ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν.ΛΕΣΒΟΥ 15/4/2024

Το Σχ.Ν. με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» όπως αυτό επιβλήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα  στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας συναντά την καθολική αντίδραση του συνόλου των δικαστικών υπαλλήλων. Ως  δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες η ΟΔΥΕ συνεχίζουμε την συμμετοχή μας και στις νέες κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα:

·       Προκήρυξη 24ωρης κλαδικής απεργίας την ημέρα που θα εισαχθεί το ΣχΝ στην Επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και θα υπάρξει ακρόαση φορέων και πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας

·       Προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από ώρα 11:00 έως 15:00 κατά την ημέρα ψήφισης του ΣχΝ στη Βουλή.

Επίσης συναινούμε σε όλες τις παράλληλες ενέργειες που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία.

Σε ότι αφορά τα δικαστήρια του Νομού Λέσβου έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας για την μη κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την καθυστέρηση ακόμα περισσότερο στην απονομή της δικαιοσύνης που αυτή θα επιφέρει.

·       Το νομοσχέδιο προχωρώντας σε δημιουργική λογιστική αθροίζει τις οργανικές θέσεις των υπό κατάργηση Ειρηνοδικείων της Λέσβου και της Λήμνου, οι οποίες είναι κατά περίπου 50% κενές, χωρίς να κάνει λόγο για την κάλυψη τους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν με τον επιπλέον φόρτο εργασίας που θα υπάρξει. Παράλληλα τα δημιουργικά μαθηματικά του νομοσχεδίου σταματούν μόνο στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των πρωτοδικείων και δεν γίνεται καμία μέριμνα για την αντίστοιχη πρόβλεψη των οργανικών θέσεων και στις λοιπές υπηρεσίες, όπως οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Εφετών Βορείου Αιγαίου και το Εφετείο, όπου και εκεί θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση ύλης.

·       Πρέπει να προσληφθούν στις Υπηρεσίες Πληροφορικάριοι και να προχωρήσει άμεσα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και η ηλεκτρονική καταχώρηση, αλλά να γίνει και εγκατάσταση του SOLON (Ψηφιακή Πύλη Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του ΟΣΔΔΥ) και στις δικαστικές υπηρεσίες του Νομού Λέσβου.

·       Το νομοσχέδιο για πρώτη φορά μετά από χρόνια επαναφέρει την μεταβατική έδρα Καλλονής στα ποινικά δικαστήρια αρμοδιότητας Μονομελούς, χωρίς να γίνεται καμία πρόβλεψη πως θα λειτουργήσουν αυτά και με ποιους Γραμματείς. Αντίστοιχη έλλειψη πρόβλεψης υπάρχει και για την Μύρινα, στην οποία μεν λειτουργεί μεταβατική έδρα ποινικών, αλλά συνεχίζει να παραμένει προς διερεύνηση από ποιους γραμματείς, αφού όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει το Ειρηνοδικείο Μύρινας και προς δημιουργία Περιφερειακό Πρωτοδικείο Λήμνου αντιμετωπίζει τεράστια κενά, τα οποία καλύπτουν για τις μεταβατικές έδρες οι γραμματείς του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης. Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να μετατρέψει τους δικαστικούς υπαλλήλους σε  μετακινούμενη ομάδα εκδικάσεως.

·       Το νομοσχέδιο με την αύξηση της δικαστικής ύλης θα επιφέρει το αδιαχώρητο στις κορεσμένες δύο αίθουσες ακροατηρίων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, τι οποίες ήδη χρησιμοποιεί το Εφετείο Βορείου Αιγαίου για τα ακροατήρια του ποινικά και πολιτικά, το Πρωτοδικείο για τις ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για νέο δικαστικό κτίριο, ούτε για χρήση της αίθουσας του πρώην Υπουργείου Αιγαίου, η οποία μας έχει παραχωρηθεί αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.

·       Τα οδοιπορικά των μετακινήσεων εκτός έδρας των δικαστικών υπαλλήλων καταβάλλονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετά από ένα και ενάμισι χρόνο όπως δείχνει η εμπειρία των συναδέλφων που μετακινούνται στις μεταβατικές ποινικές έδρες της Λήμνου.

·       Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα όλων των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.

·       Παράλληλα η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των νέων δόκιμων δικαστικών υπαλλήλων, αποφοίτων της α' εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για αναδρομική καταβολή των αποδοχών των νέων δόκιμων δικαστικών υπαλλήλων από την αποφοίτησή τους από την ΕΣΔΙ και ζητάμε να μην επαναληφθεί ανάλογη καθυστέρηση στην τοποθέτηση των αποφοίτων της επόμενης εκπαιδευτικής σειράς και να αναγνωριστεί  στη δόκιμη διετία το 6μήνο εκπαίδευσης και πρακτικής τους. Τέλος καταδικάζουμε  την απαράδεκτη και αντισυνταγματική ρύθμιση που εισάγεται στο νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη για αναδρομική επιστροφή αποδοχών, από τους εκπαιδευόμενους που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και από τους διοριζόμενους σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων σε περίπτωση παραίτησής τους πριν τη δόκιμη διετία και ενώ αυτό δεν προβλεπόταν σε καμία διάταξη ιδιαίτερα για τους απόφοιτους της α’ εκπαιδευτικής σειράς ούτε και για τους εκπαιδευόμενους της β’ σειράς.

Κατόπιν των ανωτέρω η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου:

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

Μυτιλήνη  15/04/2024

Η Πρόεδρος του ΔΣ Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου και της Γενικής Συνέλευσης

 

Μυρσίνη Γιαννάκα