Φ.Σ. Λέσβου: Συμπεράσματα Φαρμακευτικού Συνεδρίου Νήσων Αιγαίου


Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή 350 συνέδρωνκαι 40 εταιρειών χορηγών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Φαρμακευτικό Συνέδριο Νήσων Αιγαίου που διοργάνωσαν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Δωδεκανήσου, Καλύμνου, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου & Χίου, με την οργανωτική ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, στις 29 & 30 Ιουνίου 2024στη Μυτιλήνη.

Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, οι εκπρόσωποι όλων των κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκουΚαθηγητές Πανεπιστημίου, το προεδρείο και μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ, πρόεδροι και εκλέκτορες φαρμακευτικών συλλόγων, εκπρόσωποι συνεταιρισμών φαρμακοποιών, καθώς και πλήθος φαρμακοποιών των νησιών του Αιγαίου.

Την επίσημη έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου και Πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέουςο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Παναγιώτης Χριστόφας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου κ. Παναγιώτης Προβέτζαςκαι ο Πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Παραβρέθηκαν ακόμα οι κ.κ.: Χαράλαμπος ΑθανασίουΒουλευτής Ν. Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος ΜουτζούρηςΠεριφερειάρχης  Βορείου ΑιγαίουΤαξιάρχης ΒέρροςΔήμαρχος Δυτικής ΛέσβουΑντώνιος Αυγερινός, Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Θεανώ Καρποδίνη, Διοικήτρια ΕΟΠΥΥ, Νάντια Γκογκοζώτου, Μη Εκτελεστική Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Χαρά Καννή, Διευθύντρια Φαρμακευτικής Υπηρεσίας του ΕΟΠΥΥ, Νίκη Τσούμα, Πρόεδρος ΗΔΙΚΑΜπάμπης Καραθάνος, Σύμβουλος του Υπουργού Υγείας, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της ΠΕΦ, και πολλοί άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου το ενδιαφέρον συγκέντρωσε το στρογγυλό τραπέζι για τις «Σύγχρονες προκλήσεις στην καινοτομία και την προσβασιμότητα στο φάρμακο» με τη συμμετοχή των κ.κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργού ΥγείαςΘεανώς Καρποδίνη, Διοικήτριας Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών ΥγείαςΕυάγγελου Μανωλόπουλου, Προέδρου Εθνικού Οργανισμού ΦαρμάκωνΟλύμπιουΠαπαδημητρίου, Προέδρου Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ΕλλάδοςΘεόδωρουΤρύφων, Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών και Συνδιευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου ELPEN, και Απόστολου Βαλτά, Προέδρου τουΠανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ)όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα κίνητρα για τη μεγαλύτερη διείσδυσητων γενοσήμωντην είσοδο καινοτόμων φαρμάκωνγια τη θεραπεία χρονίων παθήσεωντις ελλείψεις φαρμάκων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, τονεκσυγχρονισμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησηςμε την εφαρμογή αυτοματοποιημένων ελέγχων και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων κ.ά.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Στρατής Λιαρέλλης, Δημοσιογράφος, Εντεταλμένος Σύμβουλος Διοίκησης Ομίλου ΑΝΤ1.

Όπως και το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι για τις «Υπηρεσίες προαγωγής υγείας μέσα από το φαρμακείο» με τη συμμετοχή των κ.κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, Υφυπουργού ΥγείαςΑχιλλέα Γραβάνη, Καθηγητή Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου ΚρήτηςΚυριάκου Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου ΠελοποννήσουΣεραφείμ Ζήκα, Προέδρου Ινστιτούτου Διά Βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ), Α’ Αντιπροέδρου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και Εμμανουήλ Κατσαράκη, Γενικού Γραμματέα Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου & Προέδρου του Φ.Σ. Χανίων, το οποίο ασχολήθηκε με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι φαρμακοποιοί, μέσα από το δίκτυο των ελληνικών φαρμακείων, για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών που θα στοχεύουν στην πρόληψη, σε δράσεις για τη δημόσια υγεία τις οποίες έχει εξαγγείλει το Υπ. Υγείας και στη στήριξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος, Δημοσιογράφος, Διευθυντής Ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ακόμη ομιλίες επιστημονικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος που άπτονται των εφαρμογών της Τεχνητής Νοημοσύνης στον χώρο του φαρμάκου, της διαχείρισης του πόνου από το φαρμακείο, της φαρμακευτικής κάνναβης για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, της καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της σημασίας της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης για άτομα με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου.  

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τίμησε τρεις ξεχωριστές προσωπικότητες:

Τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών, και Συνδιευθύνοντα Σύμβουλο του ομίλου ELPEN κ. Θεόδωρο Τρύφων ως αναγνώριση του έργου και της συμβολής του στην ανάπτυξη της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας στην Ελλάδα και στην υποστήριξη του Ελληνικού Φαρμακείου και ιδιαίτερα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου. Την πλακέτα απένειμε ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Λέσβου και του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς.

Τον Πρόεδρο του Ε.Ε.Σ. DrΑντώνιο Αυγερινό ως αναγνώριση της εθελοντικής, πολύπλευρης και ανιδιοτελούς προσφοράς του ως προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αγκαλιάζοντας όλες τις πτυχές της κοινωνίας και αναδεικνύοντας το έργο του Ε.Ε.Σ. παγκοσμίως. Την πλακέτα απένειμε ο Πρόεδρος του ΙΔΕΕΑΦ και Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας.

Τον Καθηγητή Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ κ. Παρασκευά Δάλλα ως αναγνώριση του έργου του στην Πανεπιστημιακή κοινότητα και της καθοριστικής συμβολής του στη διά βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών. Την πλακέτα απένειμε ο Πρόεδρος του Φ.Σ. Δωδεκανήσου & Γ’ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Νικόλαος Φουτούλης.

Παράλληλα, με τις εργασίες του συνεδρίου μ πραγματοποιήθηκε έκθεση φαρμακευτικών προϊόντων.