Προκήρυξη διαγωνισμού για τις Γωνιές Ανακύκλωσης στην πόλη της Μυτιλήνης

 

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα και δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο «Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης και υπογειοποίηση κάδων ανακύκλωσης σε κεντρικά σημεία της πόλης της Μυτιλήνης». Πρόκειται για το πρώτο έργο, που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 για την πόλη της Μυτιλήνης, το οποίο δημοπρατείται, έχοντας συνολικό προϋπολογισμό 391.146,21 ευρώ με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι «Γωνίες Ανακύκλωσης» θα αποτελούν βασικό στοιχείο του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων στην πόλη της Μυτιλήνης, σε επίπεδο γειτονιάς. Πρόκειται για οριοθετημένους και διαμορφωμένους χώρους με κατάλληλη υποδομή και εξοπλισμό, ώστε οι δημότες να παραδίδουν οργανωμένα και με ασφάλεια χρήσιμα ανακυκλώσιμα υλικά, χωριστά συλλεχθέντα, όπως χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικά, υφάσματα, βρώσιμα έλαια ή χρησιμοποιημένα αντικείμενα και εξοπλισμό (ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό) προκειμένου να προωθηθούν στη συνέχεια για ανακύκλωση.

Η παράδοση από το δημότη θα γίνεται ανά υλικό/αντικείμενο σε ειδικές θέσεις εφοδιασμένες με την κατάλληλη σήμανση, ώστε η προσωρινή τους αποθήκευση να γίνεται απολύτως διακριτά ανά υλικό/απόβλητο. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η προώθηση των υλικών προς τον τελικό χρήστη (π.χ. ΚΔΑΥ), χωρίς επιπλέον περίπλοκη διαλογή.

Επιπλέον, οι «Γωνίες Ανακύκλωσης», εκτός από το ρόλο τους ως σημεία συλλογής, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών, θα συνεισφέρουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Επίσης, η υπογειοποίηση των κάδων θα συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του όγκου των υλικών, ώστε να μειώνεται αντίστοιχα ο αριθμός των απαιτούμενων κάδων και να συμβάλουν έτσι περισσότερο στην βελτίωση της εικόνας σε κεντρικά σημεία της Μυτιλήνης, όπου η παραγωγή απορριμμάτων είναι μεγάλη.

Τα σημεία στα οποία θα δημιουργηθούν «Γωνιές Ανακύκλωσης» στην πόλη της Μυτιλήνης είναι τα ακόλουθα:

1.         ΟΔΟΣ ΛΟΧΑΓΟΥ ΜΑΝΩΛΑΚΕΛΛΗ, ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑΣ

2.         ΟΔΟΣ ΚΥΔΩΝΙΩΝ, ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΡΗ     

3.         ΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΜΑΚΡΥΣ ΓΥΑΛΟΣ – ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

4.         ΟΔΟΣ ΛΕΣΒΙΑΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ, ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ

5.         ΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΗ ΜΥΡΙΒΗΛΗ, ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ, ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ, ΚΑΛΛΙΘΕΑ

6.         ΟΔΟΙ ΑΤΤΕΑΣ & ΠΡΟΥΣΣΗΣ, ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ

7.         ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΕΚ (V), ΟΔΟΣ ΒΟΣΤΑΝΗ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

8.         ΟΔΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, ΕΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

9.         ΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΞΗ & ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ, ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟΥΣΑ

Όσον αφορά την υπογειοποίηση των κάδων αυτή θα γίνει σε τρία σημεία επί της πλατείας Σαπφούς.

Ο κ. Χριστόφας δήλωσε σχετικά: «Με την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις «Γωνιές Ανακύκλωσης» και την υπογειοποίηση κάδων στη Μυτιλήνη, ουσιαστικά ξεκινάμε την υλοποίηση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της περιόδου 2021-2027 για την πόλη μας, καθώς πρόκειται για το πρώτο έργο της το οποίο δημοπρατείται. Ξεκινάμε, δηλαδή, την υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που αποτελούν την Αστική Αρχή του ΣΒΑΑ και βέβαια την ΕΥΔ και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης μας».