Μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης στο Gymnázium Janka Král´a, στο Zlate Moravce της Σλοβακίας


Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ121 10 μαθητές της Β΄ γυμνασίου και 2 συνοδοί καθηγήτριες του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης ταξίδεψαν στο ZlateMoravce της Σλοβακίας, για μια συνάντηση με τους μαθητές και τους καθηγητές του GymnáziumJankaKrál´a. 

Από 15 έως 20 Μαρτίου, οι μαθητές και οι καθηγήτριες του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με μαθητές και καθηγητές από το σχολείο της Σλοβακίας, καθώς και από τα σχολεία Walthervonder Vogelweide από το Μπολζάνο της Ιταλίας και Wittelsbacher Gymnasium από το Μόναχο της Γερμανίας, σε ένα πρότζεκτ με θέμα “ The desire for peace, the Olympic message of peace: Kalokagathia - thepathtopeace”.

Το θέμα της ειρήνης έχει μεγάλη απήχηση στις μέρες μας, αν αναλογιστεί κανείς τι συμβαίνει στην Ευρώπη και στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, οι μαθητές των 4 χωρών αναζήτησαν από κοινού έναν δρόμο προς την ειρήνη, με όχημα τον αθλητισμό, ως έναν τρόπο για να έρθουν πιο κοντά και να συνεργαστούν δουλεύοντας σε μικτές ομάδες, μαθαίνοντας ταυτόχρονα την ιδέα της δικαιοσύνης, η οποία αποτελούσε μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα και της οποίας οι αρχές ισχύουν ακόμη και σήμερα.Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια διάλεξη για τις Ολυμπιακές αξίες με διαδραστικές δραστηριότητες με τον J. Kraľ OVEP/OCEp (Program OCEP Coordinatorat European Youth Olympic Festival 2022 Banská Bytrica) από τη Φιλοσοφική Σχολή UMB BB, ενώ κατά την επίσκεψή τους στην πρωτεύουσα πήραν μέρος και σε διαδραστικές δραστηριότητες στο Ολυμπιακό Μουσείο. 


Ταυτόχρονα, έμφαση δόθηκε στην απερισκεψία και τον παραλογισμό του πολέμου, μέσω των ξεναγήσεων σε μνημεία ιστορικού ενδιαφέροντος της πόλης αλλά και της πρωτεύουσας, ακολουθώντας τα βήματα του εβραϊκού πληθυσμού που έζησε στη Σλοβακία. Χάρη στις περιηγήσεις σε αρκετά μέρη πολιτιστικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα, οι μαθητές επισκέφθηκαν επίσης πολιτιστικά και τουριστικά μνημεία στην ευρύτερη περιοχήκαι ήρθαν σε επαφή με τις σλοβάκικες παραδόσεις, ενισχύοντας τη γλωσσική επικοινωνία και τις διεθνείς τους επαφές.

Αποτελέσματα από όλες τις δραστηριότητες της εβδομάδας αναρτήθηκαν από το σχολείο υποδοχής και στην πλατφόρμα του e-twinning, ενώ σχεδιάζεται ήδη και η επόμενη, μουσική αυτή τη φορά, συνάντηση/συνεργασία των σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025.