίωσης των πληγέντων. Εξάλλου, υπάρχουν και κάποια παράδοξα που απορρέουν της ισχύουσας ΚΥΑ, όπως χαρακτηριστικά στην περίπτωση όπου πολλοί πληγέντες αγρότες, δεν είναι δικαιούχοι αποζημίωσης λόγω του ότι δεν εμφανίζουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα κατά το έτος 2021. Ενώ είναι γνωστό –και αναγνωρισμένο από το κράτος- πως το 2021 ήταν χρονιά ακαρπίας για τη Λέσβο και το 2023, οι αγρότες του νησιού αποζημιώθηκαν για τις απώλειες στο εισόδημά τους.  

Για όλα αυτά και για άλλα, ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του χωριού, με πλήρη φάκελο, επιδιώκουν την επαφή με τα συναρμόδια Υπουργεία στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, για να μην χαθεί η ουσιαστική αποζημίωση για την ήδη σεισμόπληκτη Βρίσα, που το καλοκαίρι του 2022 βίωσε και την απώλεια 60.000 ελαιοδέντρων.