Δεντροφύτευση Φοινίκων από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στο Φοινικόδασος Παναγιούδας


Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης επισκέφτηκε σήμερα  το Φοινικόδασος Παναγιούδας, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λέσβου Κώστα Αρώνη και  τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Γιώργο Λαγουτάρη και παρακολούθησε από κοντά την διαδικασία εμφύτευσης 15 Φοινίκων.

Πρόκειται για την τελευταία διαδικασία με την οποία ολοκληρώνεται ουσιαστικά η  προγραμματική σύμβαση  που είχε υπογράψει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την διάσωση του Φοινικόδασους τον Απρίλιο του 2023. Η πρώτη φάση αφορούσε  τον καθαρισμό και το ράντισμα των φοινίκων, η δεύτερη την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού μέσα από την διαδικασία της μικροέγχυσης και η τρίτη την εμφύτευση νέων φοινίκων.

Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Ολοκληρώνουμε σήμερα μια ολοκληρωμένη δράση που ξεκίνησε από πέρυσι τον Απρίλιο για την διάσωση του Φοινικόδασους και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής ακούγοντας από τους κατοίκους πως με την δική μας αυτή παρέμβαση αυτός ο μοναδικός χώρος σώθηκε.  Η περιοχή αυτή έχει πολλές και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, μπορεί να αξιοποιηθεί και περιμένουμε προτάσεις για να συμβάλλουμε όπου μπορούμε, χωρίς να μένουμε στις τυπικότητες των αρμοδιοτήτων.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Παναγιούδας Πραξιτέλης Καραλούδας εκ μέρους και των κατοίκων δήλωσε:

« Ευχαριστούμε προσωπικά τον Περιφερειάρχη για τις ενέργειες του να σωθεί το Φοινικόδασος καθώς χωρίς αυτές δεν θα ήταν δυνατόν να συμβεί. Μένει τώρα σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης να προχωρήσουμε στην περεταίρω αξιοποίηση του χώρου ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή».