Ημερίδα "ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ" στο Μουσείο TERIADE

 

Το μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade, σε συνεργασία με το Δι-ιδρυματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, «Εφαρμοσμένη-Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη», πραγματοποίησαν την Τετάρτη 22 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, ημερίδα με θέμα: «Μουσεία και ψυχική Υγεία».

 

Ομιλήτριες ήταν η Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Αναστασία Ζήση, με θέμα «Συνταγογράφηση Τέχνης και ο ρόλος των μουσείων στην εξάλειψη του στίγματος της ψυχικής ασθένειας». Η κα Ελισάβετ Ιωαννίδου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης – Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια στο Τμήμα Εκπαίδευσης, Εκθέσεων, Εκδόσεων και Πολιτιστικών Δράσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, με θέμα: «Το μουσείο ως θεραπευτικό εργαλείο, το παράδειγμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης» και η κα Κόριννα Λατέλη,  Ακαδημαϊκή Υπότροφος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με θέμα: «Τα μουσεία ως χώρος ανακάλυψης και δημιουργίας, Καλλιτεχνικές βιωματικές δράσεις σε χώρους ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος».

Μέσω των εισηγήσεων, παρουσιάστηκε μια νέα οπτική του ρόλου που η τέχνη και ειδικότερα τα μουσεία, μπορούν να διαδραματίσουν στον τομέα της ψυχικής υγείας. Απαντώντας στην  ανάγκη προσανατολισμού της κοινωνίας σε ένα μοντέλο ψυχικής υγείας που δεν εστιάζει μόνο στην απουσία ψυχικής νόσου, αλλά και στην προαγωγή της ευεξίας και της ποιότητας ζωής των μελών της, η τέχνη προτείνει λύσεις και αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος προς αυτήν την κατεύθυνση. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η ενσυναίσθηση, η ψυχική ανθεκτικότητα και η συμπεριληπτικότητα. Μέσα από δράσεις που στόχο έχουν την όξυνση της φαντασίας, την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και την προώθηση μιας πιο εποικοδομητικής ενδοσκόπησης. το σύγχρονο μουσείο οφείλει να προσεγγίσει το κοινό, με βασική επιδίωξη την προσφορά μιας πολυαισθητηριακής γνωστικής εμπειρίας, κατά την οποία ο επισκέπτης αποκτά ενεργό, αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο.